Direct naar artikelinhoud
Frankrijk

Macron stelt twee nieuwe ministers voor

Frans president Emmanuel Macron.Beeld AFP

De Franse president Emmanuel Macron heeft vervangers gekozen voor twee opgestapte ministers. Francois de Rugy gaat de scepter zwaaien op het ministerie van Milieu, voormalig zwemkampioen Roxana Maracineanu wordt minister van Sport.

De vorige minister van Milieu, Nicolas Hulot, nam vorige week ontslag. Hij deed dat live op de radio. Hulot, een populaire milieuactivist, vond het milieubeleid van de regering niet ambitieus genoeg. Minister van Sport Laura Flessel maakte dinsdag haar vertrek bekend. Ze zei om persoonlijke redenen het veld te ruimen.

Het plotse vertrek van Nicolas Hulot was eerder al een klap voor Macron. Vandaag komt daar nog het ontslag van minister van Sport Laura Flessel bij, die besliste op te stappen "om persoonlijke redenen".

Laura Flessel is een voormalige Olympisch kampioene, wereldkampioene en Europese kampioene in het schermen. Op 17 mei 2017 werd ze minister van Sport in de regering onder premier Edouard Philippe. In een persbericht kondigt ze aan dat ze "andere wegen wil volgen" om haar "vroegere engagementen voor het menselijke, de solidariteit en de internationale samenwerking terug te vinden".

Het vertrek van Flessel is de tweede aderlating voor premier Philippe en president Emmanuel Macron in een week tijd. Eerder stapte de populaire minister van Ecologische Transitie Nicolas Hulot al op. Hij gaf aan "ontgoocheld" te zijn omdat hij "alleen stond in de regering" met zijn milieustandpunten en niet kon realiseren wat hij vooraf had gehoopt.

Gewezen minister van Sport Laura Flessel.Beeld AP

Uit peilingen blijkt dat de populariteit van de hervormingsgezinde president onder druk staat. De inmiddels veertigjarige Macron zorgde eerder nog voor een revolutie door een eigen beweging te vormen en vorig jaar de verkiezingen te winnen. De gevestigde politieke partijen hadden het nakijken.