Direct naar artikelinhoud
Onderwijs

Het academiejaar begint, maar hoeveel studenten mogen de opleidingen precies verwachten?

Ingangsexamen voor de studies geneeskunde en tandarts in Brussel.Beeld BELGA

Het academiejaar komt eraan, maar de hogescholen en universiteiten hebben er nog geen flauw idee van hoeveel studenten er in hun collegezalen zullen plaatsnemen. “De helft van onze studenten schrijft zich pas in september in.”

en

“Tot een paar jaar geleden hadden we eind augustus een goed zicht op wie zich had ingeschreven”, zegt Kristine De Smedt van de Arteveldehogeschool Gent. “Maar dat is niet meer zo. Op dit moment is het beeld nog troebel.” 

Niet enkel in Gent kan de hogeschool niet goed inschatten hoeveel studenten er uiteindelijk op de schoolbanken zullen zitten, ook elders hebben ze daar nog het raden naar. 

“De voorbije twee jaar schreef de helft van de studenten zich op dit moment nog in”, zegt Kristien Van Hoegaerden, woordvoerder van de Leuvense en Limburgse hogeschool UCLL. Ook bij de Hogeschool PXL in Hasselt ziet de studentenadministratie een piek in de laatste weken van september. Verwacht wordt dat een derde van de studenten zich dan nog zal inschrijven.

Twijfel

Maar waarom schrijven jongeren zich zo laat in voor een studie? “Twijfel”, volgens Inge Loies van de Karel De Grote Hogeschool Antwerpen. Het enorme aanbod van studiemogelijkheden en het uitgebreide aantal steden waar een opleiding gevolgd kan worden, maken het moeilijk voor studenten om de knoop door te hakken.

Lees ook: Deze jongeren zijn nog niet ingeschreven aan de universiteit of hogeschool: "Ik twijfel nog altijd"

Voor sommigen is een late inschrijving ook hun enige mogelijkheid – zeker voor studenten die zich willen heroriënteren na een tweede zit. Bij anderen verloopt er heel wat tijd tussen het maken van een studiekeuze en het moment waarop ze zich daadwerkelijk inschrijven. Dat kan overal tot de laatste dag voor de studie begint.

Nog een reden: de agenda van sommige achttienjarigen zit de hele zomer lang tjokvol activiteiten. "Steeds vaker werken jongeren in de zomer of tijdens hun studie, of ze gaan op reis”, zegt Nick Daenen van Hogeschool PXL. “Als ze er vrij zeker van zijn dat ze een plekje zullen hebben, schrijven ze zich pas in september in plaats van in juni in.”

'We leven veel meer ad hoc dan vroeger, toen dingen vaker van tevoren gepland werden'
Nick DaenenHogeschool PXL

Volgens Daenen schrijven veel studenten zich niet om praktische redenen op het laatste nippertje in. Het heeft ook met de tijdgeest te maken waarmee generatie Z opgroeit. “Jongeren zijn het gewend dat ze een product via het internet bestellen en dat het een dag later op de deurmat ligt”, zegt hij. “We leven veel meer ad hoc dan vroeger, toen dingen vaker van tevoren gepland werden.”

De overdaad aan keuzemogelijkheden is van jongs af de realiteit van generatie Z, weet Lina Juvens van het trendwatchbureau Trendwolves. De enorme hoeveelheid mogelijkheden kan verlammend werken. Bovendien kan het technologische aspect de overhand nemen. "Steeds meer dingen gebeuren last minute met een smartphone”, zegt ze. “Alles wat je wilt, kan in een paar klikken geregeld zijn. Waarom zou ik het nu al doen als het later ook nog kan, denken jongeren."

Radiozender

Het hoger onderwijs houdt steeds meer rekening met de late inschrijvingen. De Karel De Grote Hogeschool paste zijn communicatie aan om ook de laatste twijfelaars in de zomer nog te kunnen overtuigen (en is daar zeker niet de enige in). Deze week helpt zelfs de radiozender M&M jongeren om de juiste studiekeuze te maken.

“Onderwijs is alsmaar flexibeler geworden”, zegt Van Hoegaerden, die ook erkent dat de hogeschool UCLL voor een voldongen feit staat. “Maar voor zowel de studenten als de docenten is het wel makkelijk als iedereen er gewoon is bij de start van het jaar.”

'Alles wat je wilt, kan in een paar klikken geregeld zijn. Waarom zou ik het nu al doen als het later ook nog kan, denken jongeren'
Lina JuvensTrendwatchbureau Trendwolves