Direct naar artikelinhoud
Lunchbreak

Dit is het belangrijkste nieuws van deze ochtend

Ons land ontvangt meer kindergeld vanuit het buitenland dan het uitkeert. Watergate-journalist Bob Woodward onthult in een nieuw boek hoe krankzinnig het er aan toegaat in het Witte Huis. De oorlog tegen cocaïne is niet te winnen. En hoe scoort u op deze schooltoets Engels?

In het nieuws 

1. België ontvangt meer kindergeld dan het uitkeert

In het nieuws 
Beeld Pieter Van Eenoge

Jaarlijks vloeit er meer kinderbijslag vanuit het buitenland naar België dan omgekeerd. Tot die opvallende conclusie komen onderzoekers van het Hoger Instituut voor de Arbeid (HIVA).

2. Salah Abdeslam zocht doelwit in België: foto's van Wetstraat 16 en kerncentrale Doel op computer gevonden

Salah AbdeslamBeeld Belga

Speurders hebben ongeveer 600 video's en een hele reeks foto's, onder meer van de Wetstraat 16, gevonden op de computer van Salah Abdeslam. Dat meldt RTLinfo. Volgens de speurders zocht Abdeslam een doelwit in België om een aanslag te plegen zoals in Parijs.

3. Hoe Trumps adviseurs zijn gevaarlijkste impulsen dwarsbomen

Bob 'Watergate' Woodward schreef een boek over Trump.Beeld AFP

In het Witte Huis heerst de waanzin en de president is een idioot. Het zijn niet eens meer verrassende onthullingen in een nieuw boek. Alleen is de auteur Bob 'Watergate' Woodward. En diens werk kostte al eens een president de kop.

4. Waarom de oorlog tegen cocaïne niet te winnen is

Via de haven van Antwerpen worden tonnen cocaïne binnengeloodst.Beeld Belga

Cocaïne uitroeien, kán dat eigenlijk wel? Laat over het antwoord geen twijfel bestaan. Het is 'nee'. Cocaïne is geen randverschijnsel, het is een mega-industrie waar elke dag miljoenen euro's in omgaan, met meer belanghebbenden dan verliezers. Met voor elke pion die omvalt, tien andere die al klaarstaan.

5. Wouter Van Besien: "OCMW Antwerpen had contact met Assad-regime"

Groen-voorzitter Wouter Van Besien.Beeld Photo News

Het OCMW van Antwerpen zou contact gehad hebben met het Syrische regime van Bashar al-Assad om de bezittingen en eigendommen van een Syrische vluchteling na te trekken. Dat zegt Groen-lijsttrekker Wouter Van Besien in een dubbelgesprek met N-VA-schepen Fons Duchateau in Knack.

6. "Winkelstraat krijgt concurrentie van Netflix"

De Meir in Antwerpen.Beeld Bob Van Mol

Wat is er aan de hand in onze winkelstraten? Tal van modeketens spartelen. De consument geeft minder uit aan kledij, en spendeert zijn centen liever aan zijn smartphone of Tomorrowland. Giet daar het disruptieve sausje van het onlineshoppen overheen, en de cocktail smaakt bitter. "Technologie en beleving staan hoger in de rangschikking dan mode."

7. Dit algoritme weet waar obese mensen wonen, met hulp van Google Street View

In het nieuws 
Beeld EPA

Google Street View bekijken en daarmee een inschatting maken van het aantal obese mensen in een stadsdeel, of een app die je vertelt dat de accu van je auto over twee weken leeg is. Onmogelijk? Niet met de hulp van wat artificial intelligence.

Aan het koffieapparaat

1. Test: hoeveel behaalt u op deze schooltoets Engels?

Tien (school)dagen lang bevraagt De Morgen tien leerkrachten. Zij krijgen vijf vragen en spreken vol passie over hun beroep, hun hoogte- en dieptepunten en hun vak. Maar onze tien leerkrachten mogen ook vragen uitdelen. Elke dag vindt u hier hun toets terug. Vandaag: Engels.

2. 10 prangende vragen over ons seksleven: "Enkel jij en je geliefde weten hoe vaak 'goed' is"

Na bladen en zelfhulpboeken geeft nu ook een resem tv-programma’s op verschillende zenders ‘seks- en relatielessen'. Wat zeggen onderzoekers en experts over deze tien prangende vragen?

Lees ook onze recensie: 'Oh My God' en 'Sex Tape': een tv-avond om een beetje triest van te worden ★☆☆☆☆

3. Aan, uit of weg: wat met de smartphone op school?

Frankrijk kiest voor het paardenmiddel: sinds maandag zijn smartphones er helemaal verboden op school. Niet een wet waar leerlingen, leerkrachten en directies ook bij ons om staan te springen. "We moeten de smartphone juist met open vizier benaderen."