Direct naar artikelinhoud
Bank

Intern rapport luidt noodklok: veiligheidssystemen ING rammelen

De interne veiligheidssystemen werken onvoldoende, klinkt het in een kritisch intern rapport bij INGBeeld AFP

ING kampt in Nederland en België met zulke grote problemen dat de eigen werking in het gedrang komt. Dat staat in een intern document, dat ook rept van problemen met de IT-systemen. Vooral in België zijn de problemen groot, schrijft het Financieele Dagblad op basis van het document.

Door de achterstanden komt de 'license to operate' in gevaar, aldus de presentatie van augustus aan eigen managers in de Benelux, die deels in handen is van Het Financieele Dagblad. De achterstanden met het verwerken van een reeks aan problemen, waaronder die rond de naleving van de antiwitwaswetten, heeft een 'kritieke omvang' bereikt, luidt het.

Maar volgens de krant die citeert uit het interne document steken de problemen dieper. In de hele Benelux telde ING vorig kwartaal 328 grote incidenten, waarvan twee 'kritiek'. Een deel van deze incidenten heeft te maken met het falende financieel-economische klantenonderzoek van ING, waarvoor de bank in Nederland strafvervolging heeft afgekocht. Maar de rapportage omvat ook problemen met bijvoorbeeld de kredietportefeuille.

'Het oplossen van de openstaande punten dient absolute prioriteit te krijgen'
woordvoerder ING

De woordvoerder van ING nuanceert de nota. Volgens hem is de interne risicometing bewust dusdanig scherp afgesteld, scherper dan de toezichthouders eisen. "Daardoor is er momenteel minder ruimte voor nieuwe initiatieven zolang openstaande punten niet zijn opgelost. Het is met name een signaal aan het lokale management: het oplossen van de openstaande punten dient absolute prioriteit te krijgen", luidt het.

IT-systemen voldoen niet

Het rapport gaat ook in op de IT-problemen in de Benelux. Vooral de Belgische dochter kampt met zwaktes. Op meerdere punten voldoen de systemen, die de kern van het hele bankbedrijf vormen, niet aan de eigen veiligheidscriteria, schrijft de bank in het rapport. Ook in Nederland heeft ING stevige problemen, maar de gemiddelde score valt net binnen de eigen marges. De problemen zouden gegroeid zijn door de fusie van de Nederlandse en Belgische systemen. Vorige week nog maar werden zowel de Nederlandse als de Belgische chief information officer bedankt. Een reden voor hun vertrek heeft ING niet gegeven.

Eerder deze week nog was er grote ophef en verontwaardiging ontstaan nadat bekend raakte dat de bank een recordschikking van 775 miljoen euro moest betalen, net omwille van zijn falende antiwitwassystemen.

Die witwaszaak krijgt mogelijk nog een staartje. De zogeheten 'Stichting Tuchtrecht Banken' heeft een informatieverzoek ingediend bij de bank, de eerste stap op weg naar een mogelijke tuchtrechtzaak. Afhankelijk van de informatie die binnenkomt, besluiten de aanklagers van de stichting of ze een onderzoek beginnen. Als het daadwerkelijk tot een tuchtrechtzaak komt tegen de betrokken bankiers bij ING, dan kunnen die een beroepsverbod tot drie jaar krijgen. Ook een boete van maximaal 25.000 euro is mogelijk.

Onderzoek loopt

Intussen loopt ook in ons land een gelijkaardig onderzoek. De Nationale Bank van België (NBB) gaat na of ING België voldoende maatregelen heeft genomen om witwassen tegen te gaan. "Het administratief onderzoek van de NBB staat los van het strafrechtelijk onderzoek dat in Nederland werd gevoerd", aldus NBB-woordvoerder Geert Sciot. "Aangezien het onderzoek van de NBB nog loopt, kunnen hierover voorlopig geen verdere uitspraken worden gedaan." Wanneer het onderzoek afgerond zou worden is nog niet duidelijk. Volgens betrokkenen zijn er al diverse vragenrondes geweest en zou de NBB momenteel de gegevens analyseren.