Vier N-VA'ers opgestapt in nasleep documentaire Schild & Vrienden

Al vier N-VA-leden hebben op hun lokale verkiezingslijst een stap opzij gezet na de spraakmakende Pano-reportage over Schild & Vrienden. De partij had donderdagochtend al laten verstaan dat er voor de leden van de rechtse studentenvereniging geen plaats is binnen hun partij.

LEES OOK: Vermeende aanhanger Schild & Vrienden niet langer op N-VA lijst Puurs-Sint-Amands

“Ik ben helaas de genoemde Aalstenaar in de Pano-reportage, alhoewel ik slechts één meme geplaatst heb en dit anderhalf jaar geleden. Ik veroordeel elke vorm van racisme en verdedig de inclusieve lijn van de N-VA”, klonk het donderdag in een reactie van S.E. “De framing binnen de reportage is zo groot dat ik dit niet uitgelegd krijg. Ik zet een stap opzij van de lijst omdat ik absoluut niet wens dat ons lokaal project van de N-VA met haar sterke programma en beleid onder leiding van onze burgemeester en schepenen in gevaar komt”, laat de N-VA-kandidaat donderdagochtend weten. Hij stond er op de 22ste plaats, maar zet nu dus een stap opzij. Volgens de burgemeester van Aalst Christoph D’Haese (N-VA) neemt zijn lokale afdeling akte van de beslissing.

(Lees verder onder de video)

Ook Igor Praet, die op de 18de plaats stond op de N-VA lijst in Sint-Niklaas, heeft besloten om zich niet langer verkiesbaar te stellen na banden met Schild & Vrienden. Dat bevestigt voorzitter Hans Van Landeghem. Praet neemt ook ontslag als voorzitter van Jong N-VA Sint-Niklaas.”Hij heeft voorts verklaard dat hij zich volledig distantieert van het gedachtegoed en de praktijken van Schild en Vrienden.”

Bij de lokale N-VA-afdeling van Maaseik heeft Dennis Laveaux dan weer besloten om een stap opzij te zetten. Hij is niet langer kandidaat op de lijst. “Voor N-VA Maaseik kunnen racisme en antisemitisme niet door de beugel. Dennis Laveaux, die in opspraak kwam na een VRT-reportage, zet per direct een stap opzij. Hij wordt op onze lijst vervangen door een andere kandidaat”, stelt N-VA Maaseik in een Facebook-bericht.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

© Pano VRT

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer