Direct naar artikelinhoud
Europese Unie

EU-voorzitter verwacht snel akkoord taks op internetbedrijven

De Oostenrijkse minister van Financiën.Beeld AFP

EU-voorzitter Oostenrijk voorziet eind dit jaar een politiek akkoord tussen de lidstaten over de invoering van een Europese belasting op de winsten van grote internetbedrijven als Google, Facebook, Booking en Airbnb. Volgens Wenen vraagt de burger hierom.

"Alle ministers zijn het erover eens dat we nog dit jaar overeenstemming moeten bereiken", zei de Oostenrijkse minister van Financiën Löger zaterdagmiddag na afloop van overleg met zijn EU-collega's in Wenen. Hij werd gesteund door de Franse minister Le Maire, die waarschuwde voor toenemend populisme als de EU faalt met de 'digitaks'. Critici menen dat de digitaks te gecompliceerd is om er in drie maanden door te duwen.

Ook in Wenen aanwezige EU-ambtenaren plaatsten vraagtekens bij het optimisme van EU-voorzitter Oostenrijk. Ze erkennen dat de animo groeit, maar vijf lidstaten (Ierland, Zweden, Finland, Denemarken, Malta) zijn nog steeds tegen. Voor een akkoord is unanieme steun vereist.

Een traditioneel Europees bedrijf betaalt volgens de Europese Commissie gemiddeld 23 procent winstbelasting, zijn hightech concurrent 9,5 procent

Alle ministers voelen de politieke en publieke druk om de (merendeels Amerikaanse) internetgiganten fiscaal aan te pakken. Deze digitale dienstverleners betalen veel minder (of helemaal geen) belastingen op hun winsten in Europa. Een traditioneel Europees bedrijf betaalt volgens de Europese Commissie gemiddeld 23 procent winstbelasting, zijn hightech concurrent 9,5 procent.

Dit voorjaar presenteerde de Commissie een voorstel om deze fiscale ongelijkheid aan te pakken. Op korte termijn bepleit de Commissie een belasting van 3 procent op de inkomsten uit de internetactiviteiten. Dat zou jaarlijks 5 miljard euro opleveren, geld dat de Commissie het liefst voor het EU-budget gebruikt. Op langere termijn moeten de regels voor de winstbelasting veranderen, zodat de winst wordt afgeroomd in het land waar die wordt gemaakt.

De tegenstanders zien de digitaks als een aanval op Amerikaanse bedrijven, juist op het moment dat de VS en de EU op de rand van een handelsoorlog balanceren. Ook vrezen de tegenstanders dat Facebook en Google hun activiteiten simpelweg buiten de EU plaatsen en dat veelbelovende Europese start-ups worden gekneveld door de digitaks. Vooral Ierland, waar Apple zijn Europese hoofdzetel heeft, is furieus over de Commissieplannen.

Uitgekleed voorstel

Om de weerstand te breken, stelde de Franse minister Le Maire voor de Europese digitaks af te schaffen zodra een soortgelijke heffing in internationaal verband kan worden afgesproken. Zo'n afspraak wordt echter niet voor 2020 verwacht. Voorts bevat het Commissievoorstel bepalingen waardoor kleine techbedrijven gevrijwaard zijn van de digitaks. De belasting zou circa 120 grote (vooral Amerikaanse) bedrijven treffen.

Voorzitter Löger beloofde alles op alles te zetten om de meningsverschillen de komende maanden te overbruggen. Hij putte hoop uit de 'positievere' opstelling van Nederland en Luxemburg, landen die aanvankelijk zeer kritisch op het Commissieplan reageerden. Parijs en Berlijn spraken eerder af dat er eind dit jaar een akkoord moet zijn over de digitaks. Voorstanders vrezen dat in de race om een akkoord te bereiken het Commissievoorstel zo zal worden uitgekleed dat de belasting niet meer dan symbolisch is.