Michel: ‘Een België zonder Joden is geen België’

Premier Charles Michel (MR) © BELGA

De premier belooft meer middelen in de strijd tegen antisemitisme en racisme. Hij geeft de Nationale Veiligheidsraad (NVR) de opdracht om de strijd op te voeren. Dat zei hij gisterenavond tijdens het gala van het Coördinatiecomité van Joodse Organisaties.

Marjan Justaert

Premier Charles Michel was gisterenavond te gast in de Concert Noble in Brussel, waar het Coördinatiecomité van Joodse Organisaties in België (CCOJB) haar traditionele gala vierde. In zijn speech ging Michel dieper in op de Pano-reportage over Schild & Vrienden, maar ook op het racisme waarmee een Franstalige weervrouw recent te maken kreeg.

‘Ik heb met afschuw kennis genomen van de reportage over Schild en Vrienden. Dit soort van rassenhaat, seksisme en zelfs Hitler-adoratie is ontoelaatbaar en verwerpelijk’, begon de premier.

‘We kunnen niet aanvaarden dat een presentatrice beledigende en haatdragende berichten krijgt vanwege haar huidskleur. We kunnen evenmin de onthullingen aanvaarden van de tv-reportage gisteren, waarin het verwerpelijke gedrag van een groep individuen wordt aangeklaagd. Ik weet ook dat Joden beledigd worden, soms zelfs ruw behandeld. Omdat ze Joden zijn. Dat kinderen in scholen lastiggevallen worden omdat ze Jood zijn. Dit gedrag tolereren we niet, noch dat het gebagatelliseerd wordt. Ik heb het al gezegd en ik blijf het herhalen: een België zonder Joden is geen België’, zei Michel in de toespraak.

‘Strijd opvoeren’

Volgens Michel vormt België geen uitzondering. ‘In heel Europa zie je radicalisering, in verschillende vormen, opduiken. Op het internet maar ook op straat of in het publieke debat’, vervolgde Michel. Hij verwees naar de betogingen in het Oost-Duitse Chemnitz, waarbij neonazi’s migranten aanvielen.’

Verontwaardigd en gechoqueerd zijn helpt niet, verklaarde hij: ‘Er moet hard worden opgetreden, het enige antwoord is: geen straffeloosheid. In onze rechtsstaat kan niét alles worden gezegd en gedaan.’ Net daarom heeft hij de Nationale Veiligheidsraad (NVR) naar eigen zeggen de opdracht gegeven om ‘met álle operationele instrumenten’ de strijd tegen antisemitisme en racisme op te voeren. Hij garandeert daarbij de nodige middelen te voorzien om de Joodse instellingen ‘en andere strategische plaatsen’ te beveiligen.

‘Er is geen plaats in onze samenleving voor antisemitisme, racisme of xenofobie’, besloot de premier. 'Vandaag niet, morgen niet, punt aan de lijn. Ik doe een oproep aan iedereen om de ander met respect te behandelen, welke kleur hij of zij ook heeft.’

Dispuut met Ken Loach

Het is niet de eerste keer dat Michel het in niet mis te verstane bewoordingen opneemt voor de Joden. Eerder dit jaar liet hij al verstaan ‘geen enkele vorm van antisemitisme te tolereren, ook niet door mijn alma mater.’ Hij verwees daarbij naar de ULB, die filmregisseur Ken Loach een eredoctoraat zou geven. Loach is bijzonder scherp voor het beleid van de staat Israël, té scherp volgens de Joodse gemeenschap. De filmregisseur repliceerde met een venijnige: ‘Slaagde de premier wel voor zijn examens?’

Ook in 2015, een jaar na de aanslag op het Joods museum in Brussel, sprak Charles Michel zich bijzonder fel uit tegen antisemitisme. De MR geniet veel steun bij de Joodse gemeenschap, maar dat is volgens de partij absoluut niet de reden waarom ze zich zo inzet. Antisemitisme is gewoonweg strafbaar, luidt het.