© Standard.be

Wat te verwachten van Hao Zhang, de eerste Chinees bij Standard?

Weldra sluit Hao Zhang als eerste Chinees ooit in de clubhistorie aan bij Standard. De middenvelder komt over Bejin Renhe, de club van ex-Genkspeler Ayub Masika, en sluit eerst aan bij de beloften. Een marketingtruc of maakt de 19-jarige middenvelder echt kans op aansluiting bij de eerste ploeg? “Ik verwacht niet dat we hem daar meteen zien spelen”, zegt Cédrique Tulleners. De Hasselaar is assistent-trainer bij tweedeklasser Sichuan Jiuniu.

Bob FAESEN

De komst van Hao Zhang kadert in een samenwerking die de Rouches in China zijn opgestart om Chinese jeugd op te leiden. Ze gaan dat doen in samenwerking met het bedrijf Starunion Sport, dat er jeugdopleidingen organiseert, en vooral via hun onlinetool ‘Belgian Football Academy’. Cao Fangfeng, CEO van de Chinese partner van Standard, liet op de aankondigende persconferentie van vorige week verstaan dat de Belgische manier van opleiden het niveau in China moet helpen verhogen. “We hopen van Standard te leren zodat we betere talenten kunnen voortbrengen en de invloed van het Chinese voetbal kunnen vergroten.”

Natuurlijk is China vooral op commercieel vlak interessant voor onze clubs, al blijft het aantal Chinezen in de Europese competities vandaag nog beperkt. “Door het goede EK en WK associeert men hier België met voetbal, maar niemand die hier de Belgische clubs kent”, zegt Tulleners. “Als de Belgische clubs hier actief willen zijn en inspelen op de markt hier dan moeten ze met een goed plan komen. Sportief gezien zijn hier wel spelers met potentieel voor Belgische clubs”, zegt Tulleners. “Alleen staan de beste spelers vaak niet te springen om naar Europa te gaan. De spelerslonen liggen zeer hoog in China, bovendien zijn die jongens hier sterren. Ik vrees dat de echt goede Chinese spelers te duur zijn voor Belgische clubs. De spelers die nu naar Europa gaan, zijn vaak jonge gasten die na een jaar hopen terug te keren om op een hoger niveau te spelen.”

Later volwassen

Een van die spelertjes was Li Haoren (19), een oude bekende van Tulleners, die vorig jaar voor Anderlecht speelde, maar er inmiddels is vertrokken. De optie in zijn contract werd niet gelicht en de eerste ploeg halen was nog heel veraf. “Chinese spelers zijn over het algemeen later volwassen dan Europese spelers, zowel op mentaals als op fysiek vlak. Waar ze in de meeste Europese landen een U21-regel toepassen, is dat in China een U23-regel. De spelers breken sowieso later door in China en ik verwacht dus niet dat we Hao Zhang snel in de eerste ploeg van Standard zullen zien.”

“Er zal sowieso een aanpassingsperiode nodig zijn. Chinezen hebben het over het algemeen wat moeilijker met het begrijpen van voetbal. Hiermee bedoel ik het herkennen van bepaalde situaties of weten wanneer ze waar moeten zijn. Dat valt vooral op als ze op een hoger niveau meespelen. Als Hao Zhang met de U19 of de beloften wedstrijdervaring opdoet, zal hij het niveau natuurlijk sneller oppikken en hopelijk ook zijn debuut maken bij de eerste ploeg.”

Kloof verkleint

Tulleners werkt nu drie jaar in China en ziet het niveau er stijgen. “Mede door een aantal regels die de voetbalbond heeft opgelegd. Er is bijvoorbeeld de befaamde belasting op transfers boven de zes miljoen euro. Clubs moeten nog eens hetzelfde bedrag betalen aan een fonds dat instaat voor de ontwikkeling van de jeugdwerking.”

“Meer clubs werken met buitenlandse coaches en de faciliteiten hier zijn indrukwekkend. Zeker onder de jongste spelers is er enorm veel talent. Tot een paar jaar terug konden deze kinderen enkel terecht in het schoolvoetbal, waardoor de huidige generatie niet zo goed is. Maar de huidige generatie van jonge spelertjes heeft dus veel meer kansen. Twee weken geleden speelde de U15 van AA Gent hier een tornooi. Ze wonnen de groepsfase, maar in de kwartfinale verloren ze tegen de jeugdploeg van Changchun Yatai (een eersteklasser, nvdr.) met 2-1. Om maar aan te tonen dat de kloof met het Europees voetbal aan het verkleinen is.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer