Direct naar artikelinhoud
Belastingen

Marc Coucke: "Wie minder dan 2.000 euro verdient, moet over maximaal twee jaar 500 euro meer krijgen"

Marc Coucke.Beeld Photo News

Anderlecht-topman en zakenman Marc Coucke lanceert in Trends een opvallend voorstel: geef iedereen die netto minder dan 2.000 euro verdient, en dat zijn er zo'n vier miljoen in België, een belastingkorting zodat hij 500 euro euro meer kan verdienen. Zijn idee moet "mits besparingen" mogelijk zijn binnen de twee jaar, zegt Coucke. 

Volgens de flamboyante zakenman is de ongelijkheid in ons land veel te groot. "Het land is complex en er zijn zo veel kosten. Als ik mijn bedrijven zou besturen zoals sommigen het land besturen, dan zouden we failliet gaan. Het probleem is dat de staat veel te veel geld afpakt van de werkende mensen. Dan begrijp ik dat de mensen klagen en zeggen: 'Kijk nu, hij koopt weer twee golfclubs. Hoe krijgt hij dat toch voor elkaar? Ik werk ook hard.'"

Om daar iets aan te doen, heeft Coucke een radicaal - zelf noemt hij het een "populistisch voorstel" - idee: "Ik vind dat we binnen de twee jaar een systeem moeten vinden waardoor iedereen die maandelijks minder dan 2.000 euro netto verdient, elke maand 500 euro meer krijgt. Ik heb het over gehandicapten, gepensioneerden en werklozen, maar ook over de mensen die werken en weinig verdienen."

"Schaf Senaat af"

De huidige federale regering liet het nettoloon de afgelopen jaren al stijgen door onder meer de tax shift, maar dat ging niet ver genoeg, laat Coucke merken. Zijn voorstel mag de bedrijven dan ook niets kosten. Hij pleit er bijvoorbeeld wel voor de Senaat volledig af te schaffen. "Die kost 100 miljoen per jaar en ik begrijp niet waarom die instelling nog bestaat. Het gaat over iets meer dan 4 miljoen Belgen en dus vind ik dat we een ‘minister van de 4 miljoen’ moeten benoemen. Die moet dan kijken waar er bezuinigd kan worden en dat geld verdelen onder de mensen die minder dan 2.000 euro netto per maand verdienen."

Bovendien: als Nederland het kan, waarom België dan niet? "Daar kost de staat 45 procent van het bruto nationaal product, bij ons is dat 53 procent. Is hun sociale zekerheid minder goed? Misschien een heel klein beetje. Is hun onderwijs minder goed? Nee. Zijn hun regeringen minder goed? Nee. Je kunt er alleen niet zo lekker eten, maar dat is hun probleem (lacht). Maar stel je voor wat we met die 8 procent zouden kunnen doen? (...) Als ik zie wat een werknemer me kost, dan denk ik hij netto 300 tot 500 euro extra moet kunnen overhouden zonder dat het mij iets kost. Dat is geen kritiek op de huidige regering, dat is al vijftig jaar zo.”