© Unsplash

Je sportkleding juist wassen? Dat doe je zo!

Lange yogasessies, intensieve cardio of zweterige krachttrainingen: je sportkleding krijgt het vaak hard te verduren. Zo lang mogelijk plezier hebben van je work-out gear? Dat begint bij het wassen van je sportkledij. Zo was je je sportkleding op de juiste manier!

cityfashion

Leg je sportkleding in badje azijn

Zeker weten dat vieze geurtjes verleden tijd zijn na een wasbeurt? Volgens Women's Health leg je je sportkleding best in een badje met koud water en een half kopje schoonmaakazijn. Spoel je kleding na een half uurtje uit, daarna kan het in de wasmachine.

Wacht niet te lang met wassen

Wachten tot je wasmand overvol zit? Sportkleding was je best zo snel mogelijk. Bacteriën (die de vieze geurtjes veroorzaken) nestelen zich razendsnel in opgefrommelde, warme sportkleding. Geen tijd om een wasje te draaien? Hang je sportkleding dan alvast buiten te drogen!

Keer je sportkleding binnenstebuiten

De binnenkant van je sportkleding komt direct in contact met je zweterige huid. Het spreekt dus voor zich dat deze zijde het grondigst gewassen moeten worden. Bovendien blijven de kleuren langer mooi als je je kleding binnenstebuiten keert.

Wees zuinig met je wasmiddel

Een extra scheut wasmiddel gebruiken om de geur er uit te krijgen? Geen goed idee! Wanneer je (te) veel wasmiddel gebruikt vergroot je de kans dat er zeepresten overblijven in je kleding doordat de vezels verstoppen. Achtergebleven zeepresten zijn een broeihaard voor bacteriën. Hoe minder zeep, hoe beter!

Tip: laat wasverzachter altijd links liggen. Wasverzachter is nefast voor de elasticiteit van je sportkleding

De vijf meest gemaakte fouten bij het wassen van sportkleding (en zo kun je ze vermijden!)

© Bjorn Börg

Sportsessie op de planning? Een volle wasmachine is onvermijdelijk. Van te veel wasmiddel tot te warm water: dit zijn de vijf meest gemaakte fouten bij het wassen van sportkleding.

Je laat je vuile sportkledij te lang liggen

Verzamel jij eerst een volle wasmand vooraleer je de wasmachine inschakelt? Niet ideaal voor sportkleding! Bacteriën (die zorgen voor vieze geurtjes) nestelen zich razendsnel in de textiel van je sportkleding waardoor het moeilijker wordt om je sportkleding terug fris te krijgen.

Je gebruikt te veel wasmiddel

Hoe meer wasmiddel je gebruikt, hoe frisser je sportkleding? Think again! Wasmachines kunnen maar een bepaalde hoeveelheid wasmiddel aan, de rest is overbodig en wordt onvoldoende uitgespoeld. Het resultaat? Alle dode huidcellen (die loskomen tijdens je sportsessie) worden vastgehouden in het materiaal van je work-out gear en verhogen de kans op onfrisse schimmels. Hoe minder wasmiddel, hoe beter dus!

Je gebruikt wasverzachter

Wist je dat wasverzachter helemaal geen goede combinatie is met sportkleding? Wasverzachter tast de elasticiteit en kwaliteit van je kleding aan waardoor een slechte pasvorm onvermijdelijk is. Was dus gerust een keertje zonder wasverzachter!

Je wast je sportkleding in te warm water

Hoe kouder het water, hoe beter je sportkleding gereinigd wordt. Te warm water tast het materiaal van je kleding aan en verhoogt de kans op krimpen. Hetzelfde geldt trouwens voor de droogkast: laat je sportkleding aan de lucht drogen!

Blijft je sportkleding onfris?

Blijven vieze geurtjes hangen in je sportkleding? Geef je kleding een azijnbad! Leg je stinkende kleding in een emmer koud water met enkele druppels azijn. Spoel alles goed uit en stop je sportkleding in de wasmachine. Wedden dat de vieze geurtjes verdwenen zijn?

Zo weet je of je sportkleding perfect past

© Bjorn Borg

Een topje of T-shirt dat de hele tijd omhoog kruipt terwijl je broek afzakt of tussen je benen schuurt? Een perfecte pasvorm is zeker tijdens het sporten een absolute must! Zo weet je of je de juiste maat hebt gevonden.

De juiste maat sportbeha

De perfecte sportbeha? Die zit iets strakker dan je normale beha om voldoende te ondersteunen. De onderkant van je exemplaar moet net rusten op je ribbenkast, inclusief ruimte om er een vinger onder te schuiven. Vergeet niet te checken of je de juiste cupmaat te pakken hebt. De stof van je sportbeha moet glad liggen, zonder bulten of kreukjes. Last but not least: hoe intensiever je workout, hoe breder je bandjes moeten zijn voor een maximale steun.

De perfecte pasvorm van je T-shirt

T-shirts of tanktops moeten genoeg aansluiten en toch genoeg bewegingsvrijheid bieden. Te loszittende bovenstukken zorgen voor wrijving en zitten in de weg tijdens het sporten. Kies items uit waar een beetje spandex in verwerkt zit, dat zorgt voor meer bewegingsvrijheid en zit net strak genoeg. Het is belangrijk dat je kijkt naar de pasvorm in plaats van naar de kledingmaat. Sportkleding zit over het algemeen iets strakker dan gewone kleding, dus probeer hier rekening mee te houden.

Genoeg bewegingsvrijheid

De juiste broek? Kijk naar de sport die je gaat beoefenen! Tijdens het joggen of fietsen zijn broeken die zo dicht mogelijk bij je lichaam zitten de beste keuze qua comfort. Voor een uurtje in de fitness of voor een yogales kies je best voor stoffen met genoeg stretch die je zweet afvoeren. Tip: de tailleband van je sportkleding moet aansluitend zitten, met net genoeg ruimte voor ondersteunend ondergoed. Ready, set, workout!

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Lifestyle