Direct naar artikelinhoud
Politiek

Sp.a-voorzitter Crombez na uitspraken De Wever: "Stop met de insinuaties"

Sp.a-voorzitter John Crombez (rechts) en N-VA-voorzitter Bart De Wever (links).Beeld BELGA

Sp.a-voorzitter John Crombez heeft geantwoord op de uitlatingen van N-VA-voorzitter Bart De Wever gisteren. Die had gezegd dat hij niet kon uitsluiten dat de drugsmaffia in zijn stad banden onderhield met lokale politici. Crombez reageert nu bij VTM NIEUWS.

Antwerps burgemeester De Wever zei gisteren niet te kunnen uitsluiten dat er bepaalde mensen binnen de gemeenteraad banden hadden met de cocaïnemaffia. Volgens de N-VA'er kon hij wel zeggen dat dat niet het geval was voor leden van zijn eigen partij. Namen noemde hij verder niet.

Sp.a-voorzitter John Crombez zegt nu niet gediend te zijn met die uitspraken. "Het maakt mij kwaad dat er insinuaties komen. Corruptie bestrijd je met transparantie", zegt Crombez aan VTM NIEUWS. "Dus als er binnen de N-VA mensen zijn met een drugsverleden of banden met wapenfabrieken, maak het dan bekend. Practice what you preach."

Gevraagd naar specifieke namen, wilde de sp.a-voorzitter niet reageren. "Dit gaat niet over de N-VA zelf", zegt Crombez in een reactie aan De Morgen. "Dit gaat over het bredere politieke systeem. Eigenlijk vraag ik gewoon dat de internationale anticorruptieregels worden nageleefd."

Roddeltante

VTM NIEUWS vroeg ook De Wever zelf om een reactie na de uitlatingen van Crombez. Die antwoordde "niet te willen afdalen tot het niveau van een roddeltante". Volgens de Antwerpse burgemeester is er een verschil tussen mensen die vroeger zelf een substantieprobleem hebben gehad, "zoals een alcoholverslaving", en banden hebben met de drugsmaffia.