De Wever: 'Als N-VA'ers hebben meegedaan met Schild & Vrienden, is het point final'

Bart De Wever© blg

© Bart Dewaele

© Bart Dewaele

thumbnail: Bart De Wever
thumbnail:
thumbnail:

N-VA-regeringsleden Theo Francken en Zuhal Demir veroordelen de ranzige boodschappen van Schild & Vrienden die getoond werden in het VRT-magazine Pano. Voorzitter Bart De Wever belooft tegenover De Morgen dat de partij onmiddellijk zal optreden.

km, rvs

'Ik ken die vereniging of de mensen die erin zitten nauwelijks of niet', verklaarde N-VA-voorzitter over Schild & Vrienden. 'Wat daarvan getoond werd was bij momenten heel ranzig en extreem. Ik kan alleen zeggen: ik ben proper op mijn eigen, voor ranzigheid en extremisme is bij ons geen plaats.'

De Wever waarschuwde echter ook de andere partijen: 'Elke partij moet proper zijn op zijn eigen. Iedereen heeft wel extremisten die proberen te infiltreren, religieuze extremisten, Grijze Wolven, noem maar op', verwees de N-VA-voorzitter naar een SP.A-schepen die zou deelgenomen hebben aan een optocht van die nationalistische Turkse organisatie.

'Op het moment dat zoiets wordt blootgelegd, moet je onmiddellijk optreden', was De Wever duidelijk. 'Ik ken de mensen (N-VA-leden die banden hebben met Schild & Vrienden) maar we zullen met hen praten, en als ze daaraan hebben meegedaan, dan is het point final.'

Demir: 'Zoek hulp!'

'Als deze praktijken plaatsvinden bij Schild & Vrienden -en wij hebben geen indicatie om aan te nemen dat dat niet zo zou zijn - dan is dat walgelijk en al te gortig', reageerde woordvoerder Joachim Pohlmann eerder al in Het Laatste Nieuws. Volgens Pohlmann zal met alle N-VA-kandidaten die actief zijn bij Schild & Vrienden een gesprek worden aangegaan. 'Je moet natuurlijk eerst luisteren naar hun verhaal en wat daar gaande is, maar daarna zullen wij de gepaste stappen ondernemen.'

Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA) reageert scherp: 'Geen respect voor andersdenkenden, vrouwen, mensen met kleur... Dromen van knokploegen en stoer doen met wapens. Heldhaftig lachen met stervende baby’s. En dan de mond vol hebben over Westerse waarden? Dat is het soort schild en vrienden dat niemand nodig heeft. Zoek hulp!', aldus N-VA-politica op Twitter. Ook voor Demir mogen N-VA'ers die lid zijn van Schild & Vrienden, uit de partij gezet worden.

Francken: 'Dit is niet mijn Vlaanderen en dit zijn niet mijn waarden'

Ook staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) distantieert zich. Niet onbelangrijk, want Francken ging vorig jaar met enkele leden op de foto nadat de beweging spontaan de beveiliging van een lezing op zich hadden genomen. Een kandidaat op de N-VA-lijst in Franckens thuisbasis Lubbeek is bovendien gelinkt aan de organisatie.

'Dit is niet mijn Vlaanderen en zijn niet mijn waarden', aldus Francken op Twitter. 'De Vlaamse jeugd mag best weerbaarder zijn maar dat betekent net samen vechten voor onze grondwaarden en dus tegen racisme, antisemitisme en seksisme.' Francken vraagt ook een onderzoek naar wie wat gepost of geliket heeft.

Schild & Vrienden kwam woensdagavond in opspraak na een reportage van het VRT-magazine Pano. Daarin wordt getoond hoe achter de schermen, op online-discussiegroepen, racistische, antisemitische en seksistische cartoons en opmerkingen gedeeld worden. Ook verheerlijkingen van het nazisme, islamofobe cartoons en een spottend bericht over de doodgeschoten kleuter Mawda passeren de revue.

Hoe Schild & Vrienden de macht wil zonder zelf aan de knoppen te zitten

© /

Woensdag bracht Pano op één een blik achter de schermen van Schild en Vrienden, een rechts radicale jongerenbeweging, in het kielzog van voorzitter Dries Van Langenhove. De organisatie schopte het tot in de Raad van Bestuuur van de UGent, de Vlaamse Jeugdraad en tot op N-VA lijsten voor de gemeenteraadsverkiezingen. Hoe is hen dat gelukt? En wat was hun doel? Binnenlandredacteur Stijn Cools brengt een analyse.

 

Hoe Schild & Vrienden de macht wil
zonder zelf aan de knoppen te zitten

Aflevering 16 6 september 2018

Woensdag bracht Pano op één een blik achter de schermen van Schild en Vrienden, een rechts radicale jongerenbeweging, in het kielzog van voorzitter Dries Van Langenhove. De organisatie schopte het tot in de Raad van Bestuuur van de UGent, de Vlaamse Jeugdraad en tot op N-VA lijsten voor de gemeenteraadsverkiezingen. Hoe is hen dat gelukt? En wat was hun doel? Binnenlandredacteur Stijn Cools brengt een analyse.

Beluister de podcast

Volg deze podcast:

Spotify iTunes RSS

Of reageer via:

machtwacht@standaard.be

De extra audiofragmenten die u hoorde, kwamen uit de uitzending ‘Wie is Schild & Vrienden écht?’ van VRT, uitgezonden in Pano op woensdagavond 5 september 2018 op één.

 
Over De Machtwacht

Wie trekt er aan de touwtjes, voor en achter de schermen? Dat is niet altijd even duidelijk. Zeker in België niet, waar de mandaten talrijk zijn en de architectuur van de macht ondoorzichtig is. Zijn de partijen belangrijker dan de parlementen? Of regeert de middenstand het land? Hoeveel macht hebben de werkgevers en de vakbonden? Zijn er wereldvreemde rechters? En wat zegt het over de plek van ons land in Europa en de wereld? Chef politiek Jan-Frederik Abbeloos en journalist Alexander Lippeveld analyseren in De Machtwacht elke vrijdag de politieke week die was, en de machten en krachten die daarin aan het werk waren. Ze laten zich daarvoor telkens bijstaan door een gast.

Presentatie: Alexander Lippeveld
Redactie: Jan-Frederik Abbeloos en Stijn Cools
Productie: Brecht Plasschaert
Chef audio en eindredactie: Wouter Van Driessche