‘Straatvinken’ bewijzen: “Koning auto blijft heersen in (de rand rond) Antwerpen”

© Kioni Papadopoulos, Joris Herregods

Koning auto blijft heersen in en rond Antwerpen. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek van de Ringland Academie, die zogenaamde ’straatvinken’ inzette om het aantal auto’s en andere vervoersmiddelen te tellen. Volgens Ringland zullen er nog heel wat inspanningen nodig zijn om alternatieven voor de wagen ingang te doen vinden.

jvh

Op 24 mei 2018 telden meer dan 1.400 vrijwilligers een uur lang het verkeer in Antwerpen en 32 omliggende gemeenten. Voortaan zal zo’n telling elk jaar plaatsvinden. De ‘straatvinken’ onderzochten de zo“modal split”: de verhouding tussen de verschillende vervoersmogelijkheden.

Volgens het ‘Toekomstverbond’, dat de burgerbewegingen Ringland, Ademloos en stRaten-generaal sloten met de overheid, moet die verhouding tegen 2030 evolueren van de huidige situatie (70% auto’s en 30% duurzame vervoersmiddelen, lees: te voet, met de fiets, openbaar vervoer) naar een evenwichtige verhouding. Vooral in de rand rond de stad heerst koning auto, zo stelt mobiliteitsexpert Thomas Vanoutrive van de UAntwerpen die meegewerkt heeft aan het onderzoek.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen