Direct naar artikelinhoud
Media

Open oorlog bij 'VTM Nieuws': dertien journalisten schrijven mail aan directie

Open oorlog bij 'VTM Nieuws': dertien journalisten schrijven mail aan directie
Beeld vtmnieuws

Dertien VTM-journalisten, onder wie bekende namen als Elke Pattyn, Julie Colpaert en Faroek Özgünes, klagen in een scherpe mail de gang van zaken bij VTM Nieuws aan. Ze hekelen het beleid van hoofdredacteur Nicholas Lataire en vragen de directie in te grijpen.

"Als medewerkers, journalisten en gezichten van VTM Nieuws zien we ons genoodzaakt te schrijven. Niet uit eigenbelang of revanchisme, maar uit grote bezorgdheid om ons nieuws, dat we maand na maand aan kwaliteit zien inboeten." 

In een lange mail aan de directie van Medialaan, die gistermiddag verstuurd is, uiten dertien VTM-journalisten hun bezorgdheid over de evolutie van VTM Nieuws. Volgens hen zijn het belang, de geloofwaardigheid en de impact ervan de voorbije maanden alleen maar achteruitgegaan. 

Volgens de dertien boet VTM Nieuws om verschillende redenen aan kwaliteit in. De onderwerpkeuze zit niet goed (meer ongevallen, branden en weer, minder politiek en buitenland), de nieuwshiërarchie is verkeerd (de hittegolf of de Rode Duivels zitten te vaak eerst, de politieke crisis in Italië werd onderschat, de top tussen Trump en Poetin komt na de relletjes in Parijs...) en in de reportages is er meer aandacht voor de vorm dan voor de inhoud. 

'We zien ons nieuws maand na maand aan kwaliteit inboeten'
VTM-journalisten in een mail

Vage plannen

Volgens de journalisten verslechtert ook de relatie met de politieke wereld. "Politieke uitspraken dienen altijd met de nodige korrels zout genomen te worden, maar als verschillende politici (Bart De Wever, Kris Peeters...) spreken over een VTM-redactie die 'door een soort crisis gaat' en 'waar journalistiek talent en ervaring weg zijn', is dat met twee belangrijke verkiezingen op komst weinig geruststellend om op een kritische en onafhankelijke manier ons journalistiek werk te kunnen doen."

Neem daarbij het vertrek van verschillende medewerkers en 'vage toekomstplannen', en de crisis is compleet. De journalisten vrezen dat "het harde werk van de afgelopen jaren om VTM Nieuws weer op de rails te zetten en opnieuw geloofwaardig te maken, teniet wordt gedaan. De wisselvallige kijkcijfers van de voorbije maanden zeggen uiteraard niet alles en hebben verschillende redenen, maar versterken dat."

In de mail wordt de naam van hoofdredacteur Nicholas Lataire niet vermeld. Toch is de tekst duidelijk een aanklacht tegen zijn beleid. Sinds Kris Hoflack directeur binnen het gefuseerde Medialaan-De Persgroep is geworden, heeft Lataire alleen de leiding. 

Climax

De dertien zeggen dat ze er al verschillende keren opmerkingen over gemaakt hebben tegen de huidige leiding, "maar onze bezorgdheid wordt nauwelijks gehoord en al zeker niet gedeeld". Daarom vragen ze de directie – onder wie Kris Hoflack – "dit steeds nijpender probleem snel en constructief op te lossen".

De journalisten zeggen steun te hebben van een breed deel van de redactie, al is er ook een groot deel dat er niet mee akkoord gaat. Enkele journalisten die de mail ondertekenden, gaven intern ondertussen aan geschrokken te zijn van de inhoud, omdat hij leest als een vraag tot het ontslag van Lataire en deel is van een "politiek spelletje". Zij distantiëren zich nu van de tekst.

De dertien journalisten nemen het beleid van hoofdredacteur Nicholas Lataire op de korrel.Beeld vmma

De mail is de climax van een al langer sudderend conflict op de redactie. Begin 2017 was er ook al een dispuut, toen enkele journalisten en Lataire naar de directie waren gestapt om hun vertrouwen in Hoflack op te zeggen. Na een koude oorlog tussen Hoflack en Lataire gaven beiden aan dat de problemen waren uitgepraat. Achter de schermen bleef het conflict etteren, met een redactie die nog steeds in twee kampen verdeeld is.

Hoe het nu verder moet bij VTM Nieuws en of Lataire kan aanblijven, is nog onduidelijk. Lataire, die sinds 2010 hoofdredacteur is, wou gisteren niet reageren op de mail. De directie van Medialaan was karig met commentaar. "De directie van Medialaan heeft vandaag akte genomen van de ongerustheid binnen de VTM Nieuws-redactie en praat ondertussen volop met de redactie. Op dit moment kunnen we daar geen verdere uitspraken over doen." Gisteravond was er wel nog een spoedberaad.

Normaal was er donderdagochtend bij VTM een persontbijt gepland, waar onder meer Lataire en Pattyn uitleg zouden geven over de plannen voor de gemeenteraadsverkiezingen. Dat is alvast uitgesteld.

'Onze bezorgdheid wordt door de leiding nauwelijks gehoord en al zeker niet gedeeld'