Direct naar artikelinhoud
FAQ De verkiezingen

Chatten met Philippe De Backer: "Het is écht vuil in Antwerpen"

Antwerps Open Vld-lijsttrekker Philippe De Backer.Beeld Bas Bogaert

Terwijl de Antwerpse lijsttrekkers zich opmaken voor de lokale verkiezingen, informeert De Morgen u ter plekke. Vandaag bezoekt Philippe De Backer onze stadsredactie op het Theaterplein. We hebben het met hem over de leefbaarheid van Antwerpen. U kan hieronder alle vragen en antwoorden herlezen.

Live

  1. Bedankt voor uw vragen

    We bedanken Philippe De Backer, lijsttrekker voor Open Vld in Antwerpen, voor zijn antwoorden en we danken u voor alle binnengekomen vragen. U kan hieronder alle antwoorden lezen.

    Morgen komt Filip Dewinter (Vlaams Belang) langs om 11 uur aan onze caravan op de Dageraadplaats. In de namiddag komt Jinnih Beels (sp.a) langs. U kan hieronder alvast een vraag voor hen stellen.

     Schrijf u in voor onze nieuwsbrieven om op de hoogte te blijven. Volg ons ook op Twitter en op Facebook. We starten binnenkort met een razend interessante politieke nieuwsbrief. Laat daarvoor hieronder uw e-mailadres achter:

    Stel uw vraag aan Filip Dewinter:

    Stel uw vragen aan Jinnih Beels:

  2. Wat verandert u als burgemeester?

    En dan de laatste vraag voor u, meneer De Backer. "Stel: u bent morgen burgemeester. Wat verandert u?" - George uit Antwerpen-Stad

    De Backer: "Ik zal heel vaak rondlopen in de stad en aanspreekbaar zijn. Ik wil een burgemeester zijn voor iedereen, een echte burgervader. Streng als het moet en wanneer mensen de regels niet volgen. Maar ook bereikbaar en aanspreekbaar op straat. Luisteren en gaan luisteren. En dan concrete actie nemen om bezorgdheden van mensen tegemoet te komen. Bijvoorbeeld: werken beter afstemmen op elkaar, meer ruimte voor zwakke weggebruikers en goed onderwijs." 

    "Ik wil in Antwerpen opnieuw sociale mobiliteit zien door extra te investeren in onderwijs. Als we jongeren dat perspectief niet geven, dan zal onze stad niet kunnen floreren. Ik gun elke Antwerpenaar zijn of haar eigen stad."


    'Ik zal heel vaak rondlopen in de stad en aanspreekbaar zijn. Ik wil een burgemeester zijn voor iedereen, een echte burgervader'
    Philippe De Backer (Open Vld)
  3. 'Leidt u niet de aandacht af door uitspraken over De Wever?'

    "U zegt dat Bart De Wever emotioneel ongeschikt is voor zijn ambt. Leidt u zo niet de aandacht af van de eigenlijke issues in de stad?" - Dirk uit Sint-Amands

    De Backer: "De toon wordt gezet aan de top. Die toon is harder geworden en overschaduwt het goede werk dat deze coalitie heeft gedaan. Ik ben daar bezorgd over. En het is net een inhoudelijke opmerking want door die toon hebben politiemensen op het terrein het moeilijker om te werken in bepaalde wijken, voelen mensen aan dat ze er niet bijhoren en maken we participatie en deelnemen aan de samenleving net moeilijker. Voor mij gaat het over de inhoud, over de voorstellen die Antwerpen beter moeten maken. Een verdeelde stad is een onveilige stad. Net dat heb ik willen aankaarten."

  4. Is samenleven met zoveel nationaliteiten leefbaar?

    "Sommige trekken in twijfel of samenleven met zoveel nationaliteiten wel leefbaar is. Wat is uw mening hierover?" - Dries uit Antwerpen-Noord

    De Backer: "Ik geloof dat het wel kan. En veel steden bewijzen dat ook. Je hebt duidelijke, heldere, gemeenschappelijke spelregels nodig: je blijft met je fikken van mensen af, je blijft van mensen hun eigendom af, je roept mensen niet na op straat of scheld vrouwen niet uit. Je geeft mensen de vrijheid om te zijn wie ze willen zijn. Je investeert in mensen via onderwijs en goede sociale voorzieningen. Geloof staat niet boven de wet." 

    'Je hebt duidelijke, heldere, gemeenschappelijke spelregels nodig: je blijft met je fikken van mensen en hun eigendom af'
    Philippe De Backer (Open Vld)

    "Kortom: de basisspelregels die door de verlichting zijn afgedwongen. Als burgemeester zorg je ervoor dat die spelregels voor iedereen gelden. En iedereen die deze spelregels respecteert mag zich Antwerpenaar noemen en laten voelen we dat ze deel uitmaken van onze Antwerpse gemeenschap

  5. Wat is het verschil tussen N-VA en Open Vld in Antwerpen?

    "Wat is eigenlijk het verschil tussen N-VA en Open Vld in Antwerpen?" – Michael uit Antwerpen stelt een duidelijke vraag.

    De Backer: "We hebben de afgelopen jaren goed bestuurd samen, maar we zijn wel andere partijen. We botsten soms ook, bijvoorbeeld over het samenvallen van de vele werken in Antwerpen, over een ambitieuzer fietsplan of over de toon die wordt gehanteerd." 

    "Als liberalen hebben we concrete oplossingen die we voorstellen, nadat we geluisterd en met mensen overlegd hebben. Wij geloven in de kracht van mensen die samen dingen doen en zetten ons af tegen groepsdenken waarbij mensen in hokjes worden gezet en op basis van hun afkomst niet hun toekomst worden bekeken. De diversiteit in Antwerpen zien we als een troef. Een verdeelde stad is een onveilige stad. Ik wil plekken maken waar mensen elkaar tegen komen, praten met elkaar."

  6. 'Antwerpen is te vuil'

    Gerda uit Borgerhout vraagt: "Wat kan en wil u doen aan het zwerfvuil in sommige wijken?"

    De Backer: "De stad is écht te vuil. Ik wil een "war on zwerfvuil". Mensen die vervuilen, hele huisraad buitenzetten, vuilzakken naast glasbakken droppen... Dat kan echt niet. Het gericht inzetten van tijdelijke camera's op plekken waar veel zwerfvuil en sluikstort is, helpt vervuilers identificeren."

    'We moeten streng straffen'
    Philippe De Backer (Open Vld)

    "We moeten streng straffen. Met een gas-boete, samen met een werkstraf en het verhalen van de kosten op de vervuiler."

    "We geven als stad 25 miljoen euro uit aan zwerfvuilopruiming. Dat geld kan gebruikt worden voor nieuwe scholen. Er zal ook een mentaliteitswijziging moeten gebeuren. Jongeren die stoppen met flesjes weggooien, rokers die stoppen met peuken op de grond gooien of mensen die stoppen met vuilzakken aan glasbakken te droppen. Ik doe al enkele jaren mee aan zwerfvuilacties. Dan zie je het vuil liggen en kan je het niet meer "ontzien"."

  7. Hoe worden de stadskernen weer gezellig?

    Nog een vraag over de leefbaarheid in Antwerpen: "Leefbaarheid in de wijken begint rond een fijn en gezellig centrum. Hoe wil u die kernen weer gezellig en leefbaar maken?"

    De Backer: "Absoluut eens. De volgende legislatuur moeten we de kernen van de districten opwaarderen. Met extra investeringen in vergeten wijken zorgen we ervoor dat mensen er terug komen wonen en dat er leven in het centrum komt. Korte handelsstraten met kwaliteitsvolle winkels, goede bereikbaarheid van de districten en meer groen in het centrum. Bart Tommelein gaf de mogelijkheid aan steden om met gerichte belastingverlagingen voor bepaalde wijken investeringen aan te trekken en het publiek domein op te waarderen. Daar maken de stad en de districten best maximaal gebruik van."

    'Met extra investeringen in vergeten wijken zorgen we ervoor dat mensen er terug komen wonen'
    Philippe De Backer (Open Vld)
  8. Wat is er aan de hand met het stadspark?

    Koen uit Berchem maakt zich zorgen over het stadspark. "Waarom laten jullie het stadspark zo verloederen? De vijver is leeg, de verlichting kapot en de looppiste is de naam niet waardig."

    De Backer: "Ik woonde zelf tot over enkele jaren aan het stadspark in de Rubenslei. Het stadspark moeten we absoluut opnieuw opwaarderen. Er zijn grote problemen geweest met de waterhuishouding. Het terugpompen van water bij werken kan daar een oplossing zijn. De volgende bestuursploeg moet ervoor zorgen dat er opnieuw water in het park en de vijver staat, dat het park veiliger en toegankelijker is. Met recreatie in het park maken we het park leefbaar."

  9. Waarom is er op een heraangelegd plein geen groen?

    "Jullie hebben onlangs het plein voor de Opera aangelegd. Waarom is er daarop geen groen te zien?" – George Janssen uit Lint

    De Backer: "We hebben absoluut meer groen in de stad nodig. Ik heb voorgesteld om voor elke nieuwe inwoner in Antwerpen een boom te planten. Voor het Operaplein is vandaag een open ruimte voorzien. Dat stond ook zo in de schetsen. Maar er zijn veel vragen om het anders in te richten met groen of waterpartijen. Ik wil in overleg met burgers kijken hoe het plein mooier en groener kan worden. Alle voorstellen welkom!"

    'Ik heb voorgesteld om voor elke nieuwe inwoner in Antwerpen een boom te planten'
    Philippe De Backer (Open Vld)
  10. Hoe wordt het probleem van vrachtwagens aangepakt?

    Michael uit Antwerpen vraagt: "In het centrum van Antwerpen is er heel veel verkeer, ook van vrachtwagens. Hoe wilt u dat aanpakken?"

    De Backer: "Ik heb voorgesteld om het rekeningrijden dat vandaag bestaat voor vrachtwagens slimmer te maken en door te trekken in de stad. De technologie is er. Dit wil zeggen dat het duurder wordt om met vrachtwagens in de stad te rijden op piekmomenten. Alternatief kan je werken met venstertijden. Dan mogen vrachtwagens de stad niet in tijdens de ochtend en avond wanneer mensen hun kinderen naar school brengen of van school halen. Daar experimenteren we nu mee. Zo blijven handelaars ook belegeraar. Ook de e-commerce moet anders. Pakhuizen buiten de stad waar de vrachtwagens hun goederen leveren worden dan met kleinere elektrische wagens naar de binnenstad gebracht en zendingen worden gebundeld."

  11. Vervuilen schepen niet meer dan het autoverkeer in Antwerpen?

    "In uw interview zei u amper iets over de haven. Vervuilen schepen niet duizend keer meer dan het Antwerpse autoverkeer? Misschien kan u een lage-emissiezone invoeren voor schepen?" – Frans uit Borgerhout

    De Backer: "Ik heb als staatssecretaris de leiding genomen in een High Ambition Coalition binnen de internationale scheepvaartorganisatie. De uitstoot van schepen moet halveren tegen 2050. Dit is de eerste keer dat een akkoord voor de scheepvaart, vergelijkbaar met het Parijse klimaatakkoord, is gemaakt. Op onze Noordzee hebben we vandaag al een lage-emissiezone. Schepen moeten propere brandstof gebruiken als ze naar België varen of ons voorbijvaren. Ook in Antwerpen wil ik meer walstroom zien voor schepen die aanmeren zodat ze hun motoren kunnen afzetten en elektriciteit van de wal gebruiken."

  12. 'Mijn kinderen hebben last van hun luchtwegen. De schuld van Antwerpen?'

    Welkom in onze mobiele redactie, meneer De Backer. We hebben heel wat vragen binnengekregen over de leefbaarheid in Antwerpen. Laat ons beginnen met Bert uit Berchem: "Mijn zoon (3,5) en dochter (9 maand) hebben voortdurend last van de luchtwegen. Ik vrees dat er een link is met de luchtkwaliteit in Antwerpen. Hoe kan u verbeteren?" 

    Philippe De Backer: "Ik heb zelf een dochter van 4,5 jaar en een zoon van 2 maanden. Ik deel je bezorgdheid enorm en zie ook bij mijn kinderen dat ze soms last hebben en dat het beter gaat als we aan de zee zijn. Daarom wil ik ook van propere lucht echt een prioriteit maken. Maximale overkapping van de ring, een autoluwe binnenstad, meer ruimte voor fietsers. Dan moet je als bestuur keuzes maken." 

    "Ik wil dat we als stad ook het goede voorbeeld geven, bijvoorbeeld door het wagenpark te vervangen door elektrische wagens of bussen in de stad op elektriciteit. De lage emissiezone helpt ook en we willen bekijken waar we die moeten uitbreiden."

  13. "Antwerpen is echt een vuile stad"

    Bekijk hier alvast de Facebook-live die we met meneer De Backer hadden. We hadden het met hem onder andere over het zwerfvuil in de stad. "Antwerpen is echt een vuile stad. Zeker als je kijkt naar het buitenland of Mechelen."

  14. Welkom

    Hallo en welkom bij onze livechat met Philippe De Backer, lijsttrekker voor Open Vld in Antwerpen. Onze excuses voor de vertraging, we hadden enkele technische problemen. We beginnen er zometeen aan.

"Hoe zorgen jullie voor propere lucht? Waarom wordt het stadspark verwaarloosd?": de vragen die Antwerpenaren de voorbije weken naar onze redactie stuurden liegen er niet om. 'Leefbaarheid' is een thema dat leeft in de stad. Sterker nog: de Antwerpse politiek polariseert rond leefkwaliteit, zo merkten ook onze reporters op.

Vragen insturen is niet langer mogelijk. Bedankt voor uw medewerking.

De chat-sessie met Bart De Wever, die donderdag doorging, kan u hier herlezen: "De standpunten van Groen kelderen de welvaart".

Luchtvervuiling door auto's in Antwerpen.Beeld Bas Bogaerts
Philippe De Backer.Beeld rv