Brussels Justitiepaleis stort letterlijk in: “Gaan we nu echt wachten tot 2040 om te renoveren?”

In het Brusselse Justitiepaleis is in de nacht van dinsdag op woensdag het plafond van de griffie van het Hof van Cassatie gedeeltelijk ingestort. Maandag raakten al twee mensen gewond toen enkele archiefkasten in het hof van beroep het begaven en omvervielen. Voor Brussels burgemeester Philippe Close is de maat vol, hij vraagt om de renovatie van het gebouw te versnellen.

De instorting in het Hof van Cassatie vond plaats bij de dienst die strafdossiers beheert, een afdeling die niet toegankelijk is voor het publiek. “Er zijn grote stukken naar beneden gekomen”, bevestigt advocaat-generaal Henri Vanderlinden. Er raakte niemand gewond, maar de materiële schade is aanzienlijk.

Er zouden volgens Vanderlinden geen dossiers beschadigd zijn. “Dat deel van de griffie is nu tijdelijk afgesloten en de nodige veiligheidsmaatregelen zijn genomen. De mensen die er werkten, zijn verplaatst naar een ander deel van de griffie. Vermoedelijk ligt waterinsijpeling aan de oorzaak van de instorting. Wat die waterinsijpeling heeft veroorzaakt, wordt nog onderzocht.

Maandag ook al twee gewonden

Vandaag raakte ook bekend dat maandag al twee gewonden waren gevallen toen enkele archiefkasten het begaven en omvervielen, op de griffie van het hof van beroep elders in het Brusselse Justitiepaleis.

Het incident vond maandagochtend om 9.30 uur plaats in de zaal waar de Nederlandstalige strafdossiers opgeslagen liggen. De metalen archiefkasten die gebruikt worden om de dossiers op te slaan zijn er verankerd in het plafond, maar om een nog onduidelijke reden begaf de verankering van een van de archiefkasten het, waardoor die omviel en een aantal andere kasten meesleurde in zijn val.

Twee griffiemedewerkers die er aan het werk waren raakten daarbij gewond. Een van hen liep twee gebarsten ribben op en is al opnieuw aan het werk, de tweede liep een open wonde aan de arm en een afgescheurde pees op. Die man moest maandag meteen geopereerd worden, en zal een tweetal maanden arbeidsongeschikt zijn.

Door het incident zijn de zalen waar de Franstalige en Nederlandstalige strafdossiers opgeslagen liggen, tijdelijk ontoegankelijk.

“Gaan we nu echt wachten tot 2040 om te renoveren?”

De Brusselse burgemeester Philippe Close (PS) reageerde op Twitter op het zoveelste bericht over verval in het Justitiepaleis in zijn stad. “Gaan we nu echt wachten tot 2040 om het gebouw te renoveren?”, vraagt Close zich af. De burgemeester liet ook weten dat hij de stadsdiensten had gevraagd om de schade en de stabiliteit van het gebouw te evalueren.

Het justitiepaleis op het Brusselse Poelaertplein staat al sinds 1987 in de stellingen. Minister van Justitie Koen Geens kondigde begin augustus aan dat dat nog minstens tot 2040 het geval zou zijn.

© BELGA

© BELGA

© BELGA

© BELGA

© BELGA

© BELGA

© BELGA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER