“ING heeft de juiste beslissing genomen”

De gevolgen van de automatisering in de bankwereld laten zich nu voelen. Bij ING gaan in een klap duizenden jobs verloren. Men kan dat betreuren, maar heeft u liever dat u in de toekomst per overschrijving een halve euro moet betalen? Of dat u 10 euro betaalt om 100 euro geld uit de automaat te halen? De banken haalden vroeger goede resultaten door het geld van de spaarders voor een hogere rente uit te lenen aan bedrijven en particulieren. Dat lukt vandaag veel minder omdat de rente alsmaar lager is. Bijgevolg moeten de banken kiezen tussen mensen ontslaan of de klanten meer laten betalen voor hun diensten. Als we nu uw gedachten zouden kunnen registreren, dan weten we dat ING de juiste beslissing heeft genomen.

Roland Duchâtelet, ondernemer

Enkele weken geleden kondigde Caterpillar de sluiting aan van haar fabriek in Charleroi wat een verlies van 2.000 arbeidsplaatsen tot gevolg heeft.

Als je de gegevens van de tewerkstelling in ons land bekijkt, stijgt de werkgelegenheid nochtans, zo blijkt. Dat is echter niet het geval in de “productie”, zoals landbouw, industrie en de bouw, waar de tewerkstelling verder vermindert. De groei aan tewerkstelling zit vooral in de zorgsector, de interimarbeid, reinigingspersoneel en een groei van het aantal zelfstandigen. Zeer veel van die jobs kunnen geen of weinig belastingen dragen.

Laten we niet vergeten dat de bijdrage aan de sociale zekerheid van overheidstewerkstelling en van de gesubsidieerde tewerkstelling nul is, omdat de overheid die belastingen aan zichzelf betaalt. Dat is misschien de verklaring waarom het gat in de begroting groter is dan voorzien. Gelukkig is de stijging van overheidspersoneel gestopt sinds de nieuwe regering aan de macht is, maar van een globale vermindering kan men nog niet spreken.

Er zijn in ons land nog steeds 400.000 werklozen, een kleine 10 procent van de werkende bevolking, al hoopt men al 50 jaar dat dit terug zal vallen naar 2 procent of minder.

Dat de werkloosheid hoog blijft, komt omdat er in de wereld sinds 25 jaar twee economische revoluties hebben plaatsgevonden. Bij de val van het communisme groeide onze economische wereld van 1 miljard naar 6 miljard inwoners, doordat het Oostblok, China, India en zo er bijkwamen: dat waren plots zeer veel mogelijke bijkomende consumenten, maar ook veel goedkope arbeidskrachten. Ten tweede werden alle mensen van de wereld door de komst van het internet in staat gesteld zo goed als gratis met elkaar gedachten uit te wisselen. Dat heeft op zich dan weer de handel helemaal doen veranderen, waarbij internetbedrijven plots handelaars worden. Maar op bijna alle vlakken verandert onze wereld hierdoor. Onze wetten en reglementen zouden er goed aan doen zich ook met spoed aan te passen.

De politieke klasse houdt nog steeds vast aan tewerkstelling als financieringsbron van de sociale zekerheid en van onze welvaart. Hun motto is: jobs, jobs, jobs! Maar het aantal jobs dat via hoge belastingen of bijdragen onze welvaart kan financieren zal niet meer stijgen.

Misschien wordt het tijd dat we beseffen dat de financiering van onze sociale zekerheid aan een grondige herziening toe is?

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer