Direct naar artikelinhoud
Frankrijk

Frankrijk sluit 'kermisberg' Mont Blanc

De Mont Blanc.Beeld AP

De Mont Blanc, de hoogste berg in West-Europa, krijgt een spreekwoordelijke slagboom. De belangrijkste Franse toegangsweg, de Goûter-route, is vanaf volgend jaar niet meer open voor iedereen.

Er mag nog maar een beperkt aantal klimmers de berg op. Daarvoor is bovendien een officieel toegangsbewijs nodig. Hutten op de berg moeten gereserveerd worden. En er komt een speciale bergpolitie om overtreders op de bon te slingeren.

"Er gaan veel te veel mensen de berg op en dat leidt tot allerlei excessen", aldus burgemeester Jean-Marc Peillex van Saint-Gervais, een stadje aan de voet van de Mont Blanc. Volgens schattingen beklimmen nu een kleine vierhonderd mensen per dag de alp.

Vorig jaar vielen daarbij vijftien doden. Dit jaar waren er veel ongelukken doordat de hoge temperaturen lawines veroorzaakten.

De autoriteiten beklagen zich er vooral over dat gewone toeristen steeds vaker de Mont-Blanc opgaan, denkend dat ze daartoe nauwelijks voorbereidingen hoeven te treffen. "Onder de huidige wetgeving is het niet mogelijk mensen te dwingen een minimum aan materiaal mee te nemen", aldus de plaatselijke prefect, Pierre Lambert.

Een berucht voorbeeld is dat van de Pool die een paar jaar geleden zijn beklimming staakte, niets mankeerde en voor de terugreis een helikopter 'bestelde' van de plaatselijke hulpdiensten van de politie. "De klimmer dacht zeker dat onze speciale bergpolitie een taxidienst is", aldus Peillex.

Andere bergbeklimmers gedragen zich simpelweg onfatsoenlijk of zelfs ronduit agressief. De burgemeester publiceerde een lijst met recente incidenten. Eén berggids werd vorige maand geslagen door een groep Oost-Europeanen, een andere gids werd agressief bejegend door een groep Spanjaarden, en een derde gids werd beledigd nadat hij kritiek uitte op het gedrag van de klimmers.

Afgelopen weekeinde werd een groep Letten aangehouden die op levensgevaarlijke wijze een mast van 10 meter mee de berg op wilde nemen, met als doel op de top hun vlag te hijsen. Een noodhut op de Mont Blanc werd door een groep van twintig klimmers illegaal 'geprivatiseerd' en was daardoor niet meer beschikbaar voor anderen.

Gympies

Op de berg lopen ook steeds meer 'feestvierders': geregeld lopen er amateurs met doodgewone gymschoenen aan hun voeten en laatst werd nog door iemand een kampeertent neergezet.

"Het is daarboven net een grote kermis", aldus burgemeester Peillex. "De mensen doen wat ze willen en laten overal afval achter. Het interesseert ze geen moer."

Vanaf 2019 worden de toegangsregels bij de Goûter-route daarom aangescherpt. Er liggen drie hutten op het parcours: wie daar wil verblijven, moet verplicht reserveren. Alleen het reserveringsbiljet geeft toegang tot de hut en het parcours naar boven. Dagelijks mogen straks nog maar maximaal 214 alpinisten de Mont Blanc beklimmen.