© Archief

Meeste Nedcar-werknemers komen verplicht overwerken op zaterdag

Het merendeel van de Nedcar-medewerkers dat gevraagd werd zaterdag vier uur over te werken is komen werken. Dat overwerk was volgens het bedrijf in het Nederlands Limburgse Born nodig om de achterstanden weg te werken die waren ontstaan door eerdere stakingen en vakanties.

Monique Evers

Eerder riepen vakbonden op om ook zaterdag weer te gaan staken. Woordvoerder Miel Timmers van Nedcar schat echter dat er zo’n 85 procent van de opgeroepen 3000 productiemedewerkers is komen werken. “Dat betekent dat de productie gewoon door kon gaan maar dat hier en daar een lijn tijdelijk stop werd gezet.”

Onderhandelingen

Hans Wijers van FNV liet weten deze week van zeker 500 medewerkers te hebben vernomen dat ze zaterdag niet zouden gaan werken. De cao-onderhandelingen hebben volgens hem te weinig opgeleverd. Zo moet er bijvoorbeeld meer loon bij en moet extra geld in het pensioen gestopt worden.

Vrijdag maakte Nedcar bekend dat opdrachtgever BMW opdrachten zou heroverwegen als wederom het werk zou worden neer gelegd. “Wij kunnen ons niet veroorloven deze klant, en daarmee de bestaanszekerheid voor meer dan zevenduizend gezinnen, kwijt te raken”, schreef Nedcar-topman Paul van Vuuren. BMW zou consequenties verbinden aan de door de stakingen afgenomen betrouwbaarheid.

Vakbondsman Wijers is daar niet van onder de indruk. “De soep wordt meestal niet zo heet gegeten als hij wordt opgediend.” Volgens hem is Nedcar nu aan zet om de werknemers tegemoet te komen met een loonsverhoging.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer