© BELGA

Toch geen signaal van stadsbestuur tegenover Russische delegatie: “Voor N-VA zijn holebirechten een marketingstunt”

Het beloofde signaal van het stadsbestuur tegenover de delegatie van Sint-Petersburg over de schendingen van de holebirechten in Rusland kwam er niet. Dit tot zwaar ongenoegen bij coalitiepartners CD&V en Open Vld. Ook de linkse oppositiepartijen sp.a en Groen zijn scherp voor De Wever en co. “Zeer zwak”, zegt Wouter Van Besien onomwonden.

svw

Een delegatie van veertig ambtenaren en ondernemers uit Sint-Petersburg bezocht gisteren de stad Antwerpen. De aanleiding is de zestigste verjaardag van de vriendschapsband tussen beide steden. Het bezoek heeft een sterk economisch accent.

© BELGA

Eerder op het jaar had het stadsbestuur van Sint-Petersburg de plaatselijke Pride verboden en 25 holebi-activisten gearresteerd. In Rusland is het ‘promoten van homoseksualiteit’ verboden. Antwerps schepen Ludo Van Campenhout (N-VA) beloofde op de receptie van de Antwerp Pride dat hierover een duidelijk signaal zal worden gegeven aan de delegatie van deze Russische stad. Ook schepen Fons Duchateau (N-VA) beloofde dit op een debat in de rand van de Pride. Burgemeester Bart De Wever (N-VA) zweeg echter tegenover de delegatie. “Je nodigt geen mensen uit om ze dan publiekelijk te affronteren”, zegt De Wever op ATV. “Wat je in Rusland dan bereikt voor uw economische netwerken en voor de doelgroep daar, weet ik niet. Je moet vooral een vertrouwensband en vriendschapsrelaties opzetten. Als die er zijn, kan je op een serieuze manier over dit thema praten.”

Ook havenschepen Marc Van Peel (CD&V) hield de lippen op elkaar. “Daar kwam deze delegatie niet voor”, zegt Van Peel droogjes.

Schepen Ludo Van Campenhout (N-VA) wijst erop dat externe relaties in handen zijn van de burgemeester. “Ik heb er vertrouwen in dat hij ieders belang voor ogen heeft”, zegt Van Campenhout.

Regenboogvlag

Orry Van de Wauwer (CD&V) snapt het stilzwijgen niet. “Van Peel heeft hier nooit uitspraken over gedaan, maar N-VA wel”, zegt Van de Wauwer. “N-VA spreekt stoere taal, maar als punt­je bij paal­tje komt dan zijn economische belangen belangrijker dan de waarden en normen van de verlichting. Ze dragen dan wel graag de regenboogvlag, maar blijkbaar gaat hun engagement niet verder dan de grens.”

CD&V-lijsttrekker Kris Peeters treedt zijn partijgenoot bij. “Het Antwerpse stadsbestuur heeft hier een kans laten liggen om gelijke rechten voor holebi’s en transgenders in Sint-Petersburg te bepleiten“, zegt de kandidaat-burgemeester. “Antwerpen moet van haar nauwe vriendschapsbanden met andere steden gebruik maken om mensenrechten te verdedigen.”

Sp.a-kandidaat en jonge homo Stef Vonk zegt gekwetst te zijn door het stilzwijgen van het stadsbestuur. “Voor N-VA zijn holebirechten een marketingstunt”, zegt hij. “De partij die de mond vol heeft van waarden en normen hecht meer belang aan economische belangen.”

Wouter Van Besien, kandidaat-burgemeester voor Groen, spaart eveneens de kritiek niet. “Enkele weken geleden vroeg ik het stadsbestuur om dit aan te kaarten bij Sint-Petersburg, vandaag kennen we het antwoord. Onze burgemeester beweert de problemen graag te benoemen, maar doet dit blijkbaar niet altijd. Kan een 60-jarige vriendschap niet tegen een stootje? Zeer zwak.”

Plicht

Ook bij coalitiepartner Open Vld klinkt verontwaardiging. “Handelsrelaties zijn belangrijk voor elke stad die wil groeien, maar dat wil niet zeggen dat we de basisrechten van elk mens zomaar moeten negeren”, zegt Carim Bouzian, een jonge liberaal die opkomt voor de rechten van holebi’s.

“Iedereen die een officiële functie heeft in onze liberale samenleving, heeft ook een plicht heeft om deze liberale grondrechten te verdedigen en dat waar ook ter wereld, beginnende op eigen grondgebied”, meent Bouzian.

Bij wijze van statement dragen de Antwerpse Open Vld-mandatarissen de komende dagen de regenboogpin van stad Antwerpen en zal de regenboogvlag wapperen aan het liberale hoofdkantoor.