Direct naar artikelinhoud
Schild en Vrienden

Ultrarechtse beweging Schild & Vrienden infiltreert in Vlaamse Jeugdraad

Dries Van Langenhove, beeld uit de Pano-reportage van VRT.Beeld RV

Schild & Vrienden, de rechts-radicale beweging van Dries Van Langenhove, infiltreerde volgens het VRT-programma Pano de Vlaamse Jeugdraad met vier van de acht verkozen leden. In besloten chatgroepen laat een van hen, net zoals tientallen andere S&V-leden, zich racistisch uit. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken wil een onderzoek naar de feiten.

en

Vier van de acht verkozen jongeren in de officiële adviesraad van de Vlaamse regering voor kinderen, jongeren en hun organisaties zijn volgens Pano veel radicaler dan hun politiek engagement (voor onder meer Jong N-VA) doet vermoeden. Uit geheime gesprekken leerde Pano dat ze de werking van de Jeugdraad willen beïnvloeden en saboteren.

Buiten hun uren is een van hen, een jonge vrouw, ook actief in twee besloten chatgroepen van S&V waar Pano het voorbije anderhalf jaar 67.000 racistische en antisemitische berichten aantrof.

Lange mars door de instellingen

Het Jeugdraad-lid haalt op een Discord-forum denigrerend uit naar moslima’s, holebi’s en transgenders. S&V probeert de Jeugdraad ook met valse profielen van buitenaf te ‘trollen’ met kritiek. Daartoe kochten ze zelfs de diensten van een Braziliaanse ‘klikfabriek’, die negatieve evaluaties gaf aan de Jeugdraad. Volgens de Pano-reportage willen Van Langenhove en zijn S&V-beweging "met een lange mars door de instellingen" proberen om hun ultraconservatief gedachtegoed te normaliseren. 

Lees ook: Maskers vallen af bij Schild & Vrienden: racisme, antisemitisme en nazi-symboliek

Achter de schermen zijn ze nog extremer, ook Van Langenhove zelf. "Sommige culturen zijn inferieur", schrijft hij in een chatgroep, waar ook een foto te zien is van een S&V-lid met wapens die op een zwarte Vlaamse leeuwenvlag liggen. Ook Van Langenhove is met een wapen te zien. "De dag van geweld komt nog wel hoor, ik weet welke kant voorbereid zal zijn", schrijft hij in een andere post.

Lees ook: Jong N-VA-leden zetten lidmaatschap Schild & Vrienden stop

In de Discord-chatgroep bulkt het ook van de antisemitische haatboodschappen tegen de Joodse gemeenschap met pijnlijke verwijzingen naar de Holocaust tijdens de Tweede Wereldoorlog. Onder een groep dansende chassidim worden foto’s getoond van bruinhemden uit nazi-Duitsland en nazileider Adolf Hitler voor het concentratiekamp van Auschwitz, onder de kop ‘Jewbusters’.

Gevraagd naar een reactie op Radio 1, wenste minister van Justitie Koen Geens niet in te gaan op de juridische kant van de zaak. Wel geeft hij mee dat de staatsveiligheid en politiediensten extreemrechtse en extreemlinkse bewegingen extra in het oog houden.

'De dag van geweld komt nog wel hoor, ik weet welke kant voorbereid zal zijn'
Dries Van Langenhove in een post

Van Langenhove zelf ontkent in een reactie tegenover de VRT dat deze posts van hem of zijn groep zijn. “Ik zie zeer weinig racistische uitspraken”, zegt hij ook. “Af en toe zal er weleens een grapje of een meme gemaakt worden die je als racistisch kan interpreteren, maar neen, dat denk ik niet.”

De VRT zegt "niet te twijfelen aan de authenticiteit van de posts en commentaren" in de reportage. “We hebben de online-conversaties, die de voorbije anderhalf jaar gevoerd zijn, in de besloten groepen kunnen lezen.”

Onthutsende aflevering

“We willen eerst zelf achterhalen wie dat precies zijn”, zegt Dries De Smet, coördinator van de Vlaamse Jeugdraad, gevraagd naar een reactie. “We zijn zelf op de hoogte gebracht van de reportage, daarin heb ik ook gezien dat twee profielen in de reportage onherkenbaar gemaakt zijn, dus we weten zeker dat twee verkozenen lid zijn van de beweging. We willen eerst in overleg gaan, maar er is binnen de Jeugdraad geen plaats voor racisme en discriminatie.” 

Lees ook: Wil je als politicus je lezingen laten bewaken door jongelui die als Hitler wensen te poseren?