Direct naar artikelinhoud
FAQ De verkiezingen

FAQ bestuur: Antwerpse lijsttrekkers over districten en burgerparticipatie

FAQ bestuur: Antwerpse lijsttrekkers over districten en  burgerparticipatie
Beeld Eric de Mildt

Verdienen de Antwerpse burgers meer inspraak? Hoe zit het met de districten? Na onze oproep stuurde u ons massaal vragen over wat u bezighoudt met betrekking tot (de toekomst van) Antwerpen. We verzamelden de frequently asked questions en legden ze voor aan de lijsttrekkers. Hun antwoorden inzake het bestuur leest u hier.

De Vlaamse regering en de actiegroepen sluiten een historisch compromis over de Oosterweelverbinding.Beeld Tim Dirven

VRAAG 1: “In sommige districten krijgen bewoners een zekere premie en in andere districten niet voor eenzelfde dienst, zoals mantelzorg. Is hier sprake van een zekere discriminatie?” (Leo en Sylvia)

Bart De Wever (N-VA)

"Het is een goede zaak dat districten zelfstandig keuzes kunnen maken met de middelen waarover ze beschikken. Zo kunnen ze andere accenten leggen. Ze staan dichter bij de burger. 

"Het groen-linkse bestuur in het district Borgerhout biedt inderdaad geen mantelzorgpremie aan. Als het aan N-VA ligt, komt die er alvast na de verkiezingen op 14 oktober wel."

Jinnih Beels (sp.a)

"We willen op stedelijk niveau een uniforme jaarlijkse premie van € 175 voor mantelzorgers installeren. Dat in afwachting van een degelijk statuut voor mantelzorgers, waarbij hun zorg een onderdeel van hun beroepsloopbaan wordt. Dergelijke verschillen op districtsniveau worden weggewerkt."

Kris Peeters (CD&V)

"In de districten met CD&V in de meerderheid zijn er mantelzorgpremies voorzien. We zien dat die financiële boost een mooie ondersteuning biedt, en daarom willen we dat goed beleid uitdragen naar alle districten in Antwerpen. Elke mantelzorger verdient dezelfde premie."

Philippe De Backer (Open Vld)

"Districtscolleges geven stadsdelen de kans om zelf een lokaal beleid te voeren en accenten te leggen. Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen krijgen Antwerpenaren de kans om hun college samen te stellen. Mocht Open Vld een districtsschepen in Borgerhout hebben, zouden we die premie op de agenda zetten."

Wouter Van Besien (Groen)

"In de vorige bestuursperiode was ik zelf met veel overtuiging districtsburgemeester. De districten zijn een goed bestuursniveau om de lokale democratie volop te laten schitteren. 

"Uiteraard is het logisch dat de verschillende districten in overleg met hun bewoners tot verschillende beleidsmaatregelen komen. Elk district heeft andere noden en prioriteiten. Dat is geen discriminatie, dat is democratie."

Peter Mertens (PVDA)

"De kwestie van onvoldoende hulp bij mantelzorg is in de eerste plaats een federale kwestie waar het besparingsbeleid zorgt voor onvoldoende middelen en ondersteuning.

"Globaal gedraagt de stad zich tegenover de districten alsof ze met tegenzin de afgedwongen alimentatie voor een ongewenst kind betaalt. PVDA wilt de middelen voor de districten verdubbelen, en ook de sociaaleconomische factor laten meetellen. Adviezen van de districtsraden moeten bovendien bindend worden."

Filip Dewinter (Vlaams Belang)

"De harmonisering van zulke toch wel fundamentele zaken zou goed zijn. Tegelijkertijd is het Vlaams Belang van mening dat districten meer autonomie moeten krijgen om over zoveel mogelijk zaken zelf te beslissen."

Filip Dewinter (Vlaams Belang)
Beeld Tine Schoemaeker

VRAAG 2: “Wat heeft het Antwerps bestuur geleerd uit 'burgerinitiatieven' zoals Ringland op vlak van burgerparticipatie? Hoe willen jullie burgerparticipatie integreren in het ontwikkelen van toekomstige projecten en beleid?” (Maaike)

Bart De Wever (N-VA)

"We geloven dat we als stad niet alles zelf moeten willen doen, maar net burgers, verenigingen en ondernemers de kansen moeten geven.

"Participatie betekent voor ons niet het oprichten van praatbarakken - vergaderen zonder te realiseren. Voor ons betekent participatie dat we burgers, verenigingen en ondernemers de verantwoordelijkheid geven om de stad en hun wijk uit te bouwen tot een aangename en dynamische leef- en werkomgeving. De stad ondersteunt zonder alles en iedereen strak te willen regisseren."

Jinnih Beels (sp.a)

"Sp.a wilt inzetten op participatietrajecten, co-creatie, buurtbestek en buurtbevragingen om burgers inspraak te geven. Buurtbewoners krijgen de kans om op basis van een indicatief budget een eisenprogramma op te stellen, dat in een bestek te gieten en aan politiek en diensten over te maken.

"We willen de drempels voor participatie laag houden en extra inspanningen doen om jongeren of mensen uit moeilijk bereikbare of kwetsbare groepen bij het beleid te betrekken. Ontwikkelingen in e-democratie kunnen hierbij helpen."

Kris Peeters (CD&V)

"Met CD&V willen we nog meer inzetten op burgerparticipatie. Daarbij willen we alle beschikbare informatie op een transparante manier ter beschikking stellen. Zo kunnen we de kennis en kunde van omwonenden volop benutten en zo samen aan een betere stad werken.

"We nodigen Antwerpenaren van diverse achtergronden uit om tijdens een maandelijkse hackathon creatieve oplossingen te vinden voor stedelijke uitdagingen. Belangrijk voor ons is om ook partners als buurtorganisaties, politie, stedelijke diensten en scholen hier mee aan tafel uit te nodigen."

Philippe De Backer (Open Vld)

"Open Vld gelooft in permanente inspraak. Participatie dient niet voor de show, maar om burgers echt mee te laten beslissen. Willem-Frederik Schiltz bewees met de Antwerpse burgerbegroting al dat het werkt. Het ontknopen van het Oosterweeldossier is een toonvoorbeeld van inspraak. Luisteren naar de burger is ook gewoon slim besturen: niemand is een grotere expert van zijn straat, wijk of stad dan de inwoners zelf. Gebruik die kennis dan ook."

Wouter Van Besien (Groen)

"Heel de Oosterweel-saga bewijst voor mij in de eerste plaats nog maar eens hoe belangrijk middenveld is. Het is beschamend dat de Vlaamse regering en het Antwerpse stadsbestuur actiegroepen zo lang als vijand hebben gezien.

"Burgers willen veel meer dan om de zoveel jaar een stem uitbrengen op een partij. We geloven in het instrument van burgerpanels, burgerinitiatieven en burgerbegrotingen op het niveau van de stad én van de districten. Het zorgt voor betere, doordachtere beslissingen die goed gedragen zijn door de Antwerpse bevolking. De Antwerpenaren verdienen dat."

Peter Mertens (PVDA)

"Hoe meer bewoners betrokken worden bij het beleid van onze stad, hoe groter de collectieve kennis, ervaring, capaciteit en draagkracht. Inspraak en participatie verbeteren het samenleven. Iedereen moet meetellen.

"Met de technologische middelen van vandaag kan de stad via online platformen gemakkelijk en objectief allerlei bevragingen, peilingen en stemmingen organiseren. Er moeten ook volksvergaderigen zijn waar inspraak mogelijk is alvorens een project wordt opgestart. 

"Tot slot vinden we dat er ook bindende referenda georganiseerd moeten kunnen worden over stedelijke themata zodra vijfduizend Antwerpenaren daar om vragen."

Filip Dewinter (Vlaams Belang)

"Het Vlaams Belang is altijd te vinden voor meer burgerparticipatie. Wij vinden vooral dat er meer volksraadplegingen moeten komen, en dit over diverse belangrijke onderwerpen. Het resultaat van zo’n referendum moet ook bindend zijn voor het stadsbestuur. Wij willen dus naast de representatieve democratie ook directe democratie invoeren, zodat de Antwerpse bevolking zélf beslissingen kan nemen."