Direct naar artikelinhoud
Filmfestival Venetië

Voor het eerst wint Netflixfilm grote festivalprijs: Roma krijgt Gouden Leeuw in Venetië

Alfonso Cuarón met zijn Gouden Leeuw.Beeld AFP

Roma van Alfonso Cuarón heeft de Gouden Leeuw gewonnen op de opvallend sterk bezette 75e editie van het filmfestival van Venetië. Dit is voor het eerst dat een Netflixfilm een grote prijs wint op een van de belangrijkste filmfestivals.

"Even zien of ik zien of ik zijn naam correct kan uitspreken", grapte Guillermo del Toro zaterdagavond in het festivalpaleis te Venetië. En vervolgens schonk de juryvoorzitter de Gouden Leeuw aan zijn landgenoot en vriend Alfonso Cuarón, voor diens familiedrama Roma. Zoals iedereen verwachtte en hoopte. Want Roma steeg boven alles uit, zelfs op deze opvallend sterk bezette 75e festivaleditie.

Familiegeschiedenis

De 135 minuten lange jarenzeventig-familiegeschiedenis is vernoemd naar de Colonia Roma stadwijk in Mexico-stad, waar tweevoudig Oscarwinnaar Cuarón opgroeide in een middenklasse-gezin met een inwonend kindermeisje uit een van de oorspronkelijke bevolkingsgroepen van Mexico. Decennia later, na zijn reeks Engelstalige succesfilms (Harry Potter 3, Children of Men, Gravity), besloot de 56-jarige filmmaker een roerige periode uit zijn jeugd en geboorteland te verfilmen vanuit háár gezichtspunt: de hulp uit de lagere klasse. 

Want wat wist hij eigenlijk van haar, zijn "surrogaatmoeder"? Die hoofdrol in Roma wordt gespeeld door Yalitza Aparicio, een jonge Mexicaanse vrouw die nooit eerder acteerde. Cuarón schreef, regisseerde, produceerde, filmde én monteerde het chronologisch opgenomen neorealistische zwartwit-drama in ruim honderd draaidagen.

Cuarón droeg de prijs zaterdagavond op aan de "vrouw die mij opvoedde", zijn oude kindermeisje. "Deze film is het product van mijn enorme liefde voor jou, voor mijn familie en voor mijn land."

Cannes

Saillant detail: het door Netflix aangekochte winnende Roma zou eerder dit jaar in mei al in wereldpremière gaan op het festival van Cannes, maar mocht van de Fransen als Netflix-titel niet aan de competitie deelnemen, daar een "normale" Franse bioscooprelease vereist was. Daarop trok de betaalzender al haar films terug. Venetië is minder streng, heette maar liefst drie Netflix-films welkom in de competitie, en bekroonde er twee. Roma zal volgens aankondigingen van Netflix "binnenkort" te zien zijn op de betaalzender én in enkele Nederlandse bioscopen.

De Griek Yorgos Lanthimos won de grote juryprijs voor The Favourite, een op historische en krankzinnige hof-omstandigheden gebaseerde kostuumkomedie die vol vitriool zit. In The Favourite strijden een gravin (Rachel Weisz) en een verarmde barones om de gunsten van de labiele koningin Anne. The Favourite won tevens de prijs voor beste actrice: Olivia Colman, voor haar spel als koningin. De 44-jarige actrice is binnenkort ook te zien als die andere Britse koningin: Elizabeth in de Netflix-serie The Crown.

Beste regie

De Zilveren Leeuw, voor beste regie, ging naar Jacques Audiard en diens western The Sisters Brothers. De humorvolle, soepele verfilming van de Canadese bestseller volgt twee harde, maar ook verassend introspectieve beroepsmoordenaars en broers, gespeeld door John C. Reilly en Joaquin Phoenix. Het is de eerste Engelstalige film van de Fransman Audiard, wiens eerdere films in Cannes al vaak werden bekroond.

De Amerikaanse acteur Willem Dafoe is met 63 de oudste Vincent van Gogh-filmvertolker ooit, en won de prijs voor beste acteur voor zijn rol in Julian Schnabels impressionistische schildersbiopic At Eternity’s Gate.

The Nightingale van de Australische regisseur Jennifer Kent won de speciale juryprijs. In haar 136 minuten lange helletocht door achttiende-eeuws koloniaal Tasmanië zetten een jonge Ierse vrouw en een Aboriginal-spoorzoeker (Baykali Ganambarr, prijs voor beste jonge acteur) de achtervolging in op de Britse militairen die haar en hem gruwelijk onrecht aandeden.

De prijs voor beste scenario ging naar ook naar een western: The Ballad of Buster Scruggs, de tweede Netflix titel. Of de uit zes delen bestaande western-omnibus van de broers Joel en Ethan Coen in Nederland óók een bioscoopleven wordt gegund is nog niet bekend.