Alcohol tijdens de zwangerschap kan leiden tot slaapstoornissen en huilbuien bij de baby, maar kan ook een miskraam veroorzaken. Bij alcoholmisbruik loopt de foetus onder meer het risico een groeiachterstand op te lopen.
Volledig scherm
Alcohol tijdens de zwangerschap kan leiden tot slaapstoornissen en huilbuien bij de baby, maar kan ook een miskraam veroorzaken. Bij alcoholmisbruik loopt de foetus onder meer het risico een groeiachterstand op te lopen. © AFP

Zwanger en één glaasje alcohol? Overheid pleit voor nultolerantie

Elke huisdokter of gynaecoloog drukt het zijn patiënte op het hart: 'Drink maar beter geen alcohol wanneer u zwanger bent of zwanger wil worden'. Toch durft 1 op de 3 zwangere vrouwen weleens een glas wijn of bier te drinken. 1 op de 10 doet dat zelfs wekelijks. 43% drinkt alcohol wanneer ze borstvoeding geeft. De overheid lanceert daarom eind deze maand een campagne om nultolerantie te bepleiten. 

24 reacties

  • Mario Bocque

    6 jaar geleden
    Hoe schadelijk is overgewicht ? Binnenkort grijze en zwarte verpakkingen voor junkfood of andere mindere gezonde voeding alsook verbod op kleurrijke reclame van roomrijke restaurants ?
  • Mario Bocque

    6 jaar geleden
    Wanneer gaat die betuttelingspolitiek eens stoppen. Ik bepaal het voor mezelf wel. Kweek je eigen tabak en brouw je eigen bier dan speelt de verpakking sowieso ook geen rol meer.
  • Albert Hendrix

    6 jaar geleden
    Auto rijden en drinken geen nultolerantie ??? Zwanger en drinken wel??? In wat voor een land leven wij ,door wat word dat bestuurd niet door wie maar door wat.Teveel overgewicht daar moet tegen opgetreden worden,die mensen kosten de gemeenschap evenveel geld als de rokers en alcohollisten ,maar daar word door Maggie niets aangedaan.
  • Sofie Vandormael

    6 jaar geleden
    'Hoewel vaak gedacht wordt dat het effect van alcoholgebruik tijdens de zwangerschap nog niet vaststaat, hebben enkele grootschalige Amerikaanse onderzoeken wel degelijk aangetoond dat alcohol gevaarlijk is voor de zich ontwikkelende foetus, ook in kleine hoeveelheden geconsumeerd.' Met andere woorden: geen alcohol als je zwanger bent! Dat hierover nog getwijfeld wordt: dit zou logisch moeten zijn.
  • luc baken

    6 jaar geleden
    teveel eten is ook ongezond , verbied dat ook maar