Directie ING op rooster gelegd in Kamercommissie

© BELGA

Wegens de maandag aangekondigde zware herstructurering bij ING, worden de directie en de bonden van de bank en verzekeraar vrijdag gehoord in de Kamer. Voor CEO Rik Vandenberghe is het spitsroeden lopen.

adm

ING maakte begin deze week bekend dat er tegen eind 2021 3.500 banen zullen verdwijnen en dat er gesnoeid wordt in het kantorennet. Tijdens een gezamenlijke zitting van de commissies Bedrijfsleven en Sociale Zaken geeft Rik Vandenberghe, de topman van ING België, vrijdag meer uitleg bij de beslissing.

Hij stak van wal met de boodschap dat hij de emotionele impact van de aankondiging onderschat heeft. “Nochtans zijn wij als ING niet over een nacht ijs gegaan.” Vandenberghe legde uit dat zijn bedrijf onder meer met de digitalisering geconfronteerd wordt. “Die moeten we met open armen ontvangen. Maar betekent dit dat ING een robotbank wordt? Neen. Ik benadruk: neen.”

Over de komende vijf jaar worden maximaal 1.700 mensen ontslagen, zei Vandenberghe. Die mensen zullen door ING “zowel financieel als praktisch” geholpen worden. Maar hoe dan ook blijven de medewerkers het kostbaarste goed van ING, aldus de CEO. De overblijvers zullen meer middelen krijgen zodat ze meer tijd kunnen steken in klantenadvies, luidde het.

De vakbondsvertegenwoordigers toonden zich niet onder de indruk. “ING is een goeddraaiend bedrijf, maakt winst en krijgt veel van de staat. Dit plan is schandalig”, zei Elke Maes van LBC-ACV. Volgens Martine Lefèvre (ACLVB) is het een kwalijke trend dat bij heel wat ondernemingen kapitaal boven mensen gesteld wordt. “Dit moet stoppen.”

Tijdens de vragenronde haalde parlementslid Nahima Lanjri (CD&V) zwaar uit naar ING. “De middelen die de overheid vrijmaakt om jobs te creëren, waren niet bedoeld voor de aandeelhouders he, mijnheer Vandenberghe. Ik ben teleurgesteld en kwaad. Ook als klant van ING.”

Straks wordt ook minister van Werk Kris Peeters in de commissie verwacht.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen