Direct naar artikelinhoud
Kindergeld

België ontvangt meer kindergeld dan het uitkeert

België zag in 2016 101 miljoen euro in de vorm van kinderbijslag naar het buitenland vloeien, maar ontving een groter bedrag: 130 miljoen euro.Beeld Pieter Van Eenoge

Jaarlijks vloeit er meer kinderbijslag vanuit het buitenland naar België dan omgekeerd. Tot die opvallende conclusie komen onderzoekers van het Hoger Instituut voor de Arbeid (HIVA).

Het instituut verzamelt al enkele jaren op vraag van de Europese Commissie alle grensoverschrijdende data omtrent de gezinstoelagen. Dankzij een Europese regelgeving kunnen kinderen die niet in ons land wonen namelijk kinderbijslag uit België genieten als een van de ouders in België werkt of hier een uitkering krijgt. Zowel inwoners van de Europese lidstaten als van landen waarmee België een bilateraal verdrag sloot, zoals Turkije, kunnen daarop rekenen.

"De meest recente cijfers, die van 2016, tonen dat ons land netto eerder een ontvangend dan een betalend land is", zegt Jozef Pacolet, expert sociale zekerheid bij het HIVA (KU Leuven). België betaalde toen 101 miljoen euro (1,6 procent van de totale kinderbijslag), maar ontving minstens 130 miljoen euro (van de instroom uit buurlanden Duitsland en Frankrijk zijn geen cijfers bekend). Voor 2017 zijn de gegevens nog niet publiek, maar het positieve verschil zou volgens Pacolet "in dezelfde grootteorde liggen".

Recent nog maakte Famifed, het federaal agentschap voor Kinderbijslag, de jaarlijkse transfer van het kindergeld naar het buitenland bekend. In 2017 was dat 121 miljoen euro, een stijging in vergelijking met voorgaande jaren, toen de cijfers rond de 100 miljoen euro schommelden. De reacties op het nieuws waren evenwel grofweg dezelfde. Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken: "Is er iets onzinniger dan een land waar duizenden kinderen met een lege brooddoos naar school gaan, terwijl er tientallen miljoenen kindergeld naar het buitenland worden versjast?"

Pacolet wijst er met deze cijfers op dat die beeldvorming niet klopt. "Famifed heeft namelijk enkel zicht op wat er buitengaat, niet op wat er binnenkomt.”

'De meest recente cijfers, die van 2016, tonen dat ons land netto eerder een ontvangend dan een betalend land is'
Jozef Pacolet, HIVA/KU Leuven

Sociale dumping

Dat er ook Belgisch kindergeld naar Oost-Europese landen vloeit, noemt Vlaams Belang een aanmoediging voor arbeidsmigratie naar ons land. "Want de opvoeding van een kind in Roemenië kost heel wat minder dan de opvoeding van een kind in België." Een onevenwicht dat overigens ook door de Duitse (christendemocratische) minister van Financiën Wolfgang Schäuble in 2017 werd gehekeld en een belangrijk punt was in de brexitcampagne.

Pleiten om de kinderbijslag aan te passen aan de levensstandaard van het land waar het kind woont, is echter tornen aan het principe van 'gelijk werk, gelijk loon'. "Wie in een ander land werkt en daar bijdragen betaalt, bouwt dezelfde rechten op. Die regeling staat centraal in de Europese constructie", zegt Bea Cantillon, directeur van het Centrum voor Sociaal Beleid Herman Deleeck (UAntwerpen). "Omdat kinderbijslag ook weegt op de loonkosten, gaat het trouwens net de sociale dumping tegen."

Bovendien gaat het in de meeste gevallen over grensarbeiders, stelt professor Pacolet: "Van het bedrag dat uit België wegvloeit, gaat ongeveer driekwart naar onze buurlanden Frankrijk en Nederland. In 2016 kwam dan weer 116 miljoen euro binnen uit Luxemburg alleen al."