Photonews
Volledig scherm
© Photonews

De onmogelijke renovatie van het Brusselse justitiepaleis: "Je weet hier nooit wanneer het plafond naar beneden zal vallen"

Al dertig jaar lang staat het Brusselse justitiepaleis in de steigers, maar het einde van de restauratie is nog niet in zicht. Dat er nog veel werk aan de winkel is, bewijzen de verschillende beschadigingen aan het gigantische bouwwerk. Zo kwam afgelopen nacht een deel van het plafond van de griffie van het Hof van Cassatie naar beneden. Daarbij vielen gelukkig geen gewonden. "In het justitiepaleis weet je nooit wanneer iets naar beneden zal storten. Het is dus niet aangenaam om hier te werken", zegt Jean De Codt, eerste voorzitter van het Hof van Cassatie.

62 reacties

  • Jef Pauwels

    6 jaar geleden
    Gewoon de bulldozer erdoor en een nieuw gebouw maar dan wel een mooi natuurlijk. Geen zeilschip zoals in Antwerpen.
  • André Miechielsen

    6 jaar geleden
    Verkoop dat kot aan een handelaar in historische bouwmaterialen en afbreken die zooi. Kosten baten analyse is niet meer nodig, we weten onderhand wel dat dat gedrocht ons handenvol geld kost eñ heeft gekost. Weg met die rommel.
  • Stien Meys

    6 jaar geleden
    De stellingplaatser is wel goed af.. Weinig werk , gegarandeerd inkomen. Altijd positief blijven he
  • Peter Buyck

    6 jaar geleden
    Ik denk dat we meer moeten durven toegeven 'helaas pindakaas'. We moeten meer durven van ons hart een steen maken en realistisch worden. Opgeteld zal deze restauratie misschien al een miljard hebben gekost terwijl de veiligheid er niet op verbetert. Helaas pindakaas maar afbreken en opnieuw beginnen (hoe prestigieus en bewonderenswaardig het concept ooit was). De fluwelen stoelen zijn in moderne tijden 'not done' wegens gezondheidsrisico's...
  • Jos Goris

    6 jaar geleden
    jambon zegt dar er 100miljoen voor nodig is om te renoveren de rechtbankvoorzitter spreekt van 300tot400miljoen, is hij misschien ook aannemer?of heeft hij er commissie op?vierkant draaien?zeg maar achtkant
  1. ▶ Zorgt klimaatverandering dit jaar voor meest actieve orkaanseizoen ooit? “Dit kunnen we ook tot bij ons voelen”
    PREMIUM
    HLN legt uit

    ▶ Zorgt klimaatver­an­de­ring dit jaar voor meest actieve orkaansei­zoen ooit? “Dit kunnen we ook tot bij ons voelen”

    Elk jaar berekenen Amerikaanse wetenschappers aan hoeveel tropische stormen en orkanen we ons mogen verwachten in de Atlantische Oceaan. Na een rustig seizoen in 2023 lijkt 2024 nu zwaar te gaan uithalen. Meer nog, volgens de voorspellingen kan dit wel eens het meest actieve orkaanseizoen ooit worden. Over wat voor aantallen spreken we dan? Hoe komt dit? En hebben die orkanen ook een invloed op ons weer? HLN-wetenschapsexpert Martijn Peters beantwoordt vijf vragen.
  2. Plafond Hof van Cassatie in Brussels justitiepaleis ingestort, twee gewonden door omvallende kasten bij Hof van Beroep

    Plafond Hof van Cassatie in Brussels justitiepa­leis ingestort, twee gewonden door omvallende kasten bij Hof van Beroep

    In het Brusselse justitiepaleis is het plafond van de griffie van het Hof van Cassatie gedeeltelijk ingestort. De instorting vond afgelopen nacht plaats en maakte geen slachtoffers, maar de materiële schade is aanzienlijk. Oorzaak van de instorting is waterinsijpeling, klinkt het. Bij het hof van beroep vielen maandag al twee gewonden toen enkele archiefkasten omvielen, is vandaag bekend geraakt. Brussels burgemeester Philippe Close (PS) vraagt zich af of het echt nog tot 2040 zal duren vooraleer het oude jusititiepaleis, dat al tientallen jaren in de steigers staat, gerenoveerd zal worden.