Direct naar artikelinhoud
Schild & Vrienden

Dries Van langenhove na de huiszoeking: "Ik ben er gerust in"

Dries Van langenhove na de huiszoeking: "Ik ben er gerust in"
Beeld Photo News

Het gerecht is gisteren op verschillende locaties binnengevallen in het onderzoek naar Schild & Vrienden van Dries Van Langenhove (25).

Voor Van Langenhove kwam het nieuws van een huiszoeking in zijn ouderlijke woonst in Opwijk als een totale verrassing. “Dat moet ik navragen want ik ben al de hele dag niet thuis”, klonk het eerst. Een handvol minuten later bevestigde Van Langenhove. “Ze hebben blijkbaar mijn computer en mijn camera meegenomen. Ik wilde me verdedigen tegen de Pano-reportage door zelf een eigen filmpje te maken. Maar dat zal nu niet meer lukken. Ik ben op deze manier monddood gemaakt.”

'Ik ben monddood gemaakt'
Dries Van Langenhove

De ouders van de rechtenstudent waren wel aanwezig. “Of zij geschrokken waren? Natuurlijk. Maar anderzijds wisten wij dat dit kon gebeuren. Zelf ben ik voorlopig nog niet ondervraagd, maar ik heb er het volste vertrouwen in dat alles wat men bij mij terugvindt mij zal vrijpleiten.”

Lege chatbox

De vraag rijst intussen wat er nog te vinden zal zijn op de computers van de leden van Schild & Vrienden. “Alles wat op Facebook staat – ook in geheime groepen zoals die van Schild & Vrienden – kan teruggehaald worden”, vertelt een ervaren cybercrimespeurder. “Maar Facebook doet vaak erg moeilijk als je als politiedienst hun hulp inroept om echt toegang te krijgen tot alle communicatie van een gebruiker behalve wanneer het om pedofilie of terreur gaat waarbij levens in gevaar zijn. Dat lijkt hier niet direct het geval.”

De chatbox die Schild & Vrienden vrij recent in gebruik nam, werd vlak voor de aflevering van Pano volledig leeggemaakt. “Een extra moeilijkheid, want ook daar moet je afwachten wat het bedrijf erachter bijhoudt van datamateriaal. Alleen screenshots zullen niet volstaan om tot een veroordeling te komen, want dat veegt elke advocaat zo van tafel.”

'Mooi gebaar'

Naast het gerechtelijke luik hangt Van Langenhove en co ook nog een tuchtprocedure binnen de Gentse universiteit boven het hoofd. “Ik werd nog altijd niet gehoord door rector Rik Van de Walle, maar ben toch al geschorst”, zegt hij. Aan de katholieke universiteit van Leuven lijkt Van Langenhove – mits een goed gesprek met rector Luc Sels – wel welkom. “Een mooi gebaar”, vindt Van Langenhove, die alsnog hoopt op een gesprek in Gent.

Er lijkt ook een persoonlijke vete te spelen tussen Van Langenhove en de Gentse rector

Opvallend is dat Van Lan­genhove voorlopig het enige geschorste Schild & Vrienden-lid is. Zo groeit in Gentse studentenmiddens de vrees dat L.D., de rechterhand van Van Langenhove, als plaatsvervanger nog altijd deel zal uitmaken van de raad van bestuur van de universiteit. Bovendien lijkt er ook een persoonlijke vete een rol te spelen tussen Van Langenhove en de Gentse rector aangezien de rechtenstudent Van de Walle al meermaals hard aan­pakte, onder meer na diens open brief in de affaire rond de doodgeschoten Koer­dische peuter Mawda.”

"Ik kan me wel inbeelden dat er ook nog andere motivaties meespelen in zijn beslissing”, aldus Van Langenhove, die voorlopig nog geen advocaat onder de arm nam. “Als het nodig is, zal ik wel te gepasten tijde iemand kiezen.”