Direct naar artikelinhoud
Radio

Door besparingsplan moet cultuurzender Klara vijf mensen ontslaan

Klara werkt voortaan zonder redacteur klassieke muziek.Beeld RV © Geert Van Hoeymissen

Klara moet het voortaan met vijf mensen minder doen na het ontslag van onder meer de laatste redacteur klassieke muziek. De ontslagen komen er door de besparingen, maar op de vloer maakt men zich zorgen over hun toekomst. "Als men Klara geen injectie geeft, wordt dat een aflopend verhaal", zegt Kurt Van Eeghem. 

“Misschien herinnert u zich dat volgens de jongste beheersovereenkomst informatie en cultuur kerntaken van de openbare omroep worden genoemd. Tegelijk heeft de Vlaamse regering een besparing voor het personeelsbudget opgelegd. Het management van de VRT heeft beslist dat de klassieke zender het vanaf volgende week met vijf medewerkers minder zal doen. Klara verliest zo haar laatste redacteur op de klassieke muziekredactie, een administratieve kracht, een musicoloog-samensteller, een technicus en een presentator. Dit is mijn laatste radio-uitzending. Ik neem afscheid van een prachtige job. Het was fijn om al die jaren programma’s voor u te kunnen maken.”

Met deze woorden nam Chantal De Waele zaterdagnamiddag afscheid van de luisteraars tijdens haar laatste presentatie van Playtime. De Waele is een van de vijf Klara-medewerkers die ontslagen worden. Het vijftal wist al een tijdje dat ze geen toekomst meer hadden bij de openbare omroep, maar hun ontslag gaat nu in.

"Dat is het gevolg van het besparingsplan dat achttien maanden geleden inging", zegt Wies Descheemaeker, de secretaris van ACOD-VRT. Het doel was om naakte ontslagen te vermijden door spontane vertrekkers, door mensen een andere job binnen de VRT te geven of door regelingen te treffen, bijvoorbeeld voor wie bijna op pensioen kan. "Tot nu toe is dat steeds gelukt door onderlinge afspraken te maken. Alleen voor deze vijf mensen bij Klara heeft men niets gevonden." 

Nochtans waren er alternatieven, zegt Descheemaeker. "We hebben de directie voorstellen gedaan om hen elders een job te geven, maar daar is men niet op ingegaan." Volgens de vakbond is het ontslag van de vijf niet correct verlopen, ook al omdat het proces dat daaraan voorafging – waarom deze vijf? – weinig transparant is verlopen. "De ontslagen zijn op een sociaal totaal onaanvaardbare manier gebeurd." Hoeveel mensen precies nu nog bij Klara werken, kon men niet zeggen omdat de zender steeds vaker samenwerkt met andere afdelingen binnen de VRT.

Ook luisteraars maken zich zorgen. Die horen nu al dat de kwaliteit bij Klara er soms onder lijdt
Kurt Van Eeghem

De ontslagen zorgen al een tijdje voor onrust bij Klara. Bij de cultuurzender van de VRT worden niet alle vertrekkers vervangen, waardoor de overblijvers alsmaar meer werk moeten doen. Met nog eens vijf mensen minder wordt het nog lastiger om de kwaliteit op peil te houden, luidt de vrees. Zonder redacteur klassieke muziek wordt dat onmogelijk, vreest men, terwijl ook de muziekdiversiteit zal lijden nu er een musicoloog-samensteller minder is. Dat ervaren radiomakers ook kritiek krijgen dat hun programma's te moeilijk zijn, sust de onrust niet. 

Kwaliteit lijdt

"Het doet me pijn", zegt Kurt Van Eeghem, die bijna een jaar geleden met pensioen ging, maar nog het reilen en zeilen bij Klara volgt. "Ook luisteraars maken zich zorgen. Die horen nu al dat de kwaliteit bij Klara er soms onder lijdt. Iemand als Chantal die vertrekt kan je niet zomaar vervangen. Dat is jarenlange ervaring die niet doorgegeven wordt."

Volgens Van Eeghem is de evolutie bij Klara het gevolg van verkeerde keuzes van bovenaf. "De werkingskosten van één jaar Klara zijn even groot als één dag de Ronde van Frankrijk uitzenden. En ook de personeelskosten zullen zo vet niet meer zijn. Nochtans vraagt de overheid al drie legislaturen lang meer aandacht voor cultuur." De tijd dringt dan ook, zegt Van Eeghem. "Als men Klara geen injectie geeft, wordt dat een aflopend verhaal. Maar ik hoop dat men beseft dat Klara nodig is."

Het is niet zo dat Klara meer geviseerd wordt met deze vijf ontslagen, zegt VRT-woordvoerder Hans Van Goethem. "We begrijpen de ongerustheid, maar het gaat hier om de uitvoering van het toekomstplan waarbij we het mindere aantal voltijdse personeelsleden opvangen met natuurlijk verloop, loonmatiging en arbeidsherverdeling. Dit plan wordt gelijkwaardig verdeeld over de radionetten, de grote radionetten vangen het zelfs iets meer op. Het is dus zeker niet gericht op Klara."

'De werkingskosten van één jaar Klara zijn even groot als één dag de Ronde van Frankrijk uitzenden'
Kurt Van Eeghem