"Gezond eten is vaak gewoon niet lekker genoeg"
De meeste mensen vinden het lastig om een gezond dieet vol te houden. Vaak wordt dit toegeschreven aan een gebrek aan discipline, maar volgens Astrid van Langeveld is een gezond dieet simpelweg niet smaakvol genoeg.
Voor haar onderzoek, waarop ze vorige week promoveerde aan de Wageningen Universiteit, onderzocht van Langeveld de dieet- en smaakpatronen in Nederland. Een getrainde jury beoordeelde bijna 500 verschillende voedingsmiddelen, zodat de onderzoekers de smaak van verschillende producten in kaart konden brengen. Die vergeleek ze vervolgens met de informatie over het eetpatroon van Nederlanders.
Minder sterk van smaak
Zo ontdekte ze dat "gezonde diëten in verhouding minder suiker, zout en verzadigd vet bevatten en daarom minder sterk van smaak zijn", aldus van Langeveld in gesprek met Foodholland. "Dat verklaart waarschijnlijk ook deels waarom mensen moeite hebben om een gezond dieet vol te houden. Je zou het wellicht aantrekkelijker kunnen maken door op andere manieren smaken toe te voegen, bijvoorbeeld met kruiden en specerijen. Maar dat is niet voor iedereen even vanzelfsprekend."
Ook kwam ze erachter dat - in tegenstelling tot wat velen denken - mensen met overgewicht niet vooral calorieën binnenkrijgen met zoetigheid. Zwaarlijvige mensen krijgen juist veel calorieën binnen door het consumeren van 'zout, umami en vet' voedsel, denk hierbij aan chips en gefrituurd voedsel. "Het is dan ook van belang om gezonde diëten te creëren die ook het verlangen naar zoetigheid en zout eten bevredigen." Wel stelt ze ook dat ze door deze studie niet kan concluderen dat het hartige voedingspatroon de oorzaak is van overgewicht. "Daar moet je mensen langere tijd voor volgen, en de mensen die we hier hebben bestudeerd, hadden al overgewicht."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Kiezen voor veggie of vegan op restaurant? Onderzoek wijst uit: dit simpel trucje haalt klanten over de streep
-
Ibericoham-, shiitake- of kreeft? Op Internationele Krokettendag kan je deze originele soorten bestellen
Krokant, smakelijk, veelzijdig: bij zondagse kost horen kroketten, en welk beter moment om jezelf te trakteren op de verwennerij dan vandaag, op internationale krokettendag? Een kaas- of garnaalkroket smaakt altijd, maar wij tonen je versies van het gefrituurde hapje die je vast nog niet kende, en waar je ze kan bestellen. -
HLN Shop
“Gebruik er verschillende door elkaar”: podoloog geeft raad bij het kiezen van jouw perfecte wandelschoenen
Bij velen onder ons kriebelt het al om deugddoende tochten te maken in het groen. Ben je nog geen volleerd wandelfanaat, maar wil je graag de draad oppikken? Trek dan een instapmodel wandelschoenen aan je voeten. HLN Shop gaat na met welk schoeisel je als beginnend wandelaar - figuurlijk dan - over rozen loopt. -
-
Moeilijke eter? Wetenschappers ontdekken erg simpel trucje dat je kan uittesten
-
Wel de smaak, niet de tranen: ‘Sunions’ zijn de allereerste uien op aarde waarvan je niet moet huilen
Ajuinen zijn essentieel in de keuken, ze brengen tal van gerechten op smaak. Alleen het snijden van de groente is helaas bijzonder vervelend: uien creëeren vele ongewilde tranen. Amerikaanse bedrijven hebben daar nu een oplossing voor gevonden. Ze ontwikkelden ‘sunions’, een nieuwe soort uit. Mét dezelfde zoete smaak en textuur, minus de tranen. -
In de ranglijst van beste voedingsstijlen voor 2022 scoort dit alwéér het hoogst
Zoals elk jaar brengt het U.S. News & World Report met de hulp van voedingsexperts een ranking van de beste voedingsstijl van het moment uit. Denk daarbij niet meteen aan gewichtsverlies – al geeft het panel elk dieet daarvoor ook een score op vijf. Ook eetpatronen die meer gebonden zijn aan een levensstijl, zoals vegetarisch of Aziatisch, verschijnen in de lijst. De winnaar? Die zagen we van mijlenver aankomen. -
Livios
Is een architect verplicht als je je woning wil renoveren?
-
Lidl
Verover het hart van je geliefde met deze Italiaanse gehaktballetjes
-
Beter dan een bord of een bowl? ‘Blates’ veroveren onze keukentafels
Trends komen en gaan, maar ‘blates’ zouden weleens blijvers kunnen zijn. De iets diepere borden presenteren gerechten mooier en maken het stukken moeilijker om te smossen. Gloednieuw is het hybride item niet, maar het lijkt wel goed op weg om een vaste waarde in onze keukens te worden. -
Lidl
Lunchtip: kleurrijke groentenbowl met vegan nuggets
Vervang de klassieke kipnuggets eens door hun plantaardige variant – evenveel smaak, beter voor de planeet. Werk af met verschillende kleurrijke groenten, van spinazie tot wortelen, voor een bowl vol kleur en een instant vitaminebommetje om die laatste winterweken door te komen. -
HLN Shop
Op safari in de Benelux: vijf zinderende ervaringen om na te jagen
7 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageeremiel wouters
Caroline Bex
DIRK VAN DESSEL
peter colson
Kris Eelen