Direct naar artikelinhoud
Studiekeuze

Deze jongeren zijn nog niet ingeschreven aan de universiteit of hogeschool: "Ik twijfel nog altijd"

Justine Vermeylen twijfelt nog altijd.Beeld Illias Teirlinck

De helft van de studenten schrijft zich maar in september in voor een opleiding aan de hogeschool of de universiteit.Ook deze jongeren zijn nog niet ingeschreven. "Nu vertrek ik tien dagen op vakantie om alles op een rijtje te zetten."

en

Zénon Grosjean: 'Richting beslist, nog niet ingeschreven'

“Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in architectuur, maar wist niet goed wat ik daar precies mee wou doen”, zegt Zénon Grosjean (18), die besloten heeft burgerlijk ingenieur–architect te studeren aan de Universiteit Gent.

Een vriend vertelde hem twee jaar geleden over de richting. “Het is een middenweg tussen het creatieve en de harde wiskunde, en daarom lijkt de combinatie me erg interessant. Dat je veel met projecten bezig bent, spreekt me ook wel aan. Ik hoop later mee te werken aan bruggen of voetbalstadions. Begin juli legde ik een ijkingstoets voor de richting af.”

Hoewel hij sinds het vijfde middelbaar zijn zinnen op de opleiding burgerlijk ingenieur-architect gezet heeft, is hij nog niet ingeschreven. “De voorbije twee weken ben ik veel bezig geweest voor de scouts, voor ons streekbierencafé”, zegt hij. “Maar ik ga me deze week zeker inschrijven. Ik moet ook mijn kot nog gaan inrichten.”

Zénon Grosjean.Beeld Illias Teirlinck

Justine Vermylen: 'Ik twijfel nog'

"De jongste twee maanden ben ik enorm aan het twijfelen", zegt Justine Vermylen (17). "Ik dacht eerst aan rechten optie criminologie, omdat ik later iets met mensenrechten of vrouwenrechten wil doen en omdat je met dat diploma veel kanten uit kunt, maar ik heb de laatste tijd veel negatieve dingen over de richting gehoord."

Toen ze studieboeken van rechtenstudenten bekeek, ging ze zich echt afvragen of de richting wel iets voor haar was.

"Sindsdien denk ik meer aan wetenschappen", zegt Vermylen. "Ik zou graag biologie studeren, maar omdat ik in het middelbaar economie-moderne talen heb gedaan, ben ik bang dat ik te weinig wetenschappen heb meegekregen en daardoor misschien een achterstand heb. Ook de wiskunde bij de biologiestudie schijnt erg moeilijk te zijn. Nu vertrek ik voor tien dagen op vakantie en ga ik alles nog eens op een rijtje zetten. Wat wel al vaststaat, is dat ik in Leuven ga studeren. Mijn kot ligt ook al vast." 

Justine Vermeylen twijfelt nog altijd.Beeld Illias Teirlinck