Direct naar artikelinhoud
Verkiezingen

Di Rupo:"Wie PVDA stemt, kiest voor een MR-N-VA-coalitie"

PS-voorzitter Elio Di Rupo.Beeld BELGA

De voorzitter van de Waalse PS Elio Di Rupo toont zich voorstander van coalities tussen zijn partij, Ecolo en DéFi voor de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober en de parlementsverkiezingen van 2019. Dat zegt hij in Le Soir. Daarmee sluit hij cdH en PVDA meteen uit.

Di Rupo, tevens burgemeester van Bergen, wil in het interview met Le Soir antwoorden op het zogenaamde voornemen van de liberale MR om de PS uit te sluiten en verder te besturen met de Zweedse coalitie in de federale regering en cdH in de Waalse regering. Di Rupo spreekt dan ook van een "coalitie van de vooruitgang" tussen PS, Ecolo en DéFi, en keert zich daarmee definitief tegen jarenlange partner cdH, die de PS in de zomer van 2017 inruilde voor de MR in de Waalse regering.

Ook de PVDA (PTB in Wallonië) van Peter Mertens en Raoul Hedebouw laat Di Rupo links liggen. "De PVDA is jammer genoeg geen oplossing. Wie PVDA stemt, kiest onrechtstreeks voor het voortzetten van een MR-N-VA-coalitie."

Geen stappen

Toch heeft Di Rupo naar eigen zeggen "geen toenadering gezocht", lees: voorakkoorden gesloten, bij Ecolo en DéFi. "Het woord is aan de burgers." Beide partijen reageren dan ook droog op de uitgestoken hand van Di Rupo. "Ik laat aan Olivier Chastel (MR-voorzitter, red) en Elio Di Rupo de verantwoordelijkheid over hun persoonlijke keuzes voor een coalitie. DéFi doet niet meer aan dat communicatiespelletje terwijl er PS-MR-coalities aangekondigd worden in verschillende gemeenten", laat voorzitter Olivier Maingain weten via Twitter.

"Voor 2019 is er nog 2018", zegt co-voorzitster van Ecolo, Zakia Khattabi. Zij laat weten dat het opvalt hoe "de coalities die Publifin en Samusocial geproduceerd hebben voorrang lijken te hebben", verwijzend naar de coalities tussen PS en MR in de provincie Luik en de stad Brussel. "We zullen oordelen op basis van feiten", voegt ze eraan toe.

Voor MR-voorzitter Olivier Chastel heeft de Franstalige kiezer nu een duidelijke keuze. "Elio Di Rupo bevestigt de analyse die de Mouvement Réformateur sinds de zomer van 2017 maakt. De Franstalige kiezer heeft de keuze tussen twee duidelijk geïdentificeerde projecten. Het eerste, centrumrechtse project is een ambitieuze, hervormde coalitie die openstaat voor verandering. De tweede is een linkse keuze en verenigt PS, Ecolo en DéFI". 

En de PVDA? Die laat weten dat haar inzet aan de linkerzijde een breuk is met het liberale beleid, waar Di Rupo volgens de partij mee verantwoordelijk voor is. "De PVDA wil weten of er een breuk gaat komen met het liberale beleid en de besparingspolitiek die al tientallen jaren domineert in België en Europa. De PS weigert simpelweg te antwoorden en houdt het op haar typische 'zonder ons is het slechter'", schrijft parlementslid Raoul Hedebouw op Facebook.