Direct naar artikelinhoud
Verkiezingen

Sp.a krijgt lijstnummer 1 bij lokale verkiezingen, N-VA op 2

Sp.a krijgt lijstnummer 1 bij lokale verkiezingen, N-VA op 2
Beeld BELGA

In de ambtswoning van Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) zijn vanmiddag de lijstnummers voor de lokale verkiezingen getrokken. Sp.a krijgt lijstnummer 1, N-VA staat op 2. Open Vld sluit de rij af.

Mila en Vince, de vier jaar oude kinderen van een raadgever van minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA), kregen de eer om dit jaar de nummers uit de pot te halen. De partij die nummer 1 krijgt, staat eerst en helemaal links op het stembiljet, het laatste nummer staat helemaal rechts.

Dit is het resultaat van de lottrekking:

1. Sp.a
2. N-VA
3. CD&V
4. Groen
5. Vlaams Belang
6. Open Vld

Elke partij die in heel Vlaanderen opkomt en minstens drie leden in het Vlaams Parlement heeft, krijgt een nummer voor alle afdelingen in Vlaanderen. Lokale lijsten, en dat zijn ook lijsten die niet onder de partijnaam opkomen, zoals de Stadslijst van Johan Vande Lanotte in Oostende, doen niet mee aan de loting. Voor die lokale partijen loot de voorzitter van het stembureau de lijstnummers net na de definitieve afsluiting van de kandidatenlijsten, op 20 september 2018.

Brussel

Ook in Brussel is geloot voor de lijstnummers voor de gemeenteraadsverkiezingen. Het cdH krijgt nummer 1, Ecolo krijgt 2. Het nummer 3 is voor Vlaams Belang, DéFI krijgt 4 en de PS krijgt volgnummer 5. Net als in Vlaanderen krijgt Open Vld 6. CD&V krijgt in Brussel nummer 7, N-VA het nummer 8. Nummer 9 is voor PVDA, 10 is voor Groen. Sp.a krijgt 11 en de MR ten slotte het nummer 12. 

Twitter bericht wordt geladen...