Direct naar artikelinhoud
Syrië

Topoverleg Iran, Rusland en Turkije eindigt zonder oplossing voor conflict in Syrië

Van links naar rechts: presidenten Vladimir Poetin van Rusland, Hassan Rohani van Iran en Recep Tayyip Erdogan van Turkije.Beeld AP

Iran, Rusland en Turkije willen het lot van de Syrische rebellenprovincie Idlib beslechten "in een geest van samenwerking". Dat hebben presidenten Hassan Rohani, Vladimir Poetin en Recep Tayyip Erdogan vandaag gezegd na afloop van topoverleg in Teheran. Toch lijkt het erop dat de drie geen concrete oplossing hebben gevonden. Erdogan wil een staakt-het-vuren, maar Poetin en Rohani beklemtoonden dat "de terroristen" in Idlib verslaan moeten worden.

Volgens de vage slotmededeling van de korte top in de Iraanse hoofdstad nemen Rohani, Poetin en Erdogan zich voor om de gespannen situatie in Idlib te regelen "in de geest van samenwerking die het proces van Astana kenmerkt". In de hoofdstad van Kazachstan lanceerden de drie landen hun eigen vredesoverleg over de oorlog in Syrië. Ze beloven ook de burgerbevolking te beschermen en de humanitaire situatie te verbeteren.

De Russische president Poetin zei na afloop dat hij met de twee andere leiders heeft gesproken over een "gefaseerde stabilisering" van de situatie in Idlib. "We blijven werken aan een verzoening van de partijen in het conflict, steeds met uitsluiting van terroristische organisaties. Ik hoop dat ze voldoende gezond verstand hebben om hun wapens in te leveren en de confrontatie te beëindigden."

"Burgers als menselijk schild"

Poetin beklemtoonde dat het regime van president Bashar al-Assad "het recht" heeft om de controle over het hele Syrische grondgebied te heroveren en "het terrorisme" uit te roeien. "Onze voornaamste doelstelling op dit moment bestaat erin de strijders te verjagen uit de provincie Idlib, waar ze een directe bedreiging vormen voor de veiligheid van de Syrische burgers", aldus de sterke man van het Kremlin.

Poetin beschuldigde de terroristen er voorts van dat ze burgers als menselijk schild gebruiken. Naar eigen zeggen beschikt de Russische president ook over "onweerlegbare bewijzen" dat ze willen proberen om het gebruik van chemische wapens door de Syrische troepen in scène te zetten. Eerder hadden de Verenigde Staten gewaarschuwd dat Damascus opnieuw chemische wapens wil inzetten.

Ook de andere grote bondgenoot van Assad beklemtoonde dat het werk van het Syrische regime niet af is. "Het bestrijden van het terrorisme is een onvermijdelijk deel van de missie die erin bestaat om Syrië terug vrede en stabiliteit te brengen", zei de Iraanse president Rohani. Hij voegde er wel aan toe dat de burgerbevolking gespaard moet blijven en "een politiek van de verschroeide aarde" vermeden moet worden.

"Bloedbad"

De Turkse president Erdogan, die rebellengroepen steunt, vreest echter voor "een bloedbad". Idlib grenst aan Turkije en een humanitair drama dreigt een nieuwe vluchtelingenstroom richting zijn land op gang te trekken. Hij pleitte in Teheran voor een staakt-het-vuren, maar dat sloeg Poetin in de wind. "We vinden het onaanvaardbaar dat ze, onder het voorwendsel de bevolking te beschermen, willen vermijden dat terroristen aangevallen worden."

De noordwestelijke provincie Idlib is het laatste rebellenbolwerk in het land. Een grootscheeps offensief van de Syrische regeringstroepen en hun bondgenoten lijkt nakend. De internationale gemeenschap, die met argusogen het overleg in Teheran volgt, vreest een humanitaire catastrofe.