Direct naar artikelinhoud
Thailand

Stap terug voor vrouwenrechten in Thailand: geen vrouwen meer toegelaten in politieopleiding

Een Thaïse politieagente.Beeld AP

De Thaise Royal Police Cadet Academy heeft aangekondigd geen vrouwen meer te zullen toelaten in de opleidingen tot politieagent. Dat melden Reuters en The Guardian. Een stap terug voor de moeizaam bevochten vrouwenrechten in het land.

De academie, gelegen in de Thaise hoofdstad Bangkok, ontvangt jaarlijks 300 studenten, maar vanaf 2019 zal het enkel nog mannen toelaten. Dat liet bevelhebber Worawut Skripakhon weten. Hij gaf daarbij geen reden voor de beslissing. "Dat is het beleid. Het is ons niet toegelaten om er meer informatie over te geven."

'Nu zullen slachtoffers van verkrachting het moeilijker hebben om aangifte te doen, als ze enkel mannen kunnen aanspreken'
Jadet Chaowilai van een lokale vrouwenrechtenorganisatie

Thailand is een van de landen met de meeste verkrachtingen van Azië, met meer dan 90 procent van de slachtoffers die geen aangifte zouden doen. Volgens vrouwenrechtenorganisaties zou de beslissing van het RPCA dan ook zware gevolgen hebben voor die slachtoffers. Zo mogen vrouwelijke verkrachtingsslachtoffers volgens de Thaise wet enkel verhoord worden door vrouwen. "Nu zullen slachtoffers het moeilijker hebben om aangifte te doen, als ze enkel mannen kunnen aanspreken", klonk het bij Jadet Chaowilai van een lokale vrouwenrechtenorganisatie.

Vrouwen mochten jarenlang enkel bureauwerk verrichten bij de Thaise politie, maar daar kwam in 2009 verandering in toen vrouwen zich ook mochten inschrijven voor opleidingen om veldwerk te verrichten.