Direct naar artikelinhoud
Schietpartij Spa

Verdachten van schietpartij in Spa mogen aan ons land uitgeleverd worden

De plaats delict in de Avenue Reine Astrid in Spa.Beeld BELGA

Twee mannen die worden verdacht van betrokkenheid bij de schietpartij in Spa mogen worden uitgeleverd aan België. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam bepaald. Bij de schietpartij kwam de Belgische agent Amaury Delhez (38) om het leven.

Beide mannen verschenen vandaag voor de internationale rechtshulpkamer van de rechtbank in Amsterdam om de gevraagde uitlevering aan te vechten. Het tweetal, Cyril T. (35) en Mark van den B. (38), zegt onschuldig te zijn. De broer van Cyril T., de 36-jarige Yvo T., is volgens hen de schutter geweest. Yvo T. geldt als hoofdverdachte en zit momenteel vast in België. 

Poging tot moord

De drie mannen reden in de nacht van 25 op 26 augustus in een taxi in Spa. Kort daarvoor was hen de deur gewezen in een café. "Een akkefietje", aldus T. vandaag op de zitting. De politie zou het drietal kort daarna hardhandig uit de taxi hebben getrokken. Daarop volgde de schietpartij waarbij de agent dodelijk werd getroffen. 

Behalve van de moord op de agent verdenkt de Belgische justitie de drie verdachten ook van poging tot moord op een andere agent. T. zegt niet te weten dat zijn broer een vuurwapen bij zich droeg.

Yvo T. kon de ochtend na het het geweld worden opgepakt en zit in België vast. De Belgische justitie is nog volop bezig met het onderzoek en wil Van den B. en Cyril T. kunnen horen. Zij zijn beiden verdachte in de zaak. De Belgische autoriteiten willen onder meer antwoord op de vraag waarom zij zijn gevlucht. De twee mannen hebben zich in Nederland bij de politie gemeld.

Begrafenisplechtigheid van Amaury Delrez, de politieman die werd doodgeschoten in Spa.Beeld Photo News