‘Geen plaats meer voor Dries Van Langenhove aan UGent’

Rik Van de Walle. © fvv

De UGent start een tuchtprocedure om Dries Van Langenhove, lid van de Raad van Bestuur, uit de universiteit te zetten. Dat heeft rector Rik Van de Walle gezegd op een persconferentie. Van Langenhoves inschrijving wordt vanaf morgen geschorst, waardoor hij niet meer welkom is aan de UGent.

Steffie Geysens

Volgens de Universiteit Gent is voldoende bewezen dat Dries Van Langenhove, lid van de raad van bestuur van de universiteit, deel uitmaakt van de Vlaams-nationalistische jongerenbeweging Schild en Vrienden, en dat die aanzet tot seksisme en racisme. ‘Ik ben diep geschokt’, verklaarde rector Rik Van de Walle. ‘We moeten onze verantwoordelijkheid nemen. We hebben de procedure opgestart om Dries uit te sluiten van de UGent, aan de unief is geen plaats meer voor hem.’

Van de Walle gaf meer uitleg over de ordemaatregel die in gang werd gezet: ‘Er is een interne procedure opgestart en een tuchtdossier opgemaakt. Dat gaat naar de tuchtcommissie voor studenten.' Die bepaalt dan of Van Langenhove definitief uitgesloten wordt van de universiteit. De jongeman kan ook nog vragen om zelf gehoord te worden. 'Zijn inschrijving als student wordt vanaf morgen al wel geschorst en de toegang tot de gebouwen en faciliteiten wordt hem ontzegd.'

‘Vrije meningsuiting blijft een grondrecht, maar na de Pano-reportage is een grens overschreden’, is Van de Walle duidelijk. ‘Aan een pluralistische universiteit als de onze mag iedereen zijn mening geven, maar dit discours van antisemitisme, seksisme, wapengebruik en aanzetten tot geweld, overschrijdt een morele grens en juridische grens.’

‘Door vandaag neen te zeggen tegen ontolereerbaar gedrag, wil ik duidelijk signaal geven, in het bijzonder aan onze studenten, toekomstige studenten, hun ouders en personeelsleden’, besluit Van de Walle. Die juicht ook toe dat het parket van gent een strafdossier geopend heeft.

Van Langenhove overweegt zelf juridische stappen

In een interview met Het Nieuwsblad verklaarde Van Langenhove zelf ondertussen 'zeker niet' te vrezen voor zijn plek in de raad van bestuur. 'Hoe luidt hun slogan? Durf denken. Wel kijk: ik durf denken.' De jongeman zegt zelf ook juridische stappen te overwegen: 'Dat ga ik bekijken. Voor laster sowieso. Want zonder enige grond word ik als antisemiet afgeschilderd.'

Onderzoeksrechter verhoort makers Pano-reportage Schild & Vrienden

Dries Van Langenhove © VRT

Koen Geens© Belga

thumbnail: Dries Van Langenhove
thumbnail: Koen Geens

De makers van de Pano-reportage over de extreemrechtse jongerenbeweging Schild & Vrienden zijn donderdag verhoord door een onderzoeksrechter.

Het getuigenverhoor gebeurde in het kader van het gerechtelijk onderzoek dat het parket van Gent donderdag is opgestart na de Pano-reportage van woensdagavond.

'VRT NWS werkt mee aan het onderzoek, maar maakt hier verder geen details over bekend', luidt het bij de openbare omroep. De VRT wil geen commentaar kwijt op de vraag of de beelden van de reportage zijn overgemaakt aan het parket.

Het parket van Gent maakte donderdagochtend bekend dat het onderzoekt of door Schild & Vrienden strafbare feiten zijn gepleegd. ‘Aanzetten tot xenofobie en racisme is strafrechtelijk verboden en kan door het parket vervolgd worden zonder dat er een klacht is neergelegd', zei minister Geens in De Ochtend op Radio 1. Het is niet geweten of de inlichtingendiensten Schild & Vrienden al eerder volgden. Geens zei wel dat de dienst extreme groeperingen, zowel links als rechts, volgt.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Het gelijkekansencentrum Unia reageerde eveneens verbolgen op de berichten van Schild & Vrienden die de reportage aan het licht bracht. Unia wijst erop dat de rechtse beweging al langer op haar radar lag. In het verleden kreeg de organisatie er al een tiental meldingen over.

'We bundelen alle onze verschillende dossiers over Schild & Vrienden want we hadden ze al langer in het vizier. Dit puik staaltje onderzoeksjournalistiek is extra bezwarend materiaal waarmee we stappen richting justitie zullen zetten. We contacteren dan ook de referentiemagistraat', aldus Unia-directeur Els Keytsman in een persbericht.

'De nieuwe berichten hebben alle kenmerken van hatespeech die aanzet tot haat, discriminatie, geweld. Om daar meer duidelijkheid over te krijgen, gaan we er ons nu met een juridisch oog over buigen. In het kader daarvan zal Unia de ploeg van Pano zelf contacteren en vragen of ze de screenshots van de berichten die zij vonden in de gesloten chatgroepen kunnen bezorgen.'

Op Twitter vroegen verschillende politici zoals Theo Francken, Zuhal Demir en Geert Bourgeois van N-VA en Yasmine Kherbache (SP.A) of Meyrem Almaci (Groen) dat het parket zou optreden tegen de jongerenbeweging Schild & Vrienden.

Opspraak na reportage

De Vlaams-nationalistische jongerenbeweging kwam woensdagavond in opspraak na een reportage van het VRT-magazine Pano. Daarin wordt getoond hoe achter de schermen, op online-discussiegroepen, racistische, antisemitische en seksistische cartoons en opmerkingen gedeeld worden. Ook verheerlijkingen van het nazisme en islamofobe cartoons passeren de revue.

‘Wat ik gisteren in Pano gezien heb, was niet opbeurend. Ik vond het niet leuk om naar te kijken. Dit soort taal heeft de wind in de zeilen sinds de terroristische aanslagen, ook in ons land,’ aldus nog Geens. ‘Er hebben altijd extreemrechtse groeperingen bestaan, maar de geest van de voorbije jaren is van die aard geweest om de polarisatie teweeg te brengen.’

Geens heeft ook veel vragen bij het feit dat sociale media zo gemakkelijk anonieme berichten doorlaten. ‘Dit dreigt te ontsporen.'

Hoe Schild & Vrienden de macht wil zonder zelf aan de knoppen te zitten

© /

Woensdag bracht Pano op één een blik achter de schermen van Schild en Vrienden, een rechts radicale jongerenbeweging, in het kielzog van voorzitter Dries Van Langenhove. De organisatie schopte het tot in de Raad van Bestuuur van de UGent, de Vlaamse Jeugdraad en tot op N-VA lijsten voor de gemeenteraadsverkiezingen. Hoe is hen dat gelukt? En wat was hun doel? Binnenlandredacteur Stijn Cools brengt een analyse.

 

Hoe Schild & Vrienden de macht wil
zonder zelf aan de knoppen te zitten

Aflevering 16 6 september 2018

Woensdag bracht Pano op één een blik achter de schermen van Schild en Vrienden, een rechts radicale jongerenbeweging, in het kielzog van voorzitter Dries Van Langenhove. De organisatie schopte het tot in de Raad van Bestuuur van de UGent, de Vlaamse Jeugdraad en tot op N-VA lijsten voor de gemeenteraadsverkiezingen. Hoe is hen dat gelukt? En wat was hun doel? Binnenlandredacteur Stijn Cools brengt een analyse.

Beluister de podcast

Volg deze podcast:

Spotify iTunes RSS

Of reageer via:

machtwacht@standaard.be

De extra audiofragmenten die u hoorde, kwamen uit de uitzending ‘Wie is Schild & Vrienden écht?’ van VRT, uitgezonden in Pano op woensdagavond 5 september 2018 op één.

 
Over De Machtwacht

Wie trekt er aan de touwtjes, voor en achter de schermen? Dat is niet altijd even duidelijk. Zeker in België niet, waar de mandaten talrijk zijn en de architectuur van de macht ondoorzichtig is. Zijn de partijen belangrijker dan de parlementen? Of regeert de middenstand het land? Hoeveel macht hebben de werkgevers en de vakbonden? Zijn er wereldvreemde rechters? En wat zegt het over de plek van ons land in Europa en de wereld? Chef politiek Jan-Frederik Abbeloos en journalist Alexander Lippeveld analyseren in De Machtwacht elke vrijdag de politieke week die was, en de machten en krachten die daarin aan het werk waren. Ze laten zich daarvoor telkens bijstaan door een gast.

Presentatie: Alexander Lippeveld
Redactie: Jan-Frederik Abbeloos en Stijn Cools
Productie: Brecht Plasschaert
Chef audio en eindredactie: Wouter Van Driessche