Direct naar artikelinhoud
Live

Jinnih Beels (sp.a): "Ik stel voor dat Crombez en De Wever met hun bevindingen naar de politie gaan"

Jinnih Beels.Beeld rv

De 'war on drugs', werkt het of werkt het niet? De meningen over het gevoerde beleid van Bart De Wever zijn verdeeld. Jinnih Beels, lijsttrekker van sp.a, zit bij ons om haar mening te geven tijdens een livechat. Zelf een vraag? Stel hem hieronder.

Live

  1. We danken Jinnih Beels voor haar antwoorden en we danken u voor alle binnengekomen vragen. U kan hieronder alle antwoorden nog eens lezen.

    Maandag komt Kris Peeters, lijsttrekker voor CD&V, om 15.30 uur over de vloer bij onze stadsredactie aan het Sint-Jansplein. Het thema van de dag wordt openbaar vervoer.

     Schrijf u in voor onze nieuwsbrieven om op de hoogte te blijven. Volg ons ook op Twitter en op Facebook. We starten binnenkort met een razend interessante politieke nieuwsbrief. Laat daarvoor hieronder uw e-mailadres achter:

  2. Hoe ziet het Antwerpen van de toekomst eruit?

    Een vraag van Adriaan uit Wilrijk om af te ronden, mevrouw Beels. "Ik en vele andere Antwerpenaren zijn benieuwd over waar de focus van uw beleid net op zou liggen. Wat zijn de zaken die u het liefst zou willen aanpakken of veranderen? Hoe ziet volgens u de toekomst van Antwerpen er uit?"

    Beels: "Ik zou heel graag weer een stad willen waar iedere bewoner weer tot zijn/recht kan komen. Een veilige, dynamische en plezante stad. Waar afspraken gelden voor iedereen, maar waar ieder van ons ook de kans krijgt om die waar te maken. Waar het goed en betaalbaar is om te wonen en waar onze jongeren een perspectief hebben op een job. Waar samenhorigheid heerst in de wijken en een bestuur dat van haar berg durft afdalen. Waar je het liefst vlot en veilig kan verplaatsen en waar ieder van ons weer trots kan zijn om zich Antwerpenaar te noemen/voelen. Een propere, veilige en aangename stad waar inwoners en bezoekers gerust kunnen zijn!"

  3. 'U bent bekwaam, waarom gaat u niet naar een partij die aan de macht kan komen?'

    "Mevrouw Beels, u bent een bekwaam politica en pas recent in de politiek. Waarom gaat u met uw goede ideeën niet naar een partij die aan de macht kan komen? N-VA bijvoorbeeld?" - Jos uit Ruisbroek

    Beels: (lacht) "Bedankt voor het compliment! Voor mij is het belangrijk om te strijden voor een samenleving waar plaats is voor iedereen, ongeacht afkomst, geslacht, enz. Ik ben niet in de politiek gestapt om macht te verwerven, maar om de samenleving te veranderen. Ik zou mijn principes nooit kunnen loochenen. Het gedachtegoed van N-VA ligt mijlenver van waar ik voor wil staan, en dat is dus geen optie om mij daarbij aan te sluiten."

  4. "Wat is voor u het verschil tussen socialist zijn en lid zijn van sp.a?" - Koen uit Gent

    Beels: "Je hoeft niet per se lid te zijn van sp.a om ook socialist te zijn. Er zijn heel veel mensen die een rood hart hebben en geen lidkaart, zoals ik 😉. Voor mij is de visie van een partij essentieel en daar moet ik kunnen achterstaan. Maar ik was geen fan van de politiek maar ik wilde wél iets doen aan de onrechtvaardigheid in mijn stad. Ik denk dat geëngageerde burgers de nodige zuurstof kunnen brengen in de partijpolitiek zodat die gezond en kritisch blijft ten opzichte van haar eigen. Ze hebben elkaar nodig om het verschil te kunnen maken."

    'Ik was geen fan van de politiek maar ik wilde wél iets doen aan de onrechtvaardigheid in mijn stad'
    Jinnih Beels (sp.a)
  5. Meer controle op de haven?

    "Zou je extra personeel en controles invoeren aan de haven om de drugs tegen te houden? Tenslotte komen ze langs daar binnen. En moet je ze achteraf opsporen." - Hafid uit Antwerpen

    Beels: "Het Stroomplan is een actieplan waar verschillende diensten zoals politie, justitie, sociale inspectie en douane moeten samenwerken. De capaciteit in de haven zal opgevoerd moeten worden op al die fronten, maar wel opletten dat andere lokale prioriteiten niet verwaarloosd worden. Daarom dat de lokale politie dit ook niet alleen kan doen. Samenwerking met de federale en scheepvaartpolitie is cruciaal. Ook de havenbedrijven zijn partners in dit gegeven." 

    "Kritische noot: aandachtig blijven voor het gegeven dat als onze haven zeer goed beschermd is, dat er altijd andere mogelijkheden opduiken en dat we dus altijd alert moeten blijven voor het verschuiven van het probleem naar andere locaties."

  6. 'Het onveiligheidsgevoel bij de gewone burger neemt toe'

    "Afpersingen, bedreigingen, geweldplegingen en afrekeningen met wapens zijn allang een gegeven. Het onveiligheidsgevoel bij de gewone burger neemt toe, het leeft sterk bij de bevolking en niet alleen vanaf onze burgemeester Bart De Wever het probleem sterk benoemde. Hoe pakt men de veiligheid het best aan hieromtrent?" - Marcel uit Berchem

    Beels: "Het is essentieel voor de mensen op straat dat zij het gevoel hebben dat ze veilig zijn en dat doe je door zichtbaar aanwezig te zijn in de straten. Niet vanuit een voertuig, maar liefst te voet en met de fiets." 

    'Het is essentieel voor de mensen op straat dat zij het gevoel hebben dat ze veilig zijn en dat doe je door zichtbaar aanwezig te zijn in de straten'
    Jinnih Beels (sp.a)

    "De ogen en oren moeten terug in de wijken aanwezig zijn zodat er heel snel kan ingespeeld worden op wat zich voordoet. Als de drempel naar politie zo laag mogelijk wordt gehouden, kunnen mensen ook veel sneller met hun problemen tot bij hen geraken, vandaar de opwaardering van de wijkteams: zichtbaar, aanspreekbaar en contacteerbaar. Zij vergaren info, zetten netwerken op en geven informatie door zodat de gespecialiseerde teams op de fenomenen kunnen werken."

  7. 'De drempel naar politie is nu al hoog genoeg'

    "Zou u de politieburelen in de wijken terug openen zodat de mensen terug in hun buurt een aangifte kunnen doen van een misdrijf?" - Luc uit Schoten

    Beels: "Als het van mij afhangt, dan zou ik per afdeling (dus niet in alle wijken, want dat is niet nodig en haalbaar) weer een politiekantoor willen die 24/24 open is. Politie moet ten dienste staan van de samenleving en bereikbaar zijn voor de burgers. Het kan niet zijn dat mensen die slachtoffer zijn van geweldsmisdrijven voor een gesloten kantoor staan of 3 dagen moeten wachten voordat ze aangifte kunnen doen. De drempel naar politie is nu al hoog genoeg."

  8. 'De politie treedt amper op tegen drugs, ook als we hen opbellen'

    "Ik woon al 10 jaar in Deurne en zie regelmatig gedeald worden, bijvoorbeeld in het Boelaerpark", stelt Edel uit Deurne vast. "Ook in het huis naast ons, vermoeden we. De politie treedt amper op, ook als we hen opbellen. Wat is uw gedacht hierover?"

    Beels: "Het oppakken van kleine dealers is dweilen met de kraan open en de politie heeft de capaciteit niet om dit jarenlang vol te houden. Dat is trouwens ook niet efficiënt omdat de zichtbare criminaliteit letterlijk achter de voordeur belandt. Daarom pleit ik voor de aanpak van de grote jongens: ontwrichten van de markt."

    "Het zijn de grote jongens die voor de problemen zorgen en voor het instandhouden ervan. Als je alleen plantages gaat oprollen, dan gaan die blijven oprijzen als paddestoelen. Daarnaast ook heel belangrijk om in te zetten op preventie. Waarom hebben wij geen deftig antidrugsbeleid en wel een anti-rookbeleid? Als je kan werken aan de vraagzijde, en ervoor kan zorgen dat die afneemt, zal de prijs van cocaïne stijgen."

  9. 'Het debat moet terug worden opengegooid'

    "Bent u voorstander van de legalisering van soft - en/of harddrugs (cocaïne) of anders geformuleerd, de decriminalisering?" - Sven uit Borgerhout

    Beels: "Tussen het huidige nultolerantiebeleid en legalisering is een hele resem aan maatregelen waaronder decriminalisering en regulering door de overheid. Het debat moet eerst terug worden opengegooid door een parlementaire onderzoeksgroep. De drugswet van 1921 moet aangepast worden aan de maatschappij van vandaag. Dat is belangrijk als we een aanpak op lange termijn willen." 

    "Middenveldorganisaties en academici zijn cruciaal in dit debat. Naar mijn mening is het dus hoog tijd om de taboe te doorbreken en op zoek te gaan naar een aanpak die in het belang is van de samenleving. Eerst leren kruipen, voor je kan lopen."

    'We moeten op gaan naar een aanpak die in het belang is van de samenleving'
    Jinnih Beels (sp.a)
  10. Hoe pak je het drugsprobleem aan?

    Welkom Jinnih Beels. We hebben het vandaag over de war on drugs in Antwerpen. Een eerste vraag: "Alle specialisten zijn het erover eens. Een war on drugs kan je niet winnen. Hoe jij dit probleem aanpakken?" - Marc uit Merksem

    Beels: "Er is al een actieplan, namelijk het Stroomplan. Helaas na 8 maanden geleden voorgesteld en slechts sinds eergisteren in uitvoering. Samenwerking met verschillende diensten politie, justitie, sociale inspectie en douane, maar dan aanpakken van de grote jongens = stroomopwaarts. Dus niet enkel zichtbare overlast achter de voordeur vegen waardoor alles ondergronds gaat." 

    "Daarnaast is ook aandacht nodig voor de vraagzijde: wie gebruikt en hoe sensibiliseren om dat aan te pakken. We hebben een goed antirookbeleid, we moeten ook een efficiënt antidrugsbeleid hebben. Je moet dus op verschillende fronten werken."

  11. 'Ik stel voor dat Crombez en De Wever met hun bevindingen naar de politie gaan'

    We hebben de sp.a-lijsttrekker alvast aan de tand gevoeld tijdens een Facebook Livesessie. Die kan u hieronder bekijken. 

    "Als welke partij dan ook over feiten beschikt, moeten ze daar iets aan doen", zei ze onder meer over de scherpe uitspraken over drugs over burgemeester Bart De Wever (N-VA) en insinuaties van partijvoorzitter John Crombez. "In een rechtstaat is elke burger verplicht om criminele feiten te melden bij politie en parket. Ik stel dus voor dat voorzitter Crombez en meneer De Wever samen aangifte gaan doen bij de politie".

  12. Welkom

    Jinnih Beels, lijsttrekker voor sp.a in Antwerpen, is bij ons komen zitten. Ze beantwoordt nu uw vragen over de war on drugs. Stuur gerust nog een vraag hieronder in.

Stel zelf uw vraag aan Jinnih Beels (sp.a):