Videospeler inladen...

"De maatschappij ziet het krijgen van een kind nog steeds als een roze wolk, maar helaas is het dat voor velen niet"

De vrouw die in Varsenare haar drie kinderen om het leven bracht, had mogelijk een postnatale depressie. Postnatale depressies komen wel vaker voor, maar het is uitzonderlijk dat een moeder haar kinderen om het leven brengt. "De maatschappij ziet het krijgen van een kind nog steeds als een roze wolk, maar helaas is dat voor velen niet", zegt psychiater Titia Hompes, die gespecialiseerd is in psychische problemen bij zwangerschappen.

Postnatale depressie komt méér voor dan gedacht, 10 tot 20 procent van de jonge mama's krijgt ermee te maken. Vaak zijn die depressieve gevoelens er al voor de geboorte, vandaar dat we beter spreken van perinatale depressie. "Maar dat een moeder haar kind doodt, dat is wél uitzonderlijk", zegt Titia Hompes, een psychiater die gespecialiseerd is in psychische problemen bij zwangerschappen. 

De symptomen van een postnatale depressie zijn gelijkaardig aan die van een gewone depressie. "Somberheid, angst, niet meer goed slapen, niet meer goed eten. Bij een postnatale depressie komt daar ook een moeilijke interactie met het kind bij, gevoelens van falen, isolement en een gigantisch schuldgevoel."

Jong ouderschap gaat gepaard met verschillende gevoelens: geluk, maar ook angst, twijfel, verdriet

Ze benadrukt dat het belangrijk is dat het onderwerp bespreekbaar wordt, want dat gebeurt nog veel te weinig. "Voor de maatschappij is het krijgen van een kind een roze wolk. Helaas is dat voor velen niet zo. Jonge ouders hebben het moeilijk om daarover te praten, net omdat iedereen verwacht dat je blij bent. Maar jong ouderschap gaat gepaard met verschillende gevoelens: geluk, maar ook angst, twijfel, verdriet. En dat is nog heel moeilijk om te bespreken."

Het probleem is ook dat er nog onvoldoende zorg is vanuit Vlaanderen, in totaal amper 16 bedden. "Het is belangrijk dat mama en kind samen opgenomen worden. Want het gaat over een periode waarin hechting aangelegd wordt, de moederfiguur is hierin essentieel." 

Herbeluister hier het gesprek uit "De wereld vandaag"

Meest gelezen