Laatste groet kan voortaan via YouTube: stad zal begrafenissen livestreamen op internet

© gilp

Als eerste stad in Vlaanderen zal Mechelen vanaf volgende maand uitvaarten in de rouwaula van de stedelijke begraafplaats livestreamen via internet. Zo krijgen ook nabestaanden die niet aanwezig kunnen zijn, toch de kans om de begrafenis te volgen.

Stijn Van de Sande

Na acht jaar was de technologie in de rouwaula aan de Ziekebeemdenstraat in Mechelen stilaan aan een opfrisbeurt toe. Daar heeft de stad Mechelen van geprofiteerd om ook een camera en apparatuur voor videostreaming te laten installeren. Zo kunnen mensen die niet ter plaatse aanwezig zijn de uitvaart toch volgen via een livestream op het internet. Het is de eerste stad in Vlaanderen waar dit mogelijk is.

“Het is niet zo dat er veel vraag naar een livestream was”, vertelt schepen van Begraafplaatsen Marc Hendrickx (N-VA). “Maar we kregen wel vaak de opmerking dat de periode tussen een overlijden en de uitvaart nogal kort is. Mensen vertoeven in het buitenland, liggen in het ziekenhuis of kunnen niet zomaar verlof nemen op het werk. Zij kunnen daardoor niet aanwezig zijn op de begrafenis, hoewel ze dat wel graag hadden gewild.”

Privacy gegarandeerd

Om die mensen tegemoet te komen, ging de stad in zee met de firma Apex. “Wij ontwikkelden Liviau, een all-in-one systeem dat er kwam op vraag van de begrafenisondernemers”, zegt Hans Breugelmans van Apex. “Want uitvaarten worden dankzij de moderne technologieën steeds complexer voor hen. Daarom creëerden wij een tool die de begrafenisondernemer toelaat om via één systeem de audio, de belichting en een camera te bedienen. Daarin zit ook het livestreamen van de beelden verwerkt.”

Die livestream zal uitgezonden worden via videoplatform YouTube. “Maar de hele wereld zal niet kunnen meekijken naar de uitvaartplechtigheid”, aldus Breugelmans. “De begrafenisondernemer of de nabestaanden van de overledene verzamelen de gegevens van alle mensen die er niet bij kunnen zijn, en die mensen krijgen vervolgens een link toegestuurd. Alleen wie die link heeft, zal de begrafenis kunnen volgen. De privacy blijft dus gegarandeerd.”

Expliciete vraag

In de rouwaula komt één camera, die gericht zal zijn op wat er zich vooraan in de zaal afspeelt. “We werken niet met een cameraman of een regisseur”, zegt Hendrickx. “Er wordt dus niet ingezoomd en de mensen in de zaal zullen niet gefilmd worden. Niet iedereen staat daar immers voor open, zeker niet op zo’n emotioneel moment. Ook zal niet elke plechtigheid worden gefilmd. Alleen wanneer de vraag er expliciet komt, zal de camera aangaan. Het gaat overigens niet alleen om livestream. De beelden kunnen ook worden opgeslagen om eventueel later te herbekijken.”

Het systeem voor livestreaming kost de stad net geen 6.000 euro. Het wordt deze maand nog geïnstalleerd en zowel het stadspersoneel als de begrafenisondernemers zullen een opleiding volgen om het systeem te bedienen.