Direct naar artikelinhoud
Verenigde Staten

Trump wil onderzoek naar mol in zijn Witte Huis: "Zaak van nationale veiligheid"

Trump reageerde eerder al furieus op het artikel en dringt nu aan op een onderzoek.Beeld AFP

President Donald Trump wil dat zijn justitieminister Jeff Sessions uitzoekt wie het opiniestuk in The New York Times schreef dat beweert dat er een verzet werkzaam is in het Witte Huis. 

Volgens Trump is het onderzoek naar de anonieme bron "een zaak van nationale veiligheid". Het is niet duidelijk welke wet er volgens hem geschonden is. Op de vraag of hij ook actie wil ondernemen tegen de krant, zegt hij: "We zullen zien, ik ben het aan het bekijken." Eerder noemde hij het al "een schande" dat The New York Times het stuk had gepubliceerd. Dat herhaalde hij nu opnieuw.

"Uiteindelijk zal de naam van deze zieke persoon naar buiten komen", gaat de president verder. Hij sluit zelfs niet uit dat de auteur gewoon niet bestaat. "Misschien heeft The Times het zelf gedaan. The Times gebruikt voortdurend valse bronnen", klinkt het. Trump blijft er ook bij dat zijn Witte Huis een "welgeoliede machine" is.

Lees hier de open brief van hoge functionaris in Witte Huis: "Er bestaat een stil verzet binnen de regering-Trump"

Topmedewerker

Het opiniestuk van een anonieme regeringsmedewerker, dat woensdag verscheen, heeft stof doen opwaaien in de Verenigde Staten. Het zou volgens de krant geschreven zijn door een topmedewerker van Trump. In de gastbijdrage spreekt die van "stil verzet" tegen diens beleid. 

"Veel mensen die door Trump zijn benoemd, hebben zich voorgenomen dat we doen wat we kunnen om onze democratische instellingen te beschermen, terwijl we de foute opwellingen verijdelen van meneer Trump, tot hij niet meer in functie is", zo staat er onder meer te lezen. Dat moet "de Verenigde Staten beschermen tegen zijn ergste impulsen".

Lees ook: Stil verzet in Witte Huis: noodkreet of egotrip?

Geruchten

Op het internet doen intussen geruchten de ronde over wie de mol zou zijn. De theorieën gaan van vicepresident Mike Pence en persoonlijk assistent Kellyanne Conway tot stafchef John Kelly en justitieminister Jeff Sessions.

Niet alleen Trump zelf neemt het stuk op de korrel. Ook politieke tegenstanders hebben kritiek. Onder hen voormalig president Barack Obama. In een toespraak aan de universiteit van Illinois zei hij: "De bewering dat alles goed zal komen omdat er mensen in het Witte Huis zijn die zich stiekem niet houden aan de opdrachten van de president: zo hoort onze democratie niet te werken. Deze mensen zijn niet verkozen. Zij kunnen niet verantwoordelijk gesteld worden. Zij bewijzen ons geen dienst door 90 procent van de waanzinnige dingen die uit het Witte Huis komen te promoten en dan nadien te zeggen: 'Maak je geen zorgen, we voorkomen de overige 10 procent'."

Het is uitzonderlijk dat oud-presidenten zich openlijk uitlaten over hun opvolgers.

De Amerikanen stemmen op 6 november voor een deel van de Senaat en het hele Huis van Afgevaardigden. In beide kamers verdedigen de Republikeinen van Trump hun meerderheid. Obama riep zijn toehoorders op om te gaan stemmen: "Jullie moeten stemmen, omdat onze democratie ervan afhangt."