WK-KWALIFICATIE. Griekenland en Estland winnen, Nederland boekt overtuigende zege

Naast de Rode Duivels kwamen nog heel wat landen in actie in hun poule van de WK-kwalificatie. Zo wonnen Estland en Griekenland hun partij in de groep van de Belgen tegen respectievelijk Gibraltar en Cyprus. Nederland knoopte ook eindelijk aan met een zege, terwijl Portugal uithaalde tegen Andorra

rahe

Groep H:

Griekenland 2-0 Cyprus

De Grieken kenden net als de Belgen niet al te veel problemen met Cyprus. Mitroglou en Mantalos zetten de Griekse schaapjes al voor de rust op het droge. Na de pauze consolideerde de thuisploeg de voorsprong tegen de eilandbewoners. Net als de Rode Duivels starten de Grieken met een zes op zes aan de kwalificatiecampagne, Cyprus blijft puntenloos achter.

Estland 4-0 Gibraltar

Nog in onze poule heeft Estland de kneus van de groep simpel opzij gezet. De dwergstaat hield nog wel een helft lang stand, maar na de koffiepauze drukten de Oost-Europeanen door. Kait en Vassiljev zorgden ervoor dat het na zeven minuten in de tweede helft al 2-0 stond. Eerstgenoemde lapte daar twintig minuten voor tijd nog eentje bij, Mosnikov zorgde voor de eindscore. Voor Estland zijn het de eerste punten van deze campagne, Gibraltar sprokkelde nog niets en krijgt maandag bezoek van onze Rode Duivels.

Groep A:

Nederland 4-1 Wit-Rusland

Het geplaagde Nederlandse elftal heeft een deugddoende zege geboekt op eigen veld. Het klopte Wit-Rusland overtuigend met 4-1. In de eerste helft was het Spartak Moskou-speler Quincy Promes die de hoofdrol opeiste. Hij zorgde met twee doelpunten voor een dubbele voorsprong na een halfuur. Daar was wel enig geluk mee gemoeid. Bij één van zijn doelpunten verdween het schoot door de benen van maar liefst drie verdedigers in doel. (Bekijk de beelden hier.)

Wit-Rusland kwam echter scherp uit de kleedkamers en Rios zorgde snel voor de aansluitingstreffer. Een doemscenario leek op komst, maar Oranje liet zich niet van de wijs brengen. Vincent Janssen ontbond zijn duivels. Zijn schot strandde op de paal, maar Davy Klaassen was goed gevolgd en legde de rebound binnen. Nadien maakte Janssen het wel zelf af en hoe. De Spurs-aanvaller dribbelde zich knap vrij en na een rush knalde hij de bal met een streep in de winkelhaak, de kers op de taart. Nederland pakt zijn eerste zege in de kwalificaties, op de eerste speeldag speelde het gelijk tegen Zweden.

Frankrijk 4-1 Bulgarije

Na zes minuten hielden de Franse fans de adem even in. Aleskandrov benutte een strafschop en zette de bezoekers zo op voorsprong. De Bulgaren konden er slechts een kwartier van genieten, toen vond Frankrijk het welletjes geweest. Nog voor de rust zorgden Gameiro, Payet en Griezmann voor een geruststellende 3-1 voorsprong. Op het uur zette Gameiro met zijn tweede van de avond de eindstand op het scorebord. Na de verrassende puntendeling tegen Wit-Rusland is dit een deugddoende zege voor Frankrijk.

Luxemburg 0-1 Zweden

Zweden heeft met heel veel moeite de drie punten kunnen meegraaien op bezoek bij Luxemburg. Een doelpunt van Lustig volstond om de zege binnen te halen. Luxemburg eindigde de wedstrijd met z’n tienen, na de tweede gele kaart voor Malget.

Groep B:

Portugal 6-0 Andorra

Wie anders dan Cristiano Ronaldo was de man van de match bij Portugal? De vedette en aanvoerder van de ploeg schoot als een speer uit de startblokken en had er na amper vier minuten al twee in het mandje liggen. Op slag van rust besliste Cancelo de wedstrijd helemaal. Na de rust ging de grote Cristiano Ronaldo-show lustig door. Hij dikte zelf aan tot 5-0. Tussendoor pakte Rubio rood. Drie minuten na het vierde doelpunt van Ronaldo deed Rebes dat kunstje over. Tegen negen man zorgde Silva nog voor de 6-0 eindstand.

Hongarije 2-3 Zwitserland

De Zwitsers hebben een spectaculaire wedstrijd winnend afgesloten. Na een eerste helft zonder goals maakten de twee ploegen dat na de rust dubbel en dik goed. Seferovic en Rodriguez zorgden twee keer voor de voorsprong, Salai hing de bordjes evenveel keer gelijk. In de absolute slotfase zorgde Stocker, die amper twee minuten daarvoor was ingevallen, alsnog voor de drie punten. Zwitserland pakt zo zes op zes na de 2-0 zege tegen Portugal.

Letland 0-2 Faeröer

De eilandengroep is momenteel de verrassing in groep B. Op de eerste speeldag hield het Hongarije al op een 0-0 gelijkspel, nu ging het winnen op bezoek bij Letland. Na twintig minuten opende Nattestad de score, Edmundsson verdubbelde de voorsprong twintig minuten voor tijd. Met vier op zes start de Faeröer uitstekend aan de WK-kwalificatie.

Bekijk hier alle uitslagen en standen in de WK-kwalificatie.