Gerecht doet huiszoeking bij Schild & Vrienden-oprichter Dries Van Langenhove

Dries Van Langenhove © phu

Het gerecht heeft vrijdag meerdere huiszoekingen verricht naar aanleiding van de VRT-televisiereportage over de extreemrechtse jongerenorganisatie Schild & Vrienden. Eén ervan was bij oprichter Dries Van Langenhove.

pvm, me

An Schoonjans van het parket van Gent bevestigt aan De Standaard dat er een huiszoeking was bij Van Langenhove. Er werden volgens haar verschillende zaken in beslag genomen, waaronder computermateriaal. Van Langenhove zelf zegt aan Het Laatste Nieuws dat zijn computer en camera in beslag zijn genomen. Zelf was hij op het moment van de huiszoeking niet thuis.

Het parket van Oost-Vlaanderen heeft donderdag een gerechtelijk onderzoek naar Schild & Vrienden opgestart. Die extreemrechtse jongerenorganisatie raakte in opspraak nadat uit een Pano-reportage was gebleken dat leden van de organisatie in afgesloten Facebookgroepen en op internetfora racistische en antisemitische boodschappen verspreiden. 'Er is een onderzoek gestart om te bepalen of en door wie er strafbare feiten gepleegd zijn', zei parketwoordvoerder Schoonjans donderdag.

Staatsveiligheid

Geen enkele Belgische veiligheids- of inlichtingendienst is de voorbije maanden geïnfiltreerd in de geheime chatgroep van Schild & Vrienden. Het was woensdagavond voor onze veiligheidsdiensten dus ook de eerste keer dat ze zagen wat er omging in die chatgroepen.

Theoretisch kan de Staatsveiligheid dergelijke chatboxen binnendringen als ze vermoedens heeft van gevaarlijk extremisme. Maar voor Schild & Vrienden werd het (nog) niet nodig geacht die techniek toe te passen. In het meest recente terreurrapport van Europol is van Schild & Vrienden geen sprake.

De organisatie van Dries Van Langenhove werd wel op een andere manier in het oog gehouden. Op overlegvergaderingen tussen de verschillende diensten werden de organisatie en haar leider ter sprake gebracht, vernam De Standaard. Maar dan vooral als Schild & Vrienden overging tot acties in het openbaar, zoals die in Gent aan het Gravensteen waarbij de organisatie in de clinch ging met linkse activisten. Of het recente bezoek aan Roemenië waarbij Van Langenhove een (korte) ontmoeting had met de Hongaarse premier Viktor Orban. En de wapentraining die een aantal leden daarna volgde.

Maar Schild & Vrienden werd niet gezien als een direct risico voor de openbare veiligheid, laat staan als een organisatie die zou overgaan tot het plegen van aanslagen. Ook vandaag zijn daar geen elementen voor. Daarom wordt het onderzoek naar de organisatie ook gevoerd door het parket van Gent en niet door het federaal parket.