Parket van Gent start onderzoek na ophefmakende reportage over Schild & Vrienden, radicaliseringscommissie komt volgende week samen

© Pano VRT

Het parket van Oost-Vlaanderen, afdeling Gent, heeft een onderzoek gestart na de Pano-reportage over Schild & Vrienden. “We willen nagaan of er strafbare feiten zijn gepleegd”, klinkt het bij parketwoordvoerder An Schoonjans.

bbd, syd, jdb

Volgen Schoonjans is het onderzoek volop bezig. “In eerste instantie onderzoeken we of er strafbare feiten gepleegd zijn en zo ja, welke. Dan zal ook gekeken worden of we mensen moeten verhoren en wie. Maar voorlopig kunnen we daar nog weinig over zeggen omdat het onderzoek in een beginstadium zit”, zegt de Gentse magistraat aan Nieuwsblad.be. Vermoedelijk worden de betrokkenen in de reportage, onder meer Dries Van Langenhove van Schild & Vrienden, snel verhoord.

De VRT liet alvast weten dat onderzoeksrechter Annemie Serlippens de Pano-reportagemakers donderdag kwam verhoren aan de Reyerslaan.

Volgens onze informatie wordt er een onderzoek gevoerd naar inbreuken op de racismewetgeving en naar verboden wapendracht. Dat laatste gaat over de foto die vandaag in de media is opgedoken waarop Dries Van Langenhove, leider van ‘Schild & Vrienden’ te zien is met een automatisch pistool.

(lees verder onder de foto)

© Pano VRT

De reportagemakers slaagden erin inzage te krijgen in de geheime chatgroepen van de conservatieve beweging Schild & Vrienden. Zo kon worden aangetoond dat de berichten vol seksisme, antisemitisme en wapens staan. “Als we een bevelschrift van de onderzoeksrechter krijgen, dan zijn we verplicht de informatie over te maken”, zegt Steven Samyn, hoofdredacteur Duiding bij de openbare omroep. “Het is aan de onderzoeksrechter om te bekijken of dat nodig is.” Samyn benadrukt ook dat de VRT daarbij wel haar bronnen zal beschermen. Het is niet duidelijk of er al een bevelschrift bij de VRT is toegekomen.

LEES OOK. Het verborgen racistische karakter van rechtse studentenclub Schild & Vrienden: “Deel nooit screenshots uit deze groep”

Kamervoorzitter Siegfried Bracke heeft ook de commissies Binnenlandse Zaken en Justitie gevraagd om zo snel mogelijk bijeen te komen.

(lees verder onder de tweet)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Eerder donderdag zei justitieminister Koen Geens (CD&V) dat het “aanzetten tot xenofobie en racisme strafrechtelijk verboden is en door het parket vervolgd kan worden zonder dat er een klacht is neergelegd”, zo klonk het op Radio 1. Of onze inlichtingendienst inderdaad Schild & Vrienden volgt, zei Geens niet. Maar hij zei wel dat de dienst extreme groeperingen, zowel links als rechts, volgt.

“Wat ik gisteren in Pano gezien heb, was niet opbeurend. Ik vond het niet leuk om naar te kijken. Dit soort taal heeft de wind in de zeilen sinds de terroristische aanslagen, ook in ons land”, aldus nog Geens. “Er hebben altijd extreemrechtse groeperingen bestaan, maar de geest van de voorbije jaren is van die aard geweest om de polarisatie teweeg te brengen.”

Radicalisering

De Comissie van het Vlaams Parlement voor de bestrijding van gewelddadige radicalisering komt volgende week donderdag 13 september samen om te spreken over de Pano-raportage. Het zal gaan om een gedachtewisselling onder parlementsleden. Dat heeft commissievoorzitster Nadia Sminate (N-VA) donderdag aan Belga laten weten.

© jhp

“Ik ben gedegouteerd door wat ik in de reportage gezien en gehoord heb”, zegt Sminate. De commissievoorzitter kreeg van verschillende commissieleden de vraag om de commissie radicalisering samen te roepen.

In het verleden lag de focus van de commissie vooral op de religieuze radicalisering en met name op de problematiek van Syriëstrijders en de moslimradicalisering. Maar Sminate laat er geen misverstanden over bestaan: “We moeten een duidelijk signaal geven dat we elke vorm van radicalisme en extremisme verwerpen en moeten aanpakken. Het kan niet dat onze jongeren bezig zijn met dit soort dingen. De commissie moet elke vorm van extremisme en haatprediking bespreken”.

Geen vervolging voor seksistische haatspraak

Het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen (IGVM) doet dan weer een oproep om op het wettelijk kader te versterken om seksistische haatspraak tegen te gaan. “Nu wordt het foute signaal gegeven dat racisme een groter en belangrijker probleem is dan seksisme”, klinkt het.

Het aanzetten tot haat, geweld, discriminatie en segregatie op basis van geslacht is in principe een strafbaar feit, maar wanneer die strafbare meningen via digitale communicatiemiddelen worden verspreid, is er sprake van een drukpersmisdrijf. Over zo’n misdrijf moet het hof van assisen zich buigen, die daarvoor een jury bijeen moet roepen, legt het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen donderdag uit in een persbericht. Volgens het instituut worden dergelijke misdrijven vaak niet prioritair of opportuun beschouwd, waardoor seksistische haatspraak vrijwel nooit vervolgd wordt.

Wel voor racisme

Bij racistische haatspraak ligt dat anders. Dat kan sinds de grondwetswijziging van 1999 vervolgd worden voor de correctionele rechtbank. Dat gebeurt dus sneller en vaker, stelt het instituut. “Dit geeft het foute signaal dat racisme een groter en belangrijker probleem is dan seksisme”, klinkt het.

Daarom roept de onafhankelijke federale overheidsinstelling de wetgever op de Grondwet te wijzigen voor seksistische of transfobe meningen die aanzetten tot haat of geweld. “Het is van belang om een democratische en gelijkwaardige samenleving te creëren”, staat er in het persbericht.

Op de Pano-reportage zelf wil het instituut nog niet ingaan. Het wil eerst de feiten van de zaak analyseren.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen