Direct naar artikelinhoud
Brussel

Plafond Hof van Cassatie in Brussels justitiepaleis ingestort

Het Brusselse justitiepaleis.Beeld Photo News

In het Brusselse justitiepaleis is het plafond van de griffie van het Hof van Cassatie gedeeltelijk ingestort. Dat heeft Belga vernomen bij de persmagistraat van het parket-generaal bij het Hof. 

Het gaat om de afdeling van de griffie waar de strafdossiers liggen. De instorting vond afgelopen nacht plaats en maakte geen slachtoffers, maar de materiële schade is aanzienlijk. Oorzaak van de instorting is waterinsijpeling, klinkt het.

Het gaat om de afdeling van de griffie waar de strafdossiers liggen, een afdeling die niet toegankelijk is voor het publiek.

"Daar is afgelopen nacht door waterinsijpeling een deel van het plafond naar beneden gekomen", zegt advocaat-generaal Henri Vanderlinden. "Niemand is gewond geraakt, aangezien het 's nachts gebeurd is, maar de materiële schade is aanzienlijk. Er zouden wel geen dossiers beschadigd zijn. Dat deel van de griffie is nu tijdelijk afgesloten en de nodige veiligheidsmaatregelen zijn genomen. De mensen die er werkten, zijn verplaatst naar een ander deel van de griffie."

Al tientallen jaren in steigers

Het Brusselse justitiepaleis staat al tientallen jaren in de steigers. Het gigantische bouwwerk van architect Joseph Poelaert en groter dan de Sint-Pietersbasiliek in Rome, verkeert op sommige plaatsen in dramatisch slechte staat.

Aan de bouw werd begonnen in de jaren 1860, de plannen dateren nog uit de tijd van Leopold I. Onder zijn opvolger Leopold II raakte het gebouw uiteindelijk klaar in 1883.

De eerste restauratiewerken dateren van de jaren 80, maar zijn nog altijd niet afgerond. De werken liepen zo veel vertraging op dat in 2014 zelfs de stellingen aan de buitenkant van het gebouw gerestaureerd of vervangen moesten worden. Begin deze maand raakte bekend dat de werken nog tot minstens 2040 zullen duren. De stellingen die er nu staan, zullen nog tot minstens 2032 blijven staan, goed voor een kost van 70 miljoen euro. Brussels burgemeester Philippe Close (PS) zegt dat hij zijn inspectiediensten de schade en de stabiliteit van het gebouw zal laten opnemen, maar vraagt zich tegelijkertijd af “of we nu echt tot 2040 gaan wachten om het te renoveren?”

Verschillende gerechtelijke diensten hebben het gebouw door de abominabele staat ervan al verlaten, zodat het nu voor ongeveer 70 procent leegstaat.

Kasten

Op de griffie van het Brusselse hof van beroep zijn maandag dan weer twee gewonden gevallen toen enkele kasten het begaven en omvielen. Dat heeft Belga vernomen van verschillende bronnen op het justitiepaleis en het nieuws wordt bevestigd door de persmagistraat van het hof van beroep. Een van de twee slachtoffers is alweer aan het werk, de tweede is een tweetal maanden buiten strijd.

Het incident vond maandagvoormiddag rond 09.30 uur plaats toen de twee griffiemedewerkers aan het werk waren in de zaal waar de Nederlandstalige strafdossiers opgeslagen liggen. De metalen archiefkasten die gebruikt worden om de dossiers op te slaan, zijn verankerd in het plafond maar om een nog onduidelijke reden begaf de verankering van een van de archiefkasten het, waardoor die omviel en een aantal andere kasten meesleurde in zijn val.

Beide griffiemedewerkers raakten daarbij gewond. Een van hen liep twee gebarsten ribben op en is al opnieuw aan het werk, de tweede liep een open wonde aan de arm op, en een afgescheurde pees. Die man moest maandag meteen geopereerd worden en zal een tweetal maanden arbeidsongeschikt zijn.

Door het incident zijn de zalen waar de Franstalige en Nederlandstalige strafdossiers opgeslagen liggen, tijdelijk ontoegankelijk.

Het is nog niet aangetoond dat de instorting verband houdt met de dakgoten van het justitiepaleis. Dat zegt Christine-Laura Kouassi, woordvoerster van de FOD Justitie. Eerder had de eerste voorzitter van het Hof van Cassatie, Jean de Codt, verwezen naar de dakgoten als een mogelijke oorzaak van de waterinsijpeling die de instorting zou veroorzaakt hebben.

"Voor het neerkomen van een deel van het plafond moet een onderzoek gebeuren om te achterhalen wat de definitieve oorzaak is", zegt de woordvoerster. "Een link met de dakgoten is op dit moment niet aangetoond. Voor die dakgoten hebben we een onderhoudscontract en is er een onderhoudsfirma, aangesteld door de Regie der Gebouwen, maar betaald door de FOD Justitie."