Direct naar artikelinhoud
transitmigranten

Jambon ziet pre-electorale spelletjes in kritiek op aanpak transmigranten

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA).Beeld BELGA

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) ziet electorale motieven achter de kritiek van verschillende burgemeesters op zijn aanpak van de transmigranten op de snelwegparkings. Dat liet vicepremier Jambon woensdag verstaan in De Ochtend op Radio 1.

Jambon reageerde op de beslissing van de burgemeester van Jabbeke, Daniël Vanhessche (CD&V), om de snelwegparking langs de E40 de komende maanden 's nachts gesloten te houden, ondanks overleg op het kabinet van de minister. Ook CD&V-burgemeester Dirk Claes liet dinsdag kritiek noteren op minister Jambon, over steun van de federale politie, maar ook op Vlaams minister Ben Weyts (N-VA), die bevoegd is voor de beveiligingswerken op de parkings.

De federale minister noemde het woensdag: "een beetje raar dat burgemeesters die misschien jarenlang weinig hebben gedaan aan het fenomeen op hun grondgebied, nu in een pre-electorale periode weet ik veel welke maatregel nemen". Het valt volgens de minister op dat in de communicatie van de burgemeesters, vooral CD&V'ers, steevast wordt verwezen naar ministers Jambon en Weyts en naar staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken, alle drie van N-VA.

'Parking na parking wordt aangepakt'
Jan Jambon (N-VA), Minister van Binnenlandse Zaken

Hij verwijt sommige burgemeesters bijvoorbeeld dingen te zeggen die onjuist zijn. "Waar het nodig is, komt de federale politie in steun van de lokale politie om acties te voeren", luidde het. Hij benadrukte dat de acties nog zullen worden opgevoerd, maar dat ze ook geregeld verplaatsen. Ook onderstreept Jambon dat minister Weyts budget heeft uitgetrokken voor de beveiliging van de parkings, via bijvoorbeeld hekken en camera's. "Parking na parking wordt aangepakt", verzekert Jambon.

Op twitter mengt CD&V-vicepremier Kris Peeters zich in het debat. Hij noemt het "niet constructief" van Jambon om de kritiek van de burgemeesters af te doen als een electoraal spel. "Beter samenzitten en oplossingen zoeken voor reële lokale bekommernissen", schrijft Peeters.

Een brug te ver

Na de actie van dinsdagnacht in Kruibeke zullen de opgepakte transmigranten in kaart worden gebracht - hun identiteit wordt nagegaan, hun gsm uitgelezen - om zo op zoek te gaan naar de mensensmokkelaars die "grof geld verdienen aan die smokkelaars". Jambon, die de actie bijwoorde, merkte naar eigen zeggen geen frustratie op bij de politiemensen. "Zij begrijpen goed waarover het gaat", luidde het.

In een reactie ontkent burgemeester Vanhessche dat er kieskoorts meespeelt bij zijn beslissing. "De druppel die de emmer deed overlopen, was het schietincident op de parking. Als er vuurwapens worden gebruikt, dan is dat een brug te ver", motiveert hij de sluiting. Hij noemt de kritiek van Jambon ook kort door de bocht. "Het gaat om federale bevoegdheid."