Direct naar artikelinhoud
Antisemitisme

Britse Labour-partij erkent internationale definitie van antisemitisme na controverse

Labour-leider Jeremy Corbyn.Beeld AP

Het partijbestuur van de Britse Labour-partij, onder leiding van Jeremy Corbyn, heeft de internationaal geldende definitie voor antisemitisme erkend. Dat doet de partij na de controverse rond de vermeende antisemitische houding van leider Jeremy Corbyn.

De definitie van antisemitisme wordt vormgegeven door de International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA) en bevat 11 voorbeelden van jodenhaat of anti-joods gedrag om het begrip zo duidelijk mogelijk te duiden. Volgens The Guardian besliste het partijbestuur van Labour om de definitie integraal te erkennen na een 'spannende' vergadering waar ook Corbyn aanwezig was. Een opvallende beslissing, want volgens critici is die definitie veel te breed en valt kritiek op Israël er al te vaak ook onder.

Die erkenning komt er na beschuldigingen aan het adres van Corbyn en Labour van antisemitisme, vooral in de steun voor de Palestijnse zaak. Sommige Britse tabloids omschreven Labour zelfs als de meest antisemitsche partij van Europa. Ook duiken met regelmaat van de klok antisemitische uitspraken van Corbyn uit het verleden op.

Om die situatie te ontmijnen erkent Labour nu de IHRA-definitie van het begrip, maar houdt het wel een slag om de arm door te stellen dat de partij vrijheid van meningsuiting over het Midden-Oosten en de Palestijnse zaak hoog in het vaandel wil blijven dragen. Zo moeten de "relaties met de Joodse gemeenschap hersteld worden", maar mag ook de pro-Palestijnse beweging binnen de partij niet uitdoven.

Voor de vergadering van het partijbestuur stonden circa honderd supporters van Corbyn te protesteren aan de ingang. Zij vreesden dat de definitie erkennen kritiek op Israël binnen de partij zou doen uitdoven.

Betogers tegen de erkenning van de definitie.Beeld EPA