Direct naar artikelinhoud
Elektriciteit

Elektriciteitsfactuur wordt mogelijk honderd euro duurder

Archiefbeeld.Beeld Thinkstock

Energieleveranciers betalen vandaag 35 procent meer voor elektriciteit die ze volgend jaar willen gebruiken dan ze in mei deden. Op termijn zult u dat voelen: in het slechtste geval wordt de jaarlijkse elektriciteitsfactuur van een gemiddeld gezin 100 euro duurder.

Na jaren van daling sinds de economische crisis moesten energieleveranciers begin 2016 slechts 28 euro per megawattuur betalen. Nadien ging het weer de hoogte in, tot 43,80 euro in mei dit jaar. De jongste maanden kwam daar nog eens een ferme brok van 35 procent bij, waardoor een kilowattuur voor volgend jaar 59,20 euro kost.

Als u een contract met variabel tarief heeft of binnenkort een nieuw vast contract van één jaar afsluit, kan de gemiddelde gezinsfactuur in het slechtste geval 100 euro duurder worden dan die in mei.

"Op internationaal vlak hebben zeker de toegenomen prijzen van gas- en kolenmarkten hun invloed, net als de stijgende prijzen van CO₂-certificaten", duidt Christophe Galimont van Eneco de stijging. Lokaler speelt het klimaat dan weer een rol, net als kerncentrales. "Doordat die soms worden stilgelegd, wordt er minder geproduceerd. Bovendien speelt ook het politieke gekibbel over nucleaire energie niet in het voordeel van de factuur."