Direct naar artikelinhoud
Tennis

Goffin: "Ik heb de wapens om Cilic te verslaan"

Goffin balt de vuist na winst tegen Struff. Vandaag gaat hij op zoek naar een eerste kwartfinale op de US Open.Beeld BELGA

David Goffin is terug. Terug in de achtste finale van de US Open, net als vorig jaar. Maar vooral terug met vertrouwen, overgave en de grote vorm die hem ook vandaag tegen Marin Cilic (ATP 7) een goede kans geeft op een eerste kwartfinale op de US Open.

Wat David Goffin zaterdagavond opdiste onder de lampen van baan zeventien tegen de mastodont Jan-Lennard Struff (1m96) was zonder meer sterk werk: anderhalf uur lang meesterlijk dominerend met snelle handen, benen en anticipaties om daarna kalm en gefocust het opdoemend gevaar - twee matige servicegames van Goffin lieten Struff bij 6-5 serveren voor de derde set - te bezweren. Resultaat: 6-4, 6-1, 7-6. Topklasse.

"Ik ben hier heel tevreden over", kon Goffin niet anders dan toegeven. "Al was het toch nog pittig op het einde. Ik had het zwaarste al gedaan met die dubbele break en 4-0-voorsprong in de derde set maar verloor dan een beetje de concentratie. Hij is dan alles of niets beginnen te spelen, hij sloeg werkelijk heel hard tegen de bal, en ging constant voor de winner. Maar gelukkig ben ik heel solide gebleven om in drie sets te eindigen. Op dat momentje van turbulentie na was het een heel goede wedstrijd."

Een match die vertrouwen moet geven voor de tweede week van de US Open. "Het niveau is alleszins crescendo gegaan", wist Goffin. "De moeilijke wedstrijden die ik in de eerste week heb gehad geven inderdaad veel vertrouwen maar ik hoop toch ook nog wat verder te gaan. Ik zit duidelijk in een goede periode en ga daarvan proberen te profiteren."

Mooi om de Luikenaar opnieuw met plezier en veel goesting op de baan te zien staan. "Ja, de omstandigheden hier liggen me wel", glimlachte Goffin. "Ik heb weer een goed gevoel, ik kan doen wat ik wil met de bal. Ik vind makkelijke oplossingen tegen mijn tegenstanders en dat doet natuurlijk plezier."

'Ik zit duidelijk in een goede periode en ga daarvan proberen te profiteren'
David Goffin

Opmerkelijk wel dat Goffin het in die tweede week zonder kinesist (Patrice Wauthier) of conditietrainer (Fabien Bertrand) moet stellen, beiden hadden verplichtingen thuis. "Maar dat maakt niet uit", zei hij. "Mijn schouderblessure ligt toch achter mij, ik denk daar totaal niet meer aan."

Hij kan dan ook met een gerust gemoed naar zijn achtste finale vandaag tegen Marin Cilic toeleven. In de onderlinge duels staat het 3-2 voor onze landgenoot maar de twee laatste wedstrijden gingen wel naar de vriendelijke Kroatische reus (1m98).

"We weten allemaal tot wat Cilic in staat is op grandslamtoernooien. (Cilic won de titel op de US Open 2014 en speelde finale op Wimbledon 2017 en de Australian Open 2018, fdw)", wist Goffin. "Hij speelt hier altijd op een heel hoog niveau, het is één van de grandslamtoernooien die zijn voorkeur wegdragen. Ik heb hem al een paar keer geklopt maar het zal toch een andere match worden.

In het hoofd

"Ik heb wel de wapens om hem te verslaan. Als ik scherp kan zijn en in het hoofd van zo'n sterke serveerder kan geraken, goed zijn opslag lezen dus, dan kan ik hem onder druk zetten. Ze moeten voelen dat dat ze geen eerste service mogen missen omdat ik ze anders meteen bij de lurven heb, in de rally lok en ze moeten lopen. Als ik me goed voel, kan ik ze zo ambeteren. In het verleden is me dan al vaker redelijk goed gelukt."

Goffin oogt alvast klaar en relaxed. "Ik tracht de zaken ook een beetje anders aan te pakken", zei hij. "In grandslamtoernooien verlies je makkelijk energie in de verwachtingen van jezelf, de media en je omkadering. Je moet niet te ver vooruitkijken en match per match, gevecht per gevecht, aanpakken. Zeker als je de ambitie hebt om ver te geraken in het toernooi. Het is een grote afspraak op de kalender en als je dan present tekent in de tweede week, dan doet dat alvast goed aan het moraal."