Direct naar artikelinhoud

Serena Williams gaat compleet door het lint tijdens finale US Open: "Sekstische opmerking van scheidsrechter", organisatie bestraft haar met geldboete

Serena Williams (WTA 26) snapt niets van het besluit van de scheidsrechter tijdens de finale van de US Open om haar een game af te pakken. Dat herhaalde ze tijdens de persconferentie na afloop van de wedstrijd, die in twee sets gewonnen werd door de Japanse Naomi Osaka (WTA 19). Vanavond raakte bekend dat Williams een boete van 17.000 dollar (zo'n 14.000 euro) opgelegd krijgt. 

Twitter bericht wordt geladen...

Williams kreeg tijdens de wedstrijd drie waarschuwingen: de eerste omdat ze vanuit de tribune gecoacht werd door Mouratoglou, de tweede voor het kapotslaan van haar racket en de derde voor haar tirade tegen scheidsrechter Carlos Ramos over haar eerste waarschuwing. De 36-jarige Williams vond die onterecht en zei dat ze nooit vals zou spelen. De eerste twee waarschuwingen kostten haar een punt, de derde een game.

Tijdens de persconferentie na afloop zei Williams opnieuw dat ze niet gecoacht werd. Voor de duidelijkheid: coaching is verboden. Nochtans had haar trainer Patrick Mouratoglou vlak daarvoor wél gezegd dat hij haar instructies gaf, maar dat de trainer van Osaka hetzelfde deed. "Ik zal eerlijk zijn: ik was aan het coachen", aldus Mouratoglou. "Maar ik had niet het gevoel dat Serena toen naar mij keek. Alle coaches doen dat trouwens tijdens honderd procent van de matchen. Ook de coach van Osaka dus."

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

"Ik heb het letterlijk net gehoord en ik heb Patrick een bericht gestuurd, in de zin van: 'waar heb jij het over?'. Want wij gebruiken geen signalen en hebben het daar nog nooit over gehad", reageert Williams op de uitspraak. "Ik probeer erachter te komen waarom hij dat zou zeggen."

Volgens Mouratoglou werkt de umpire met twee maten en twee gewichten. "In andere wedstrijden wordt coaching door de vingers gezien en nu volgt er een waarschuwing.  Dit incident had makkelijk vermeden kunnen worden. Het is de tweede keer dat de scheidsrechters de vedette van de US Open proberen te benadelen." Volgens de organisatie van de US Open handelde umpire Carlos Ramos dan weer volgens de regels. 

Onrechtvaardig

Williams blijft erbij dat Ramos haar onrecht heeft aangedaan. "Ik sta hier versteld van", zei ze. Volgens haar hebben mannen nooit een game verloren voor een dergelijke opmerking. "Ik vecht hier voor vrouwenrechten en voor vrouwengelijkheid en voor allerlei dingen. Dat ik 'dief' zeg en dat hij een game afpakt, gaf me het gevoel dat het een seksistische opmerking was." Ook haalde ze het incident aan met de Franse tennisster Alizé Cornet, die eerder tijdens het toernooi een waarschuwing kreeg omdat ze op de baan haar shirt had uitgedaan. "Ik blijft vechten voor vrouwen en vechten voor onze gelijke behandeling."

Williams werd ook gevraagd of ze een flashback kreeg naar 2009, toen ze in de halve finales van de US Open werd uitgeschakeld door Kim Clijsters. Onze landgenote kreeg toen in de tweede set het matchpunt cadeau nadat Williams bestraft werd voor het bedreigen van een lijnrechter. "Het is een soort van mentaal spel dat je moet spelen", zegt Williams. "Je moet proberen te beseffen dat het misschien om toeval gaat."

Boegeroep

De Amerikaanse tennisvedette vindt het ook spijtig voor Osaka, die haar eerste grandslamtitel binnenhaalde, dat de wedstrijd met boegeroep eindigde. "Dat verdient ze niet", klinkt het. "Ze speelde een fantastische wedstrijd en verdiende de eer en verdiende de overwinning."

Twitter bericht wordt geladen...

Osaka: "Kon niet horen wat er aan de hand was" 

Osaka wist naar eigen zeggen niet goed wat er aan de hand was tijdens de ruzie tussen Williams en Ramos. "Het publiek was erg luid, dus ik kon het niet echt horen", zei ze. "En toen ik mij omdraaide was het plots 5-3, dus ik was een beetje in de war. Maar ik wist voor mezelf dat ik me echt moest focussen tijdens de wedstrijd, want zij is een grote kampioene en ik weet dat ze op elk moment kan terugkomen."

Beeld AFP

Het verloop van de wedstrijd verandert niets aan de manier waarop Osaka haar idool Williams bekijkt. "Ik weet niet wat er op het veld gebeurd is, dus ik zal altijd de Serena herinneren van wie ik hou. Voor mij verandert er niks. Ze was heel aardig tegen mij aan het net en op het podium."

Dat ze haar eerste grandslamtitel van haar carrière binnenhaalde, lijkt bij de Japanse overigens nog niet te zijn binnengedrongen. "Ik denk dat ik misschien over een paar dagen zal beseffen wat ik gedaan heb, maar voorlopig voelt het gewoon aan als elk ander toernooi."

Serena Williams gaat tekeer tegen de scheidsrechter.Beeld USA TODAY Sports